Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλέξης Τσίπρας: «Αλαζονεία και υποκρισία» του κ. Μητσοτάκη στο θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον χειρισμό που έκανε στο θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, καταλογίζοντας στον πρόεδρο της ΝΔ υποκρισία, ανευθυνότητα σε ένα ευαίσθητο εθνικό θέμα και προσπάθεια εργαλειοποίησης της ΕΥΠ.

Μιλώντας στο Mega ο κ. Τσίπρας είπε: «Δεν είναι καθόλου ευχάριστο ότι έχει γίνει κεντρικό θέμα το ευαίσθητο ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας. Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει υπευθυνότητα, είναι ένα ευαίσθητο θέμα. Ήμουν από την πρώτη στιγμή αντίθετος, το άρχισε ο κ. Μητσοτάκης. Επιχείρησε για κάποιο λόγο να βάλλει κεντρικό θέμα της προεκλογικής αντιπαράθεσης την Θράκη. Δεν το καταλαβαίνω, ενώ είχε τέτοιο αποτέλεσμα στην εκλογική αναμέτρηση. Για δέκα ή δεκαπέντε χιλιάδες ψήφους της μειονότητας να ανοίξει ένα δύσκολο θέμα που θα το βρούμε μπροστά μας την επομένη των εκλογών: Τόση αλαζονεία;».

Αναφέρθηκε στα «πραγματικά περιστατικά» και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «ετέθη το θέμα με τρόπο που προσπάθησε να του στήσει παγίδα». Ακολούθως εξήγησε: «Ήμουν τεσσερισήμισι χρόνια πρωθυπουργός και είχα διαβάσει δεκάδες ενημερωτικά της ΕΥΠ για τη Θράκη, για πολιτικά πρόσωπα, για υποψηφίους και πολιτικούς αντιπάλους. Ο κ. Μητσοτάκης που έστειλε τέσσερις μέρες μετά τις εκλογές ένα ενημερωτικό σημείωμα, χωρίς να με πάρει τηλέφωνο, χωρίς να μου στείλει τον διοικητή της ΕΥΠ που αναφερόταν σε κάποια πρόσωπα, και μετά από δύο εβδομάδες βλέπω μεγάλο μέρος του ενημερωτικού αυτού σημειώματος στη μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα “Πρώτο Θέμα” και τον εκπρόσωπο της ΝΔ να μου ζητά επιτακτικά να αποσύρω τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν πίστευα στα μάτια μου γιατί στο ενημερωτικό αυτό σημείωμα έβλεπα σαφή αναφορά και στον υποψήφιο της ΝΔ. Δεν είπα κουβέντα γιατί θεώρησα ότι το θέμα θα πέσει θα καταλαγιάσει. Έβλεπα όμως στην συνέχεια ότι το κάνει κεντρικό θέμα. Δεν θέλω να μιλήσω τόσο για την ουσία. Είναι ένα ζήτημα υποκρισίας, δεν διστάζεις προκειμένου να κερδίσεις 10 ή 15 χιλιάδες ψήφους να ανοίγεις ένα δύσκολο εθνικό θέμα. Έχουμε μία Άγκυρα που είναι δραστήρια. Το ζήτημα δεν λύνεται λέγοντας στους μουσουλμάνους Έλληνες πολίτες ότι η ψήφος σας είναι υποκινούμενη».

Ακολούθως είπε ότι ακόμη και το ενημερωτικό σημείωμα της ΕΥΠ χρειάζεται περαιτέρω εξέταση: «Τις αξιολογούσα τις ενημερώσεις. Γιατί το να έχεις μία φωτογραφία ενός παράγοντα με τον πρόξενο της Τουρκίας αυτό δεν σημαίνει ότι είναι στρατευμένος ή υποκινούμενος» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε: «Θεωρώ ότι η απόφαση του κ. Μητσοτάκη εκ των υστέρων να απομακρύνει τον υποψήφιό του στην Ροδόπη -γιατί γνώριζε τις δηλώσεις του- είναι λαθεμένη, καθώς τα ψηφοδέλτια είναι τυπωμένα».

