Αθ. Εξαδάκτυλος: Τα 50.000 επιδοτούμενα απογευματινά χειρουργεία θα συμβάλλουν στη μείωση του χρόνου αναμονής
Στο θέμα των απογευματινών χειρουργείων αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Όπως τόνισε: «Τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία δεν πιστεύω ότι θα έχουν κάποια συνταρακτική επίδραση στις λίστες των πρωινών, διότι πολύ απλά δεν το είδαμε να συμβαίνει και στις λίστες των πρωινών ιατρείων, από τότε που καθιερώθηκαν τα επί πληρωμή απογευματινά, εδώ και 23 χρόνια.
Εάν όμως έχουμε 50.000 επιδοτούμενα χειρουργεία με πόρους της ΕΕ στο απογευματινό ωράριο, αυτό θα συμβάλλει τα μέγιστα στη μείωση του χρόνου αναμονής. Όσον αφορά την ντροπή που μας συνοδεύει 40 χρόνια τώρα, δηλαδή τα φακελάκια, θεωρητικά με τα απογευματινά χειρουργεία θα μειωθούν. Ωστόσο μένει να το δούμε στην πράξη, η οποία ενίοτε μας εκπλήσσει. Και το λέω αυτό γιατί όποτε είχαμε αυστηροποίηση και “κυνήγι” για τα φακελάκια, δεν είδαμε μείωση του φαινομένου».
Σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο FM και στη δημοσιογράφο Τάνια Μαντουβάλου, μιλά για τις αλλαγές που συντελούνται στη χώρα μας, αυτή την περίοδο στο χώρο της υγείας, χαρακτηρίζοντας μάλιστα υπερβολές τα όσα ακούγονται περί ιδιωτικοποίησης της. «Από το 2001 έχουμε απογευματινά ιατρεία επί πληρωμή, μέσα στο ΕΣΥ. Δεν ιδιωτικοποιήθηκε η υγεία με αυτό τον τρόπο. Επίσης, από το 2012 έχουμε συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ σε όλες τις επεμβάσεις που γίνονται στον ιδιωτικό τομέα. Είναι δημόσια τα ιδιωτικά θεραπευτήρια; Προφανώς όχι. Καλό είναι να είμαστε λίγο φειδωλοί σε χαρακτηρισμούς».
Οι αγροτικοί που γίνονται προσωπικοί γιατροί είναι λύση ανάγκης για περιοχές όπου δεν υπάρχουν αντικειμενικές δυνατότητες.
Για τον Προσωπικό Γιατρό ο πρόεδρος του ΠΙΣ σχολιάζει: «Το ότι μπαίνουν και ιδιώτες ήταν μία δυνατότητα που ο νόμος προέβλεπε από το 2022, την οποία άργησε πολύ το υπουργείο να υλοποιήσει. Αφορά πολίτες, οι οποίοι έχουν ήδη κάνει την προσωπική τους επιλογή για γιατρούς που δεν επιθυμούν να ενταχθούν στο σύστημα, και έτσι αυτοί οι πολίτες δεν πάνε υποχρεωτικά σε κάποιον γιατρό που δεν είναι της αρεσκείας τους. Άρα αυτό είναι καλώς καμωμένο και θα λειτουργήσει θετικά. Σε ό,τι αφορά τους αγροτικούς που γίνονται Προσωπικοί αυτό είναι μία λύση ανάγκης περισσότερο για περιοχές που δεν υπάρχουν αντικειμενικές δυνατότητες».
Δηλαδή οι πολίτες απομακρυσμένων περιοχών λογίζονται πολίτες δεύτερης κατηγορίας, ερωτάται ο κ. Εξαδάκτυλος: «Σε αυτές τις περιπτώσεις η επιλογή είναι συγκεκριμένη. Ή δεν έχουν καθόλου γιατρό, ή τους φροντίζει και για τα θέματα πρόληψης και της τήρησης του φακέλου, ο γιατρός που είναι στην περιοχή τους. Τρέφουμε μεγάλο σεβασμό στον αγροτικό γιατρό, γιατί ως μοναδικός γιατρός σηκώνει απίστευτο φορτίο. Κάνει πολύ περισσότερα από αυτά που θα έκανε κάποιος ειδικός». Έχει όμως ο αγροτικός γιατρός τις γνώσεις για να αναλάβει εξολοκλήρου περιστατικά ως προσωπικός ; «Προφανώς είναι ο γιατρός με τη λιγότερη εκπαίδευση από όλους. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Ωστόσο πάντα τίθεται θέμα δυνατοτήτων. Και αυτό ισχύει εδώ και δεκαετίες στην πατρίδα μας».
