Αγγ. Συρίγος στο ΕΡΤΝews για ΘΧΣ: Οι θέσεις μας εν αντιθέσει με τις θέσεις της Τουρκίας βασίζονται απολύτως στο διεθνές δίκαιο
Στον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό (ΘΧΣ) της χώρας, που εκδόθηκε σήμερα (16/4) με πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και τα συναρμόδια υπουργεία, αναφέρθηκε μιλώντας στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων του ΕΡΤΝews με τον Απόστολο Μαγγηριάδη, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και βουλευτής της ΝΔ, Άγγελος Συρίγος.
Ο κ. Συρίγος υπογράμμισε πως «για πρώτη φορά αποτυπώνεται σε χάρτη το σύνολο των θαλασσίων ζωνών στις οποίες έχει δικαίωμα η χώρα μας. Από το βορειοδυτικό άκρο στα σύνορα με την Αλβανία μέχρι το ανατολικότατο άκρο κάτω από το Καστελόριζο, το τρίγωνο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με την κυπριακή ΑΟΖ και λίγο πιο πάνω με την τουρκική υφαλοκρηπίδα».
Σε ερώτηση αν η χάραξη αποτελεί μία βάση μελλοντικής διαπραγμάτευσης με τις γειτονικές χώρες και προφανώς με την Τουρκία απάντησε: «Αυτό που βλέπουμε είναι αυτό που δικαιούμαστε βάσει του διεθνούς δικαίου. Από εκεί και πέρα αυτές είναι οι θέσεις μας εάν προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο. Το τι θα αποφασίσει το Διεθνές Δικαστήριο είναι δικό του θέμα, αλλά αυτές είναι οι θέσεις μας και εν αντιθέσει με τις θέσεις της Τουρκίας, οι δικές μας βασίζονται απολύτως στο διεθνές δίκαιο. Είναι η μέση γραμμή που ακολουθείται».
«Έχει περάσει ως νόμος από το 2011 ο νόμος 4009, όπου στο άρθρο 156 λέει ότι ελλείψει συμφωνιών οριοθετήσεων με γειτονικά κράτη, ακολουθείται η μέση γραμμή ως το όριο της υφαλοκρηπίδας, οπότε έχουμε ΑΟΖ», προσέθεσε.
Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, η οποία ανέφερε ότι ορισμένες από τις περιοχές που καθορίζονται, παραβιάζουν τη θαλάσσια δικαιοδοσία της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Συρίγος τόνισε ότι «η Τουρκία αντιδρά σε αυτές τις περιπτώσεις με αντίστοιχο τρόπο, δηλαδή είναι διπλωματική κίνηση, οπότε θα αντιδράσει με διπλωματικό τρόπο. Στις 23 Μαρτίου 2020 είχε καταθέσει στον ΟΗΕ έναν χάρτη στον οποίο αποτυπωνόταν η τουρκική διεκδίκηση στην ανατολική Μεσόγειο. Άφηνε στο Καστελόριζο, στη Ρόδο, στην Κάσο, στην Κάρπαθο και στην Κρήτη μόνο την αιγιαλίτιδα ζώνη των 6 μιλίων, όλο το υπόλοιπο το θεωρούσαν δικό τους».
[iframe src=”https://www.ert.gr/webtv/live-uni/vod/dt-uni-vod.php?f=2025/tv/202504/20250416-DELTIO18-SYRIGOS.mp4&bgimg=https://www.ert.gr/themata/photos/2025/04/20250416-DELTIO18-SYRIGOS.jpg”
«Για την ακρίβεια η θέση της Τουρκίας είναι ότι εάν υπάρχει ηπειρωτική ακτή με νησιωτικό έδαφος και η απόσταση δεν είναι επί την πλήρη ανάπτυξη υφαλοκρηπίδας, δηλαδή 200 ναυτικά μίλια από τη μία και 200 από την άλλη τότε τα νησιά υποχωρούν μπροστά στη δύναμη της ηπειρωτικής ακτής και δεν έχουν τίποτα», προσέθεσε.
Ο κ. Συρίγος ξεκαθάρισε ότι το συγκεκριμένο επιχείρημα της Τουρκίας αποτελεί δική της ερμηνεία. «Όπως επίσης δική της ερμηνεία είναι αυτό που ανέφερε για κλειστές και ημίκλειστες θάλασσες. Στις κλειστές και ημίκλειστες θάλασσες βάσει της Συμβάσεως για το Δίκαιο της Θάλασσας που αποτελεί και εθιμικό δίκαιο πλέον και δεσμεύει και την Τουρκία υπάρχει παρότρυνση συνεργασίας για θέματα περιβάλλοντος αποκλειστικώς».
Τέλος, ο βουλευτής τη ΝΔ σχολίασε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης ότι η χώρα μας άργησε να προχωρήσει στον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και σημείωσε πως έχουμε αργήσει και έπρεπε να έχουμε προχωρήσει στη χάραξη από το 2011.
«Πράγματι έχουμε αργήσει και έχουμε αργήσει από το 2011 και μετά διότι από το 2011 και μετά έχουμε τον νόμο 4001, ο οποίος αποτυπώνει με διαφορετικό τρόπο την υφαλοκρηπίδα. Έπρεπε να έχουμε στείλει από τότε τον σχετικό χάρτη στον ΟΗΕ. Τώρα πλέον μπορούμε να τον στείλουμε βάσει αυτού του χάρτη», κατέληξε.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More