Έρευνα ertnews.gr: Το 2023 προβλέπεται να σπάσει κάθε ρεκόρ o ελληνικός τουρισμός
Το έτος 2023 αναμένεται να σπάσει κάθε ρεκόρ τουρισμού στην χώρα, με τα έσοδα του πρώτου τριμήνου του 2023 να έχουν ξεπεράσει αυτά της ίδιας περιόδου του προηγούμενου έτους. Στα περισσότερα νησιά της χώρας σημειώνονται αυξημένες κρατήσεις συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, με κλασσικούς προορισμούς όπως Κρήτη, Ρόδος, Μύκονος, Κέρκυρα, Χαλκιδική και Πελοπόννησος να παρουσιάζουν πολύ καλή ροή.
Τα γαλάζια νερά των Ελληνικών ακτών, τα γραφικά λευκά σπιτάκια του Αιγαίου αλλά και οι σμαραγδί θάλασσες του Ιονίου, οι γνωστοί για την φιλοξενία τους ντόπιοι κάτοικοι συνεχίζουν για ακόμα μια χρονιά να αποτελούν πόλο έλξης των επισκεπτών από το εξωτερικό. Πώς άλλωστε να αντισταθεί κάποιος στη γοητεία του Μύρτου, στα εδέσματα που κρύβονται στα στενάκια της Παλιάς Πόλης των Χανίων ή στην ιδιαίτερη κουζίνα των Επτάνησων; Ταυτόχρονα, ο Δήμος Αθηναίων καταβάλλει σημαντική προσπάθεια να καθιερώσει την πρωτεύουσα της χώρας ως έναν τουριστικό προορισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, που δεν θα αποτελεί απλώς ένα σημείο διέλευσης προς άλλες τοποθεσίες.
Οι χώρες που φαίνεται να προτιμούν περισσότερο την Ελλάδα είναι οι παραδοσιακές αγορές της Αγγλίας και Γερμανίας, οι οποίες ακολουθούνται από την Γαλλία, Αμερική και τις Σκανδιναβικές χώρες, ενώ από τον Μάρτιο 2023 υπάρχει άνοδος στους επισκέπτες από Ρωσία. Αυξημένο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης και βαλκανικές χώρες, συγκεκριμένα η Ρουμανία, η Σερβία και η Πολωνία, οι οποίες φέτος δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στους ελληνικούς προορισμούς, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Κωνσταντινίδου.
Σαρακίνικο, Μήλος. Φωτογραφία: Dimitris Mourousiadis
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) για τις αεροπορικές αφίξεις εξωτερικού στην χώρα, οι καλές ειδήσεις για τον τουρισμό ξεκίνησαν από την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2023, καταγράφηκαν 2,7 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, ξεπερνώντας τα επίπεδα της ίδιας περιόδου του 2022 και παρουσιάζοντας αύξηση κατά +871 χιλ. αφίξεις (+47,1%).
Μόνο στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών καταγράφηκαν 1,5 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση +640 χιλ./+71,3%. Ακολούθησε το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης όπου καταγράφηκαν 529 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, παρουσιάζοντας αύξηση + 158 χιλ./+42,6%. Αξιοσημείωτη είναι και η αύξηση αφίξεων της Ρόδου, η οποία αγγίζει τις 155 χιλιάδες διεθνής αφίξεις, δηλαδή αύξηση +40 χιλ./+35,0%.
Σαντορίνη. Φωτογραφία: Aleksandar Pasaric
Με τις καλύτερες προϋποθέσεις ξεκίνησε η τουριστική περίοδος στη Ρόδο
Της Χριστίνας Μέγα
Φέτος στη Ρόδο προβλέπεται μια ακόμα δυναμική χρονιά για τον τουρισμό του νησιού, καθώς η τουριστική περίοδος του έχει ξεκινήσει με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Ο Απρίλιος παρουσίασε αύξηση κατά 23% σε σχέση με πέρυσι, ενώ με 8% αύξηση έκλεισε ο Μάιος. Ο Ιούνιος -μέχρι στιγμής- κινείται με αύξηση 3,5% στις αφίξεις επισκεπτών εξωτερικού. Αν και οι πτήσεις είναι ίδιες με πέρυσι, η πληρότητα των αεροσκαφών είναι μεγαλύτερη.
