Έχουν οι ναρκισσιστές πρόβλημα με την αυτοεκτίμηση;
Οι ναρκισσιστές άνθρωποι μπορεί να έχουν πολύ πιο εύθραυστη σχέση με τον εαυτό τους απ’ ό,τι φαίνεται, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη. Οι ναρκισσιστές συχνά θεωρούνται ότι έχουν διογκωμένη αυτοεκτίμηση. Φαίνονται να αναζητούν συνεχώς τον θαυμασμό και είναι προικισμένοι με μια έλλειψη ενσυναίσθησης που μπορεί να είναι αρκετά έντονη, γράφεισε άρθρο της στο Psychologies.com, η Léna Rivière.
Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη που επικαλείται το The Conversation υποδηλώνει ότι το χάσμα μεταξύ της αντίληψης που έχουν αυτά τα άτομα για τον εαυτό τους και της πραγματικότητας μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερο από ό,τι νομίζαμε προηγουμένως. Αυτό το χάσμα, σταθερό με την πάροδο του χρόνου, δείχνει ότι η ναρκισσιστική άρνηση δεν είναι απλώς μια συνειδητή στρατηγική, αλλά μπορεί να είναι βαθιά ριζωμένη, ακόμα και ασυνείδητη.
Μια βαθιά ριζωμένη γνωστική διαστρέβλωση
Ο ναρκισσισμός συνδέεται γενικά με μια στρεβλή αυτοαντίληψη. Τα ναρκισσιστικά άτομα τείνουν να θεωρούν τον εαυτό τους πιο ικανό, ελκυστικό ή με μεγαλύτερη επιρροή από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Αυτή η υπερεκτίμηση μπορεί να συνδέεται με βαθιά ριζωμένες γνωστικές προκαταλήψεις. Σύμφωνα με την κλινική ψυχολόγο Dr Ramani Durvasula, «ο ναρκισσισμός πολύ συχνά γίνεται αντιληπτός ως διαταραχή που συνδέεται με υπερβολική αυτοεκτίμηση και μια μορφή μεγαλομανίας». Αυτό όντως ισχύει, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για μια διαταραχή αυτοεκτίμησης».
Έτσι, παρά την αυτοπεποίθηση που αποπνέουν αυτοί οι άνθρωποι, οι ναρκισσιστές μπορεί στην πραγματικότητα να αγωνίζονται με εύθραυστη αυτοεκτίμηση, με αποτέλεσμα να υιοθετούν μηχανισμούς άμυνας για να διατηρήσουν μια θετική εικόνα του εαυτού τους.
Συνέπειες στο χώρο εργασίας
Αυτή η διαστρέβλωση της πραγματικότητας μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις, ιδίως στον εργασιακό χώρο. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Personality and Social Psychology διαπίστωσε ότι οι ναρκισσιστές ηγέτες θεωρούνται πιο αποτελεσματικοί λόγω της επίδειξης εξουσίας που επιδεικνύουν. Ωστόσο, ο ναρκισσισμός τους εμποδίζει στην πραγματικότητα την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των μελών της ομάδας, γεγονός που μπορεί να αποβεί επιζήμιο για τη συλλογική απόδοση.
Έτσι, ενώ αυτοί οι ηγέτες μπορεί να φαίνονται ικανοί επιφανειακά, η αδυναμία τους να αναγνωρίσουν τους δικούς τους περιορισμούς και να ακούσουν τους άλλους μπορεί να οδηγήσει σε κακώς πληροφορημένες αποφάσεις και μη βέλτιστα αποτελέσματα.
Μια δύσκολη αλλά αναγκαία συνειδητοποίηση
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτές οι γνωστικές προκαταλήψεις δεν είναι πάντα συνειδητές. Οι ναρκισσιστές πιστεύουν πραγματικά στην εξωραϊσμένη εκδοχή της πραγματικότητάς τους, γεγονός που μπορεί να κάνει τη θεραπευτική εργασία περίπλοκη.
Ο δρ Joshua Miller, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Georgia, επισημαίνει ότι «ο ναρκισσισμός συνδέεται με αυξημένη αγωνία ως απάντηση στην κυριαρχία των άλλων». Αυτή η αγωνία μπορεί να πυροδοτήσει αμυντική και επιθετική συμπεριφορά, η οποία μπορεί να καταστήσει ακόμη πιο δύσκολο για τους ναρκισσιστές να αναγνωρίσουν και να δεχτούν εποικοδομητική ανατροφοδότηση.
Πηγή: Psychologies.com, Narcissisme et estime de soi : une étude révèle des résultats surprenants
Μετάφραση: Νικόλ Παπαδοπούλου
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More