Αλ. Τσίπρας: Λαθροθηρία και fake news τα περί αύξησης εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών από τον ΣΥΡΙΖΑ
«Λαθροθηρία» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας την προσπάθεια των πολιτικών του αντιπάλων να κερδίσουν ψήφους με «fake news», όπως είπε, αναφερόμενος στο ζήτημα που προέκυψε με τη δήλωση του Γιώργου Κατρούγκαλου περί αύξησης εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο in.gr και δημοσιεύεται σήμερα, ξεκαθάρισε: «Δεν υπάρχει καμία αύξηση εισφορών». Όπως υπογράμμισε, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα δουν αλλαγές στη ζωή τους, «αλλά οι αλλαγές θα είναι θετικές». Συγκεκριμένα ανέφερε «την αύξηση του αφορολογήτου ορίου στα 10.000 ευρώ, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, τη μείωση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, την αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης, αγροτικής γης, την ευνοϊκή ρύθμιση χρεών, ώστε η μεσαία τάξη να μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη της χωρίς να χάσει την περιουσία της». «Είμαι απόλυτα κάθετος σε αυτό» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, παραπέμποντας στο πρόγραμμά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που είναι αναρτημένο εδώ και είκοσι ημέρες. «Είναι πιστεύω λαθροθηρία μεγάλη και unfair, λίγες ώρες πριν τις εκλογές, με fake news, να πάμε να κερδίσουμε ψήφους», κατέληξε.
Συνεργασίες
Εξάλλου, εξέφρασε την άποψή του ότι αν βγει πρώτος ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσπαθήσει να κάνει κυβέρνηση ακόμα και με «αποστάτες», αν δεν καταφέρει να συμφωνήσει συνολικά με το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου ή το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, δηλαδή να προσεγγίσει βουλευτές τους, κάτι που χαρακτήρισε «ανέντιμο», ειδικά αν το «προαναγγέλλεις προεκλογικά». Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας πως θα ήταν «σαν να φτιάξει ο Ολυμπιακός με τον Παναθηναϊκό μια ομάδα να πάρουν το πρωτάθλημα μαζί». «Θα μας δείρουν οι φίλαθλοι», είπε χαρακτηριστικά ενώ πιο σοβαρά έκανε λόγο για «πολύ ουσιαστικές διαφορές με τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη» η οποία είναι «κράμα νεοφιλελευθερισμού στην οικονομία και ακραίας δεξιάς στα κοινωνικά θέματα».
Ερωτηθείς για τη συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο το 2015, σημείωσε πως «η διαχωριστική γραμμή εκείνη την εποχή ήταν τοποθετημένη στο μνημόνιο – αντιμνημόνιο» και ότι όταν βγήκε η χώρα από το μνημόνιο ήρθαν στην επιφάνεια οι «ιδεολογικές διαφορές» και «έκλεισε αυτός ο κύκλος».
Συνεχίζοντας, επανέλαβε το «ανοιχτό κάλεσμα» προς το Νίκο Ανδρουλάκη για το σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης μετά τις εκλογές της απλής αναλογικής, υπερασπιζόμενος ως μια «από τις πιο σημαντικές θεσμικές τομές» την αλλαγή του εκλογικού συστήματος που θα ήταν «κρίμα» να μην εφαρμοστεί. Μάλιστα, τόνισε ότι η απλή αναλογική μπορεί «να αλλάξει το τοξικό κλίμα στην πολιτική και να επαναφέρει το επίκεντρο της συζήτησης στα προγράμματα και όχι στην επικοινωνία». «Η απλή αναλογική που μας δίνει τη δυνατότητα να μιλήσουμε σοβαρά για προγραμματικές συγκλίσεις και κυβερνήσεις συνεργασίας ανοίγει την προοπτική για μια κυβέρνηση συνεργασίας ανάμεσα στα κόμματα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς. Αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι απολύτως ορατό τούτη την ώρα και διά γυμνού οφθαλμού», υπογράμμισε.
Ερωτηθείς για τις δημοσκοπήσεις, δήλωσε «αισιόδοξος» ότι είναι εφικτή η «ουσιαστική διάψευση» των μετρήσεων με νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, κρίνοντας από το «κλίμα» που επικρατεί στις συγκεντρώσεις του. Ωστόσο, επανέλαβε ότι «το κρίσιμο για να διαψευστούν αυτές οι μετρήσεις είναι αν θα πάνε στην κάλπη νέοι ψηφοφόροι».
