Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αθ. Μπαλέρμπας στο Πρώτο: Λήγει και η τελευταία ιστορική εκκρεμότητα – Δεν πιστεύω ότι υπάρχει πολιτική ερμηνεία (audio)

paidia tou tews vasilia

Συμπληρώνοντας πενήντα χρόνια που ιδρύθηκε η Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία το 1974, είναι ίσως συγκυρία το ότι λήγει και η τελευταία ιστορική εκκρεμότητα» ανέφερε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Αθανάσιος Μπαλέρμπας στη διάρκεια της εκπομπής «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, σχετικά με το θέμα της δήλωσης της ελληνικής ιθαγένειας των απογόνων του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

«Όπως λέει η επιστήμη της ψυχολογίας και της ψυχιατρικής, ότι εμείς οι άνθρωποι πρέπει να είμαστε τακτοποιημένοι με το παρελθόν μας για να έχουμε ψυχική ισορροπία στο παρόν και στο μέλλον, θεωρώ ότι έτσι και οι λαοί και τα κράτη πρέπει να τακτοποιούν το ιστορικό τους παρελθόν και να ατενίζουν πλέον το μέλλον χωρίς εκκρεμότητες. Αυτή η εκκρεμότητα πλέον λήγει, ίσως με έναν τρόπο ο οποίος είναι ο πιο για μένα σωστός» προσέθεσε ο κ. Μπαλέρμπας, ο οποίος επί της διαδικασίας, διευκρίνισε ότι δεν έγινε αίτηση, αλλά δήλωση.

«Ειδικά για τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας υπάρχει ένας ειδικός νόμος, ο οποίος κρατάει τριάντα χρόνια τώρα, να το σημειώσουμε αυτό, είναι ο νόμος της κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου 2215/1994 με τις υπογραφές σχεδόν όλου τότε του Υπουργικού Συμβουλίου, προεξάρχοντος βέβαια του Ευάγγελου Βενιζέλου, του τότε υπουργού Δικαιοσύνης. Ο νόμος αυτός καθορίζει ότι για τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας, εφόσον επιθυμούν να αναγνωρίσουν την ελληνική τους ιθαγένεια, δηλαδή να την ενεργοποιήσουν, θα έπρεπε να κάνουν αυτές τις τρεις κινήσεις σε μια δήλωσή τους. Δεν είναι αίτηση. Είναι μια δήλωση που έκαναν εχθές στο Ληξιαρχείο Αθηνών ότι αναγνωρίζουν το πολίτευμα, ότι δεν έχουν αξιώσεις και ότι επιλέγουν το επώνυμο το Ντε Γκρες στην προκειμένη περίπτωση και δήλωσαν και μάλιστα και κάποια άλλα στοιχεία απαραίτητα για να μπορέσουν να εκδώσουν ταυτότητα και ταξιδιωτικά έγγραφα ως Έλληνες πολίτες. Η διαδικασία αυτή ολοκληρώθηκε ως προς το μέρος που αφορά το Ληξιαρχείο και το Υπουργείο Εσωτερικών. Χθες ο υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος υπέγραψε τις διαπιστωτικές πράξεις ότι συντρέχουν αυτές οι τρεις προϋποθέσεις του νόμου της τότε κυβέρνησης του 94. Είναι σημαντικό, ξέρετε, πολύ λίγοι νόμοι υπάρχουν από τόσο παλιά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επί λέξει, σημείωσε, δηλώνουν ότι αναγνωρίζουν το δημοψήφισμα του 74, αποδέχονται το πολίτευμα της Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας και το Σύνταγμα, που ορίζει ότι η μορφή του πολιτεύματος δεν αναθεωρείται ποτέ.

«Η τελευταία τελεία μπήκε με το Σύνταγμα του 75, μετά το δημοψήφισμα. Τότε μπήκε στην ουσία η τελευταία τελεία. Όλα τα υπόλοιπα ήταν παρεπόμενα μιας μετάβασης» είπε ο κ. Μπαλέρμπας.  