Όσον αφορά την τουριστική αγορά του νησιού, πρωταθλήτρια είναι η Αγγλία με αύξηση 16%, ενώ μείωση 10% εμφανίζει η γερμανική αγορά. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Κρατικής Αεροπορικής Αρχής, Βασίλη Καταβενάκη, η μείωση της γερμανικής αγοράς υπερκαλύπτεται από την αύξηση περί του 5% των άλλων αγορών, κυρίως της Πολωνίας, Σουηδίας και Γαλλίας.
Αύξηση παρατηρείται και στην Κω, όμως σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Κω, Κωνσταντίνα Σβύνου «Η αύξηση αυτή όμως δεν αποτυπώνεται στην αγοραστική κίνηση. Η αγορά γκρινιάζει».
Ρόδος. Φωτογραφία από Erik Karits
Στους 10 κορυφαίους ελληνικούς προορισμούς η Κρήτη
Η Κρήτη συγκαταλέγεται στους 10 κορυφαίους ελληνικούς προορισμούς. Μάλιστα μέσα στο 2023, αναμένεται να καθοριστούν με ακόμα μεγαλύτερη σαφήνεια, οι τάσεις στον τουρισμό περιπέτειας, φύσης και ευεξίας.
Ο σταθερά αυξανόμενος αριθμός των διαθέσιμων κλινών, επιβεβαιώνει αυτή την τάση, αφού στη μεγαλόνησο μέχρι και αυτή την περίοδο υπάρχουν:
180.000 ξενοδοχειακές κλίνες
120.000 επιπλωμένα δωμάτια και διαμερίσματα που φέρουν το σήμα του ΕΟΤ και
100.000 κλίνες Airbnb
Οι κρατήσεις και οι προσδοκίες
Που κυμαίνονται οι κρατήσεις φέτος; Δικαιώνονται οι προβλέψεις για χρονιά – ρεκόρ;
Με βάση την πρόσφατη επεξεργασία των στατιστικών (31.05.2023), οι διανυκτερεύσεις παρουσιάζουν μια αύξηση 2.5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.
Οι κρατήσεις για τον σύνολο της χρονιάς ξεκίνησαν στη προπωλητική (early booking) περίοδο Φεβρουαρίου-Μαρτίου με πολύ καλή ένταση ροής με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια καλή βάση κρατήσεων για το σύνολο της τουριστικής χρονιάς. Στη συνέχεια, και κατά την διάρκεια Απριλίου-Μαίου 2023 παρουσιάστηκε ύφεση στην παραπάνω ροή με αποτέλεσμα την στασιμότητα και την αλλαγή στο αρχικά ιδιαίτερα αισιόδοξο και ελπιδοφόρο κλίμα. Σήμερα, μιλάμε για Απρίλη και Μάη που κινήθηκαν στα επίπεδα του 2019, με το υπόλοιπο της χρονιάς να έχει αρκετά περιθώρια για περαιτέρω εξέλιξη.
Κεραμεία, Χανιά
Οι κρατήσεις για φέτος κυμαίνονται στα Χανιά όπως το 2022 με μια ελαφριά άνοδο 8% περίπου σε αφίξεις στο αεροδρόμιο Χανίων για τον Απρίλιο και τον Μάιο, όμως λόγω υπερπροσφοράς κρεβατιών μένουν αρκετά κενά.
Ενδεικτικό της εικόνας είναι ότι στο Ηράκλειο ο Απρίλιος έκλεισε με +11% και ο Μάιος με +25%
Στα Χανιά ο Απρίλιος έκλεισε με +12% και ο Μάιος με +20%
Υπάρχει η εντύπωση ότι ενώ οι αφίξεις κυμαίνονται σε πολύ υψηλά επίπεδα, αυτό δεν αποτυπώνεται σε έσοδα. Δηλαδή φαίνεται ότι οι τουρίστες δεν ξοδεύουν πάρα πολλά, σε σχέση με αυτό που αναμενόταν.