Οικογενειοκρατία
Αναφερόμενος στη συμβουλή του πρωθυπουργού στους νέους «μην ασχολείστε με την πολιτική, αν δεν έχετε κολλήσει ένσημα», όπως ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για την αξιοκρατία και την οικογενειοκρατία στην Ελλάδα που «δεν αφορά μόνο την πολιτική». «Τα ένσημα όμως που έχει κολλήσει ο ίδιος δεν είναι τα ένσημα τα οποία θα κολλούσε ο κάθε άλλος συμπολίτης μας στην ίδια ηλικία. Γιατί αν δεν λεγόταν Μητσοτάκης, δεν θα έβρισκε ανοιχτές όλες τις πόρτες στη ζωή του. Και νομίζω ότι αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα, όχι μόνο στην πολιτική», είπε και πρόσθεσε: «Ίσως στην πολιτική είναι τόσο έντονο γιατί είμαστε η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που είναι σαν έχουμε βασιλεία. Έχουμε τρεις οικογένειες που οι γόνοι των οικογενειών είναι στα πράγματα εδώ και 50 – 60 χρόνια. Το ίδιο όμως ισχύει, δυστυχώς, και στο θέμα της επαγγελματικής σταδιοδρομίας και της αποκατάστασης. Χρειάζεται δηλαδή κάποιος να έχει βύσμα, όπως λέμε. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να σταματήσει».
Τέμπη – παρακολουθήσεις
Κληθείς να σχολιάσει την κριτική που ασκήθηκε στη σύντροφό του για τη συνάντηση με γονείς θυμάτων από τα Τέμπη τρεις μέρες πριν από τις εκλογές, απάντησε ότι όταν βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα και ζήτησαν να τον συναντήσουν οι γονείς των δίδυμων κοριτσιών που έχασαν τη ζωή τους στο μοιραίο τρένο μαζί με την ξαδέρφη τους, ζήτησαν να της μεταφέρει ότι θέλουν πάρα πολύ να τους συναντήσει. «Και νομίζω ότι ήταν υποχρέωσή μου να το κάνω και υποχρέωσή της να πάει», τόνισε και πρόσθεσε: «Αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται στήριξη, και ηθική στήριξη και χρειάζονται κι από εμάς που είμαστε στην πολιτική, τη δέσμευση ότι θα κάνουμε το παν ώστε να μην ξεχαστεί αυτό το οποίο συνέβη στα παιδιά τους και να βρούνε δικαίωση», τονίζει ο κ. Τσίπρας. Όσον αφορά, δε, το ενδεχόμενο Ειδικού Δικαστηρίου για τα Τέμπη, είπε πως «αν η Δικαιοσύνη, γιατί στο ζήτημα αυτό τον πρώτο λόγο τον έχει η Δικαιοσύνη που διενεργεί την έρευνα, εντοπίσει ευθύνες συγκεκριμένες πολιτικών προσώπων» και το παραπέμψει στη Βουλή «η υποχρέωσή μας είναι αυτό να μη το βάλουμε στο συρτάρι».
Στο θέμα τώρα των παρακολουθήσεων, ξεκαθάρισε πως «δεν βάζει φυλακή ο πολιτικός τους πολιτικούς» και εξήγησε πως αυτό που πιστεύει είναι ότι «δεν μπορεί να είμαστε μια σοβαρή ευρωπαϊκή χώρα και να έχει γίνει ένα τέτοιο σκάνδαλο και να μη λογοδοτήσει κανείς στη Δικαιοσύνη, να το κουκουλώσουν, να το συγκαλύψουν». «Γιατί αυτό έχουμε για μήνες: συγκάλυψη. Και ο Μητσοτάκης λέει “ψηφίστε με” για να βαπτιστεί στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ», είπε χαρακτηριστικά.