Ως προς την επιλογή του επωνύμου Ντε Γκρες, κληθείς να κάνει κάποιο σχόλιο ανέφερε τα εξής.

«Σύμφωνα με τον Μπαμπινιώτη, υπάρχουν τα επώνυμα που έχουν σημασιολογική έννοια και τα επώνυμα που δεν έχουν σημασιολογική έννοια. Ας πούμε υπάρχουν πολλά επώνυμα τα οποία αναφέρονται σε επαγγέλματα. Εκείνο που θέλω να πω είναι ότι έχουμε και επώνυμα, τα οποία παραπέμπουν σε Στρατηγός, Δούκας, Κόμης. (…) Εκείνο που είναι σημαντικό και πρέπει να πούμε είναι ότι τα πρόσωπα αυτά γιατί άκουσα μια τέτοια κριτική, ίσως υποκρύπτει κάποια διεκδίκηση. (..) Μου κάνει εντύπωση. Δηλώνουν ρητά, ανεπιφύλακτα και ανέκκλητα την τυφλή υπακοή στο Σύνταγμα, στους νόμους και όλα αυτά που είπαμε προηγουμένως. Δηλαδή τη στιγμή που δηλώνει ρητά, ανέκκλητα και ανεπιφύλακτα αυτό με το όνομα που παίρνεις και να πούμε και δύο σημαντικά στοιχεία, πρώτον, το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού το έχουν όλο, δεύτερον, είναι ανθρώπινο δικαίωμα αυτό, από τη στιγμή που οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν επώνυμο κατά την ελληνική έννομη τάξη, έχουν δικαίωμα να επιλέξουν ένα επώνυμο και κατά δεύτερον αυτό, τον Οκτώβριο του 2004, ο Μιχαήλ, τέως πρίγκιπας της Ελλάδας, εμφανίστηκε στο ληξιαρχείο, έκανε γι’ αυτόν και για τις κόρες του την ίδια διαδικασία, πήρε το επώνυμο που όλοι έχουμε διαβάσει τα βιβλία του, του Μισέλ ντε Γκρες, όπως υπέγραφε τα βιβλία του και δεν νομίζω ότι υπήρξε ποτέ κάποια παρανόηση ότι έχει κάποια διεκδίκηση ή υποκρύπτει κάτι».

Απαντώντας στο επιχείρημα του ΠΑΣΟΚ, ότι το Ντε Γκρες εγείρει ζητήματα, ότι στον νόμο 2215/1994 αναφέρεται το όνομα του εκλιπόντος τέως βασιλιά ως Γλύξμπουργκ και πως όπως αναφέρει ο κ. Δουδωνής το θέμα της ιθαγένειας θα μπορούσε να είναι απολύτως τυπικό, η επιλογή όμως του επωνύμου είναι προβληματική, ο κ. Μπαλέρμπας είπε «εγώ θα ρωτήσω τον κύριο Δουδωνή, που είναι έγκριτος νομικός, μάλιστα, μου τον έχει συστήσει ο κύριος Βενιζέλος προσωπικά σε μένα. Θα ήθελα να ρωτήσω, μιλάμε για νόμο τον οποίο συνέγραψε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο νόμος αυτός, εάν θεωρούσε ότι το επώνυμο είναι Γλύξμπουργκ, γιατί τότε τους ζητάει να δηλώσουν επώνυμο;»