Γενικεύοντας είπε ότι δεν πρέπει να δημιουργείται κλίμα στοχοποίησης της μουσουλμανικής μειονότητας και προσέθεσε ότι ο τρόπος να αποτρέψουμε την προσπάθεια της Τουρκίας δεν είναι χειραγωγώντας τη μειονότητα αλλά όπως έπραξε η διακομματική της Βουλής που αναζήτησε τρόπους για το για το πώς θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής και θα επιβάλλει ισονομία και ισοπολιτεία.

Για τους δικούς του υποψήφιους που κατονομάζονται είπε: «Τους κάλεσα, μου απάντησαν ότι αυτά είναι προβοκατόρικα και ΚΥΠατζίδικα που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Πρόκειται για υποψήφιους της Αριστεράς που κάνουν αγώνες από τα παιδικά τους χρόνια». Σημείωσε ότι εκείνος που είχε μιλήσει για «τουρκική μειονότητα» ήταν ο υποψήφιος της Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ στον οποίο «έγινε επίπληξη και δεν το επανέλαβε».

Θύμισε ότι όταν είχε επισκεφθεί ο Τ. Ερντογάν τη χώρα μας και του ετέθη στο Μέγαρο Μαξίμου το θέμα, αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα.

Ωστόσο, προσέθεσε ο κ. Τσίπρας, η μειονότητα δεν είναι ομοιογενής, έχει τους Πομάκους, έχει τους Τουρκογενείς και τους Ρομά. Συνολικότερα σημείωσε: «Υπάρχει το ζήτημα του αυτοπροσδιορισμού και υπάρχει και το θέμα του συλλογικού προσδιορισμού. Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής για το θέμα του προσδιορισμού της μειονότητας. Ωστόσο θα ήταν λάθος και ανευθυνότητα να θέσουμε απέναντί μας το σύνολο της μουσουλμανικής μειονότητας. Ο Ερντογάν θέλει να αναδείξει ότι η μειονότητα είναι υπό την πίεση του ελληνικού κράτους και για να έχει μία ελπίδα θα πρέπει να προσδεθεί στο άρμα της Τουρκίας».

Επιστρέφοντας στο κεντρικό κατά την άποψή του θέμα είπε: «Θα υπάρχει χώρα και στις 26 του μηνός και δεν μπορεί να ανοίξουμε πληγές που θα είναι ανεπούλωτες, που θα μας δημιουργήσουν προβλήματα. Το θέμα είναι πώς ένας πρωθυπουργός χειρίζεται ένα δύσκολο εθνικό θέμα. Ενώ είχε ένα χαρτί στα χέρια του που μιλούσε και για τον δικό του υποψήφιο, το απέκρυψε για να μου κουνάει το δάχτυλο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εθνική εξαίρεση. Δεν μπορείς να βάλεις τα εθνικά θέματα στην προεκλογική αντιπαράθεση και να εργαλειοποιείς την ΕΥΠ. Κανένας πρώην πρωθυπουργός ακόμη και της δεξιάς παράταξης δεν το έκανε». Σημείωσε πάντως ότι «εγώ δεν ζήτησα να φύγει ο Καταρτζής από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ».

Μεταναστευτικό

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό με αφορμή το πρόσφατο ναυάγιο: «Το κρίσιμο θέμα είναι αν αποτελεί προτεραιότητά μας η ανθρώπινη ζωή. Υπερασπιζόμαστε και προστατεύουμε τα εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα, να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό. Την ίδια στιγμή όμως οφείλουμε να προστατεύουμε την ανθρώπινη ζωή. Όταν βλέπουμε ένα πλοίο με ανθρώπους να κινδυνεύουν πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να σωθούν οι άνθρωποι αυτοί». Έκανε αναδρομή στη δική του διακυβέρνηση σε σύγκριση με την αντίστοιχη διακυβέρνησης της ΝΔ: «Η επιχειρησιακή γραμμή που είχαν το Λιμενικό Σώμα το 2015-2019 -όταν πέρασαν 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι από τη χώρα- ήταν όταν κινδυνεύει άνθρωπος να τον σώζουν. Δεν νομίζω ότι σήμερα έχουν την ίδια γραμμή».