Το κυβερνητικό πρόγραμμα
Όσον αφορά συγκεκριμένα το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εστίασε στο θέμα της στήριξης των γυναικών και της μητρότητας σημειώνοντας πως «το πιο απροστάτευτο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας είναι οι γυναίκες στις παραγωγικές ηλικίες» και προανήγγειλε μέτρα, όπως την επέκταση της άδειας μητρότητας και του επιδόματος στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και τη μετατροπή του επιδόματος από παιδιού σε «μητέρας» μέχρι τα 24 χρόνια του παιδιού και ξανά όταν συνταξιοδοτηθεί. «Έχουν δίκιο να είναι πιο καχύποπτες και πιο αποτραβηγμένες με τα κοινά και την πολιτική. Από την άλλη όμως, νομίζω ότι πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι όλα αυτά μπορούν να αλλάξουν εάν βγούνε μπροστά οι ίδιες οι γυναίκες. Και αν και με την ψήφο τους αλλά και με την παρουσία τους στα πολιτικά πράγματα το αλλάξουν αυτό», είπε.
Σχετικά με την ακρίβεια, αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση του ΦΠΑ και ΕΦΚ κατηγορώντας και πάλι τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι ο λόγος που αρνείται να μειώσει τον ΦΠΑ είναι «ακριβώς επειδή έχει υιοθετήσει αυτόν τον μηχανισμό ως μηχανισμό αναδιανομής εισοδήματος».
Τους, δε, πλειστηριασμούς, τους χαρακτήρισε μια «βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής της ελληνικής κοινωνίας», επισημαίνοντας ότι με 700.000 ενυπόθηκες κατοικίες, αν δεν υπάρξει επαναφορά της προστασίας της πρώτης κατοικίας, «η κοινωνία μας θα γίνει ροντέο». Αναφέρθηκε και στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τη δημιουργία τράπεζας στέγης και άλλων μέτρων στήριξης της κοινωνικής στέγης.
Εθνικά
Στα θέμα εθνικού ενδιαφέροντος, δήλωσε πως «δεν μετανιώνει» για τη Συμφωνία των Πρεσπών» και ότι πιστεύει πως θα «συνοδεύει θετικά την υστεροφημία του ως ηγέτη» και ως «προσφορά της Αριστεράς», τονίζοντας ότι τώρα φανερώνονται τα οφέλη της. Σημείωσε, μάλιστα ότι αυτός που θα ‘πρεπε να μετανιώνει είναι ο κ. Μητσοτάκης που τώρα «δίνει μάχη» για την ευρωπαϊκή πορεία της Β. Μακεδονίας και έκανε λόγο για «υποκρισία» και «λαϊκισμό» από πλευράς του. Για τα ελληνοτουρκικά, υποστήριξε πως επί της δικής του διακυβέρνησης υπερασπίστηκε τα κυριαρχικά δικαιώματα «με πράξεις» όχι με «λόγια», συγκρίνοντας την υπόθεση «Μπαρμπαρός», το οποίο σταμάτησε τις έρευνες όταν στείλανε το «Νικηφόρο Φωκά» από τη μια, και το «Oruc Reis» που η κυβέρνηση έλεγε «ότι δεν κάνει έρευνες» και «αλώνιζε στο Αιγαίο», από την άλλη. Στο πλαίσιο αυτό κατέκρινε και την διαχείριση του θέματος της ελληνικής μειονότητας στη Αλβανία από την κυβέρνηση, ενώ συνολικά για την εξωτερική πολιτική είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική Σαμαρά που δεν θέλει «διάλογο», και προωθεί την επίλυση των θεμάτων στη βάση του διεθνούς δικαίου.
«Συνέβαλα και εγώ στην ανανέωση της πολιτική ζωής»
Όσον αφορά, τέλος, πιο προσωπικές ερωτήσεις, ο Αλ. Τσίπρας μοιράστηκε πως δεν θεωρεί την πολιτική «επάγγελμα» και πως γι’ αυτόν προέκυψε «ως διαδικασία συμμετοχής και προσφοράς». Θυμήθηκε επίσης ότι είχε αντιμετωπίσει ως «ανέκδοτο» την ανάδειξή του ως αρχηγού κόμματος στα 34 χρόνια του, που όμως, όπως είπε, ίσως «συνέβαλε ώστε να μετατοπιστεί το κέντρο βάρους των ηλικιών σε όλα τα κόμματα». «Νομίζω ανανεώθηκε η πολιτική ζωή, έπαιξε λίγο ρόλο και η δική μου η παρουσία σε αυτό», κατέληξε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More