Σύμφωνα με τους επαγγελματίες του κλάδου, η πρόβλεψη για χρονιά ρεκόρ είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη πρόβλεψη, που όμως προς το παρόν δεν φαίνεται να πραγματοποιείται.
Θέρισο Χανίων
Στον κλάδο Airbnb, τα στοιχεία παρουσιάζουν το δικό τους, ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η AirDNA, με βάση τις κρατήσεις που είχαν πραγματοποιηθεί μέσω των πλατφορμών Airbnb και VRBO μέχρι και τις αρχές Ιουνίου, η αύξηση της ζήτησης για την περίοδο Μαΐου-Οκτωβρίου, προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει το 42%.
Παράλληλα, όπως φαίνεται από τα σχετικά στοιχεία, κατά τη διάρκεια του 12μήνου που προηγήθηκε (Ιούνιος 2022-Ιούνιος 2023), η ζήτηση με βάση τον αριθμό των διανυκτερεύσεων, αυξήθηκε κατά 48,9% σε σχέση με το προηγούμενο 12μηνο, δηλαδή από τον Ιούνιο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022.
Ωστόσο, ο αριθμός αυτός είναι και κατά 9,5% χαμηλότερος σε σχέση με το 2019, δείγμα ότι η προσφορά παραμένει χαμηλότερη σε σχέση με την περίοδο πριν την πανδημία.
Ποια κατηγορία τουριστών είναι η μεγαλύτερη, στην περιοχή;
Έχουν αυξηθεί αυτοί που προτιμάνε να διαμένουν σε καταλύματα εντός Πόλης (AirBnB) αλλά και στην ενδοχώρα, ενώ δεν προτιμούν τα λεγόμενα πακέτα all inclusive.
Προτιμούν να έχουν γεύμα/δείπνο σε εστιατόρια/ταβέρνες εκτός καταλυμάτων και να περιηγούνται με ενοικιαστικά αυτοκίνητα.
Ρέθυμνο
Τι προτιμούν οι επισκέπτες;
Το βασικό μοντέλο επιλογής διακοπών είναι ο παραθεριστικός τουρισμός – ήλιος και θάλασσα. Αρκετά σημαντική συνεισφορά είχαν ιδιαιτέρα στις διανυκτερεύσεις Απριλίου-Μαΐου ο περιηγητικός και συνεδριακός τουρισμός με επίσης συχνές εμφανίσεις αθλητικού και ποδηλατικού τουρισμού.
Επίσης, αυξάνεται ο αριθμός των επισκεπτών που προτιμούν να κλείνουν τα εισιτήρια και να οργανώνουν το ταξίδι τους μόνοι τους και όχι τόσο με ταξιδιωτικό πρακτορείο ή πράκτορα.
Οι διακοπές κυμαίνονται κοντά στις 8 διανυκτερεύσεις, ενώ φαίνεται ότι αναζητούν να αποκτήσουν βιωματικές εμπειρίες μέσα από τη συμμετοχή τους σε διάφορες δραστηριότητες εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
Η «στροφή» σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού καταγράφει μια δυναμική αύξηση τα τελευταία χρόνια, αφού πολλοί είναι οι επισκέπτες που γυρνούν την πλάτη στον μαζικό τουρισμό και επιλέγουν διαφορετικούς τρόπους για τις διακοπές τους. Η Κρήτη αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό, που ικανοποιεί τόσο τις συμβατές μορφές διακοπών, όσο και πολλές εναλλακτικές, αφού διαθέτει ατέλειωτες παραλίες, φαράγγια και βουνά, περιοχές απαράμιλλης ομορφιάς αλλά και δυνατότητες για θρησκευτικό, πολιτιστικό τουρισμό και τουρισμό γευσιγνωσίας.
Σε αυτό το πεδίο, είναι σε εξέλιξη οι πρωτοβουλίες της Περιφέρειας και Δήμων της Κρήτης, που οργανώνουν ορειβατικά μονοπάτια και περιπατητικά δίκτυα, ενώ ενισχύουν την προστασία των περιβαλλοντικά ευαίσθητων περιοχών.