Ακολούθως εξήγησε την στάση του τις τελευταίες ημέρες: «Έχω θέσει μία σειρά ερωτήματα, οι απαντήσεις που μου έχουν δοθεί έχουν αντιφάσεις. Το αποτέλεσμα του ναυαγίου είναι συντριπτικό, μέσα από τα χέρια μας χάθηκαν 500-600 ζωές. Νιώθω υποχρέωση να θέσω τα ερωτήματα, δεν μπορεί όταν τα θέτω να μου λένε ότι είσαι εθνική εξαίρεση ή ότι επιτίθεσαι στο Λιμενικό. Δεν επιρρίπτω ευθύνες στους ανθρώπους του Λιμενικού, αν υπάρχουν ευθύνες είναι στον αρχηγό. Με εμάς η Ελλάδα έγινε συνώνυμο της ανθρωπιάς. Μας έδωσαν εύσημα διεθνώς μέχρι και ο Πάπας και ο Πατριάρχης. Είχαμε κύματα εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων που διαχειριστήκαμε. Μετά προέκυψε η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στην οποία όμως υπήρξε ένα πολύ μεγάλο αρνητικό στοιχείο, προσδιόριζε ότι όσοι περνάνε στην ελληνική επικράτεια θα μένανε στα νησιά».

Έδωσε έμφαση στο ότι «η πολιτική που θα εφαρμόζαμε είναι πολιτική υπεράσπισης των συνόρων παράλληλα με την υποχρέωση να σώζουμε ανθρώπινες ζωές. Δεν είχαμε και δεν έχουμε μία πολιτική που θέλει την Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι. Ωστόσο είναι άλλο να είσαι στο χερσαίο έδαφος που μπορείς να βάλλεις όρους και κανόνες και άλλο στη θάλασσα. Στη θάλασσα δεν τα βλέπεις τα σύνορα δεν μπορείς να βάλλεις φράχτες. Αυτό είπαμε και όχι ότι δεν υπάρχουν σύνορα. Είμαστε υποχρεωμένοι να φυλάμε τα σύνορα, δεν είπαμε να μην φτιαχτεί ο φράχτης είπαμε ότι δεν είναι λειτουργικός. Δεν μπορείς να τον θεωρείς υπερόπλο. Απαιτείται η διεκδίκηση μίας άλλης μεταναστευτικής πολιτικής σε επίπεδο ΕΕ, που να μοιράζει τις ευθύνες».

Ιδιωτικοποιήσεις

Αναφέρθηκε και στο θέμα της ιδιωτικοποίησης του νερού, απαντώντας στη υπόσχεση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι ένα από τα τρία πρώτα νομοσχέδια που θα καταθέσει θα είναι να επανέλθει στο ελληνικό Δημόσιο η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ. Είπε ο κ. Τσίπρας: «Επιμένω ότι θα ιδιωτικοποιήσει το νερό ο κ. Μητσοτάκης. Προς το παρόν συμμορφώνεται με την απόφαση του ΣτΕ -που αποφάσισε να περάσει το νερό στον έλεγχο του Δημοσίου-, την οποία αρχικά προσπάθησε να παρακάμψει και υπήρξε και δεύτερη. Είναι υποχρεωμένος.

