Αλεξανδρούπολη: Τεχνητές φωλιές για τον Μαυρόγυπα στο Εθνικό πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης –Σουφλίου
Την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ.) ολοκλήρωσε την εγκατάσταση 15 τεχνητών φωλιών για τον Μαυρόγυπα, στους δύο πυρήνες του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου.
Ο Μαυρόγυπας, το μεγαλύτερο αρπακτικό πουλί της Ευρώπης, κατασκευάζει τη φωλιά του, διαμέτρου πάνω από 2 μέτρα, στις κορυφές ώριμων δέντρων, ενώ το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης -Σουφλίου φιλοξενεί τη μοναδική φυσική αποικία του είδους στα Βαλκάνια, με 30-36 αναπαραγόμενα ζευγάρια.
Η μεγάλης έκτασης πυρκαγιά, που έπληξε τον Έβρο το περασμένο καλοκαίρι, έκαψε σημαντικό αριθμό ώριμων δέντρων στην καρδιά της αποικίας του Μαυρόγυπα, με αποτέλεσμα να χαθούν πολύτιμες θέσεις κατάλληλες για φωλεοποίηση.
Δεδομένου ότι η φυσική αποκατάσταση των θέσεων φωλεοποίησης θα χρειαστεί αρκετά χρόνια, καθώς ακολουθεί την πορεία αποκατάστασης της βλάστησης, και προκειμένου να διασφαλιστεί η ύπαρξη κατάλληλων θέσεων για τον Μαυρόγυπα, κατά τις επόμενες αναπαραγωγικές περιόδους, ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. προχώρησε σε πιλοτική εγκατάσταση 15 τεχνητών φωλιών σε θέσεις, όπου υπήρχαν φυσικές φωλιές.
Η εγκατάσταση τεχνητών φωλιών για Μαυρόγυπες είναι μία τεχνική που έχει εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες (όπως η Ισπανία) μετά από πυρκαγιές. Ωστόσο, για πρώτη φορά, στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου, επιχειρείται η αυτόνομη εγκατάστασή τους, χωρίς να στηρίζονται σε γειτονικά δέντρα, έτσι ώστε να παραμείνουν διαθέσιμες στα πουλιά ακόμα και όταν τα καμένα δέντρα θα αρχίσουν, σταδιακά, να πέφτουν.
Το μέτρο αυτό είναι το πρώτο που ολοκληρώνεται, από μία σειρά μέτρων που έχει ήδη λάβει ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., μετά από τη φετινή πυρκαγιά στον Έβρο, των οποίων η εφαρμογή προχωρά σταδιακά. Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση 140 τεχνητών φωλιών για νυκτόβια αρπακτικά πουλιά (Χουχουριστή, Γκιώνη, Νανόμπουφο, Κουκουβάγια και Τυτώ).
Παράλληλα, ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. έχει ξεκινήσει την υλοποίηση προγράμματος παρακολούθησης των επικρατειακών αρπακτικών πουλιών, προκειμένου να διαπιστωθεί η κατάσταση των πληθυσμών τους μετά από την πυρκαγιά και προτίθεται να προχωρήσει σε εφαρμογή προγράμματος παρακολούθησης για το σύνολο της βιοκοινότητας στην πληγείσα περιοχή, προκειμένου να διαπιστωθούν οι επιπτώσεις της πυρκαγιάς, να καταγραφεί η πορεία της σταδιακής αποκατάστασής της και να διατυπωθούν μέτρα για την αρτιότερη επαναφορά του οικοσυστήματος.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More