Θερισσό, λίμνη Αγιάς
Τι περιμένουν οι επαγγελματίες του Τουρισμού;
Οι επαγγελματίες του τουρισμού περιμένουν τουλάχιστον τα νούμερα του 2022 με στόχο να ελαχιστοποιηθούν οι ζημιές από την τεράστια αύξηση του κόστους σε όλα τα επίπεδα. Επίσης, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος ώστε να διαπιστωθεί εάν η προσπάθεια που γίνεται στην Κρήτη από όλους τους φορείς για επέκταση-κατοχύρωση 7-8μηνης σεζόν έχει αποτέλεσμα.
Οι τιμές σε σχέση με πέρσι;
Οι τιμές των τουριστικών πακέτων είναι ιδιαίτερα αυξημένες με βάση τις μαρτυρίες των πελατών και οφείλεται αφενός μεν στις αυξήσεις που πήραν τα ξενοδοχειακά συμβόλαια, 8-10%, και αφετέρου στα ιδιαίτερα αυξημένα εισιτήρια λόγω της ενεργειακής κρίσης. Συνολικά το «πακέτο» παρουσιάζει μια αύξηση της τάξης του 25% κυρίως λόγω ακριβότερων αεροπορικών εισιτηρίων.
ΣΕΤΕ:Η Ελλάδα έχει την καλύτερη βαθμολογία στους δείκτες ποιότητας παροχών
Το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων έχει διεξάγει επίσης έρευνα σχετικά με την ποιότητα των παροχών της Ελλάδας και των ανταγωνιστών της για τον Απρίλιο του 2023. Η μέτρηση έγινε καταγράφοντας επιμέρους δείκτες σχετικά με τη σχέση ποιότητας-τιμής των προορισμών της εκάστοτε χώρας, τα δωμάτια, την εξυπηρέτηση, τη καθαριότητα, την τοποθεσία και το φαγητό-ποτό.
Όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα, στον γενικό δείκτη ικανοποίησης, η Ελλάδα έχει την καλύτερη βαθμολογία, παρόλο που σε επιμέρους κατηγορίες μπορεί να είναι πιο αδύναμη από τις ανταγωνίστριες χώρες.
ΤτΕ: Αισθητά αυξημένη η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση
Σύμφωνα με επίσημα δεδομένα της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για την Ελλάδα συνολικά, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο παρουσίασε πλεόνασμα 100,2 εκατ. ευρώ το Μάρτιο του 2023 και 233,2 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2023. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 45,6% το Μάρτιο του 2023 και κατά 63,8% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2023. Τέλος, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε και αυτή κατά 60,8% το Μάρτιο του 2023 και κατά 74,7% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2023.
Πιο συγκεκριμένα για το ταξιδιωτικό ισοζύγιο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΤτΕ, το Μάρτιο του 2023 εμφάνισε πλεόνασμα 100,2 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 51,2 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2022. Ειδικότερα, αύξηση κατά 45,6% κατέγραψαν το Μάρτιο του 2023 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 267,6 εκατ. ευρώ, έναντι 183,7 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2022, ενώ αύξηση κατά 26,4% παρατηρήθηκε και στις ταξιδιωτικές πληρωμές (Μάρτιος 2023: 167,4 εκατ. ευρώ, Μάρτιος 2022: 132,5 εκατ. ευρώ). Η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην άνοδο της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 60,8%, καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 9,5%. Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθμισαν κατά 3,8% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και συνέβαλαν κατά 24,9% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.
Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2023, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφάνισε πλεόνασμα 233,2 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 150,1 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Αύξηση κατά 285,4 εκατ. ευρώ (63,8%) παρουσίασαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 732,9 εκατ. ευρώ, ενώ αύξηση κατά 202,3 εκατ. ευρώ (68,0%) παρατηρήθηκε και στις ταξιδιωτικές πληρωμές, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 499,6 εκατ. ευρώ. Η άνοδος των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην αύξηση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 74,7%, καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 6,2%. Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθμισαν κατά 3,2% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και συνέβαλαν κατά 23,4% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.