Η απόφαση να ιδιωτικοποιήσει μέρος των μετοχών της ΕΥΔΑΠ φαίνεται από την απόφαση τον περασμένο Μάρτιο να θεσπίσει Ρυθμιστική Αρχή για το νερό. Επιπλέον η ΝΔ επιχείρησε να ιδιωτικοποιήσει τις εγκαταστάσεις ύδρευσης της Αττικής. Και ήλθε πάλι το ΣτΕ να την σταματήσει. Προκύπτει ότι είναι σχεδιασμός της. Είναι μία νεοφιλελεύθερη αντίληψη για τις ιδιωτικοποιήσεις. Ούτε και εμείς αρνούμαστε τον ρόλο του ιδιωτικού τομέα, αλλά κάποια πράγματα πρέπει να μείνουν στο Δημόσιο, όπως είναι στην ενέργεια, στον νερό, στην υγεία και στην παιδεία. Υπάρχει η άποψη ότι επειδή υπάρχει περιθώριο κερδοφορίας θα πρέπει να υπάρχει ιδιώτης για τη δυνατότητα διύλιση και υδροδότηση». Στο ερώτημα ότι ο κ. Μητσοτάκης δίνει άλλες υποσχέσεις απάντησε: «Το σχέδιο είναι μετοχοποίηση και από εκεί και πέρα να μπορεί να υπάρχει και ιδιώτης. Μακάρι να αποτραπεί.

Ο κ. Μητσοτάκης αναγκάζεται να συμμορφωθεί. Όχι γιατί το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά γιατί τώρα υπάρχει μία μεγάλη αντίδραση από την κοινωνία. Πρέπει να του πιστώσω ότι κάνει πολύ καλή διαχείριση της επικοινωνίας. Βλέπει τις τάσεις της κοινωνίας και θέλει να απαντά. Εγώ όμως οφείλω να λέω την αλήθεια. Ότι η στρατηγική του είναι των ιδιωτικοποιήσεων και στην υγεία και στην παιδεία και στο νερό. Δεν κρύβεται η προσπάθεια». Σημείωσε ότι και στην υγεία έχει διαμορφωθεί ένας μεγάλος χώρος για εκμετάλλευση και αυτό εξηγεί και το ενδιαφέρον μεγάλων επιχειρήσεων και funds με κερδοσκοπικό χαρακτήρα.

Ακολούθως αναφέρθηκε στις υποσχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την υγεία αλλά και γενικότερα: «Στο μεσοπρόθεσμο που κατέθεσε στην ΕΕ η ΝΔ προβλέπεται όχι ότι θα αυξηθούν οι δαπάνες για την υγεία αλλά ότι σωρευτικά θα μειωθούν κατά 10%. Από το μεσοπρόθεσμο δεν μπορείς να ξεφύγεις, εκτός αν ζητήσεις ανοικτά επαναδιαπραγμάτευση από την ΕΕ. Στο μεσοπρόθεσμο δεν έχει συμπεριληφθεί καμία προεκλογική εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη εκτός από το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

Όταν μιλάει για 10.000 προσλήψεις στην υγεία εννοεί αναπληρώσεις εκείνων που θα αποχωρήσουν και όχι επιπλέον προσλήψεις. Η χώρα μπορεί να εγκαταλείψει τον κανόνα ένα προς ένα στις προσλήψεις και να πάει στο ένα προς ενάμισι ώστε να κάνεις καινούργιες προσλήψεις στην υγεία. Έχουμε 6.500 γιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικούς λιγότερους από το 2019». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε αναφορά στο ΕΚΑΒ -που είχαμε τα πρόσφατα περιστατικά- όπου δεν έγιναν μόνιμες προσλήψεις. Αντίθετα, είπε, «πήραν 1.000 μόνιμους αστυνομικούς για την πανεπιστημιακή αστυνομία και όχι 600 διασώστες για το ΕΚΑΒ».