Συζητάμε με τον υπουργό παροχή κινήτρων τόσο για άγονες περιοχές όσο και για ειδικότητες που είναι σε έλλειψη.
Έχουμε τεράστιες ελλείψεις σε αναισθησιολόγους που δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο και τελευταία έχει προστεθεί και η μητέρα των ειδικοτήτων, η παθολογία με κενά ειδικά σε νοσοκομεία της περιφέρειας, όπου σημειώνονται υποχρεωτικές μετακινήσεις, για την κάλυψη τους. Υπάρχουν ελλείψεις και σε άλλες ειδικότητες. Προκηρύξεις προσλήψεων γίνονται, αλλά χωρίς ανταπόκριση. Πώς πιστεύετε ότι αυτά θα πρέπει να διευθετηθούν, έτσι ώστε οι αλλαγές που τώρα είναι στα σπάργανα να μπορέσουν να εφαρμοστούν και τι συζητάτε με το υπουργείο σχετικά και με παροχή κινήτρων για άγονες περιοχές, ρωτήθηκε στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΠΙΣ.
«Αυτή τη στιγμή οι ελλείψεις δεν είναι οριζόντιες και δεν αφορούν όλους στον ίδιο βαθμό. Δηλαδή στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν νοσοκομεία τα οποία έχουν αναισθησιολόγους, αλλά υπάρχουν και νοσοκομεία που δεν έχουν. Σε άλλες περιοχές λείπουν άλλες ειδικότητες. Συνολικά έχουμε πρόβλημα σε αναισθησιολόγους, μικροβιολόγους, ακτινολόγους, προσφάτως προτίθενται παθολογοανατόμοι, και παθολόγοι. Το σύστημα γενικώς δεν είναι ελκυστικό και θα πρέπει να αυξήσει τόσο τις αμοιβές, όσο και να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας.
Τα άγονα μέρη και οι νησιωτικές περιοχές χρειάζονται εξτρά κίνητρα. Και αυτή τη στιγμή για τις άγονες και παραμεθόριες περιοχές, συζητάμε με τον υπουργό, οικονομικά κίνητρα, κίνητρα που να έχουν σχέση με τη στέγαση και την ομαλή οικογενειακή διαβίωση, αλλά και επιπλέον επιστημονικά κίνητρα. Όσον αφορά τις ελλείψεις στις ειδικότητες που προανέφερα, υπάρχει μία άλλη συζήτηση με τον υπουργό και σε συνεργασία με επιστημονικές εταιρείες για το τι είδους κίνητρα μπορούν να δοθούν, έτσι ώστε να επιλέγονται αυτές οι ειδικότητες από τους νέους γιατρούς».
Τα νοσοκομεία χρειάζονται ενίσχυση και όχι να φεύγουν οι γιατροί για άσκηση ιδιωτικού έργου.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης του ο κ. Εξαδάκτυλος εξηγεί γιατί ο ΠΙΣ διαφωνεί με την άσκηση ιδιωτικού έργου γιατρών του ΕΣΥ, όπως προβλέπεται και στο σχέδιο νόμου «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», το οποίο είναι σε διαβούλευση έως τις 19 Μαρτίου. «Η διαφωνία μας εδράζεται στο ότι με αυτό τον τρόπο θα έχουμε λιγότερους γιατρούς στα νοσοκομεία μας, τα οποία όμως έχουν ανάγκη ενίσχυσης. Θα έπρεπε να υπάρξει ένας τρόπος τα Νοσοκομεία να προσελκύσουν ανθρώπους απ’ έξω και όχι να γίνεται το αντίθετο, επειδή οι αμοιβές είναι χαμηλές».
Στο ερώτημα γιατί αποφάσισε να είναι υποψήφιος με την Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές ο κ. Εξαδάκτυλος απαντά: «Γιατί ο χώρος της υγείας είναι κυρίαρχος και στην ελληνική πολιτική σκηνή και στην ευρωπαϊκή και είναι καλύτερα να ασχολούμεθα εμείς που βλέπουμε καθημερινά τα προβλήματα από ότι η γραφειοκρατία».
Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More