«Ιστορικά ποτέ δεν το είχαν δεχτεί (σ.σ. το Γλύξμπουργκ). Σε κάθε περίπτωση, ξαναλέω ότι ο νόμος Βενιζέλου, τον οποίο τον διάβασα πολλές φορές χωρίς να είμαι νομικός, μου έκαναν δύο πράγματα εντύπωση στο νόμο Βενιζέλου. Το πρώτο πράγμα είναι ότι χρησιμοποιεί το ρήμα «αναγνωρίζει και αποδεικνύει την ιθαγένειά του». Ούτε του χορηγείται, ούτε ανακτά, ούτε δηλαδή αποδίδει. Έχοντας διατελέσει και τέσσερα χρόνια γενικός γραμματέας Ιθαγένειας στο ίδιο υπουργείο, συνήθως στις αποφάσεις όταν πολιτογραφούμε λέμε, χορηγείται ή αποδίδεται η ελληνική ιθαγένεια και λοιπά. Εδώ, αναγνωρίζεται. Και η διαδικασία αυτή γίνεται ενώπιον του Ληξιάρχου Αθηνών και όχι σε κάποιο άλλο όργανο, όπως είναι ας πούμε το Συμβούλιο Ιθαγένειας, που είναι ένα ανώτατο γνωμοδοτικό όργανο για θέματα ιθαγένειας. (…) Νομίζω ότι μιλάμε για μια ειδική διοικητική διαδικασία, η οποία προστατεύει τελείως το πολίτευμα, την κοινωνία μας, το κράτος, όπως είχε προβλέψει ο τότε νομοθέτης. Μια διοικητική διαδικασία που δεν άλλαξε ποτέ» συμπλήρωσε ο κ. Μπαλέρμπας.

Ως προς τη χρονική στιγμή που επέλεξαν οι απογόνοι του τέως βασιλιά να προχωρήσουν σε αυτή την ενέργεια, ο κ. Μπαλέρμπας ανέφερε «κάνω μια προσωπική αυτή τη στιγμή ερμηνεία, καθαρά προσωπική και αισθάνομαι ότι και μετά την αποδημία του τέως βασιλέως το κλίμα ήταν εντός της οικογενείας, ήταν πιο πρόσφορο στο να προχωρήσουν σε μια τακτοποίηση της τελευταίας αυτής εκκρεμότητας. (…) Τακτοποιείται μια εκκρεμότητα. Ας κοιτάξουμε πλέον το μέλλον. Νομίζω ότι είναι καλή συγκυρία γιατί μας κλείνει έναν «λογαριασμό» του παρελθόντος και πλέον μπορούμε να δούμε σαν και σαν λαός το μέλλον μας, τα προβλήματα, τις προκλήσεις, τις ευκαιρίες που έχουμε».

Απαντώντας τέλος στο ερώτημα που του τέθηκε για το αν η συγκεκριμένη κίνηση πολιτικά «κλείνει το μάτι» στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μπαλέρμπας ανέφερε «θα μιλήσω πλέον και ως φιλόλογος, γιατί μου είπατε, γιατί είναι θελκτικό; Βεβαίως και είναι θελκτικό. Πάντα είναι θελκτικό, κάτι το οποίο το απαντάμε πρώτα απ’ όλα στον παραμύθι, στο λόγο, δηλαδή, στα παραμύθια μας. Πρίγκιπες, βασιλιάδες, ιππότες και λοιπά, στη λογοτεχνία μας, δηλαδή στην τέχνη μας, όλα αυτά δημιουργούν σαφώς ένα ευμενές κλίμα στον κάθε άνθρωπο. Τώρα όσον αφορά το πολιτικό, εγώ να σημειώσω ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε είναι από έναν νόμο τριακονταετίας, ο οποίος δεν έχει αλλάξει, παρότι πέρασαν πάνω από δεκατέσσερις κυβερνήσεις από τότε. Άρα μιλάμε για κάτι το οποίο είναι σταθερό και θεωρώ ότι διασφαλίζει πλήρως τη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος. Και το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι πιστεύω ότι δεν υπάρχει πολιτική ουσιαστική ερμηνεία σε αυτή την κίνηση και ούτε θα μπορούσε να υπάρξει, με την έννοια ότι, άλλα είναι τα προβλήματα που απασχολούν τους Έλληνες πολίτες».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More