Στην παρατήρηση ότι παρά την σκληρή κριτική και την αντιπολίτευση που έκανε, η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Η μεγάλη διαφορά είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε ενώ ήταν υποχρεωμένος να μαζέψει 40 δισ. και έτσι βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και βγήκαμε στις αγορές. Ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο δεν είχε υποχρέωση αλλά είχε και δυνατότητα δημοσιονομικής επέκτασης 60 δισ. Δεν είχε δημοσιονομικούς περιορισμούς. Όμως “φορτώσαμε” το χρέος που έχει η χώρα κατά 40 δισ. ευρώ».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι έπαιξε ρόλο στη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ η στρατηγική επιλογή της απλής αναλογικής: «Ήταν μία στρατηγική επιλογή που ηττήθηκε, γιατί οι άλλες προοδευτικές δυνάμεις την αρνήθηκαν. Ήταν επιλογή αξιακού χαρακτήρα και πάγιο αίτημα της Αριστεράς. Είχα ένα άλλο όραμα για το πώς μπορεί να λειτουργήσει το πολιτικό σύστημα. Ο κόσμος είπε ότι από την στιγμή που δεν υπάρχει συναίνεση από τις άλλες δυνάμεις θα επιλέξουμε εκείνον που θα μας δώσει προοπτική σταθερότητας. Δεδομένης αυτής της εξέλιξης είμαστε υποχρεωμένοι να προσαρμοστούμε στην αναμέτρηση με την ενισχυμένη αναλογική».

Σημείωσε ότι προφανώς δεν είναι μόνο η απλή αναλογική που εξηγεί το αποτέλεσμα, είναι πολλαπλές οι αιτίες και δεν υπάρχει μονοσήμαντη απάντηση, και προσέθεσε: «Χάθηκε όμως μία ευκαιρία για να αλλάξει το πολιτικό σύστημα και αυτό θα έχει κόστος για την κοινωνία όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ».

Αναφέρθηκε στις εκλογές της Κυριακής λέγοντας: «Τώρα έχουμε δύο εναλλακτικά σχέδια διακυβέρνησης, τη ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, αυτά τα δύο υπάρχουν και πάνω σε αυτά θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε αλλά το διακύβευμα είναι αν θα δημιουργηθεί ένα καθεστώς ανεξέλεγκτο και ασύδωτο. Και αυτό το ακούει και ο συντηρητικός πολίτης και όχι μόνο ο ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ». Έφερε σαν παράδειγμα την δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη στην μουσουλμανική μειονότητα: «Η δήλωση Μπακογιάννη δείχνει αλαζονεία και καθεστωτική αντίληψη. Λέει αν δεν αλλάξετε την ψήφο σας θα περάσετε δύσκολα, απευθυνόταν σε όλες τις κοινωνικές ομάδες και όχι μόνο στην μειονότητα. Είναι λάθος η αντίληψη αυτή για τη δημοκρατία.

Πρέπει να υπάρχει αντίλογος στη δημοκρατικά και να υπάρχουν αντίβαρα. Είναι στοιχείο της δημοκρατίας. Και ο καλύτερος άνθρωπος αν του δώσεις την ανεξέλεγκτη δυνατότητα στην εξουσία θα μας οδηγήσει σε αρνητικά αποτελέσματα». Ο τρόπος για να αποφευχθεί μία τέτοια εξέλιξη είναι με ισχυρό τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ο κ. Τσίπρας και εξήγησε: «Δεν θα γίνει αν ένα κόμμα του 2,5 % πάει στο 3,5%. Το διακύβευμα των εκλογών είναι να μην έχουμε αυτό τον συσχετισμό που προέκυψε και αυτό θα γίνει αν ο ΣΥΡΙΖΑ το αντιστρέψει, γιατί παραμένει ο βασικός πυλώνας της προοδευτικής παράταξης. Το εκβιαστικό δίλημμα το βάζει το εκλογικό σύστημα και είναι να μην είναι η ΝΔ ασύδοτη και ανεξέλεγκτη. Ο σχεδιασμός τους είναι για μία επτακομματική Βουλή».

Τέλος ξεκαθάρισε: «Μακριά από εμένα τα περί χαμένης ψήφου. Καλώ όμως όσους με ακούνε να σκεφτούνε την ψήφο τους».

Σε ερώτηση για το τι θα γίνει στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές απάντησε ότι «η ανανέωση θα έπρεπε να έχει γίνει χθες, όχι αύριο και στα πρόσωπα και στην εκφορά του πολιτικού λόγου». Όσο για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο είπε ότι «είναι πολύ στενός συνεργάτης μου και συμβάλλει στη μάχη για τις επόμενες εκλογές».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More