Ταξιδιωτικές εισπράξεις
Το Μάρτιο του 2023, όπως προαναφέρθηκε, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 45,6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022. Αναλυτικότερα, αύξηση κατά 38,3% εμφάνισαν οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 120,8 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών εκτός της ΕΕ-27 αυξήθηκαν κατά 52,4% (Μάρτιος 2023: 142,8 εκατ. ευρώ, Μάρτιος 2022: 93,7 εκατ. ευρώ). Η άνοδος των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 ήταν αποτέλεσμα της αύξησης των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ζώνης του ευρώ κατά 33,6% (Μάρτιος 2023: 99,0 εκατ. ευρώ, Μάρτιος 2022: 74,1 εκατ. ευρώ), καθώς και των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του ευρώ κατά 64,3% στα 21,8 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, όσον αφορά τις σημαντικότερες χώρες προέλευσης ταξιδιωτών από τη ζώνη του ευρώ, οι εισπράξεις από τη Γερμανία μειώθηκαν κατά 12,0% και διαμορφώθηκαν στα 23,4 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 17,1% και διαμορφώθηκαν στα 13,3 εκατ. ευρώ. Από τις χώρες εκτός της ΕΕ-27, άνοδο κατά 9,3% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 17,1 εκατ. ευρώ, καθώς κι αυτές από τις ΗΠΑ κατά 107,9% στα 38,5 εκατ. ευρώ. Οι εισπράξεις από τη Ρωσία σημείωσαν επίσης άνοδο κατά 33,1% και διαμορφώθηκαν στα 2,2 εκατ. ευρώ.
Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2023, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 63,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 και διαμορφώθηκαν στα 732,9 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 κατά 31,8%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 318,7 εκατ. ευρώ, καθώς και των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών εκτός της ΕΕ-27 κατά 102,2%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 409,6 εκατ. ευρώ.
Αναλυτικότερα, οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκαν στα 266,9 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 35,8%, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του ευρώ εμφάνισαν αύξηση κατά 14,5% και διαμορφώθηκαν στα 51,8 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, οι εισπράξεις από τη Γερμανία μειώθηκαν κατά 3,5% και διαμορφώθηκαν στα 63,3 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 136,8% και διαμορφώθηκαν στα 57,9 εκατ. ευρώ. Από τις χώρες εκτός της ΕΕ-27, άνοδο κατά 35,9% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 54,9 εκατ. ευρώ. Οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 98,4% και διαμορφώθηκαν στα 67,0 εκατ. ευρώ, ενώ αυτές από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 46,6% και διαμορφώθηκαν στα 3,2 εκατ. ευρώ.
Εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση
Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση το Μάρτιο του 2023 διαμορφώθηκε σε 666,1 χιλ. ταξιδιώτες, αυξημένη κατά 60,8% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022. Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση μέσω αεροδρομίων αυξήθηκε κατά 45,1% σε σύγκριση με το Μάρτιο του 2022 και αυτή μέσω οδικών συνοριακών σταθμών κατά 99,5%. Η αύξηση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης προήλθε από την άνοδο της ταξιδιωτικής κίνησης τόσο από τις χώρες της ΕΕ-27 κατά 67,6% όσο και από τις χώρες εκτός της ΕΕ-27 κατά 53,9%.
Αναλυτικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκε σε 207,7 χιλ. ταξιδιώτες, αυξημένη κατά 35,2% σε σύγκριση με το Μάρτιο του 2022. Άνοδο κατά 159,5% εμφάνισε και η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του ευρώ, η οποία διαμορφώθηκε σε 140,6 χιλ. ταξιδιώτες. Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία παρουσίασε μείωση κατά 5,9% και διαμορφώθηκε σε 52,2 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ και αυτή από τη Γαλλία μειώθηκε κατά 42,9% σε 15,8 χιλ. ταξιδιώτες. Αναφορικά με τις χώρες εκτός της ΕΕ-27, η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 40,4% και διαμορφώθηκε σε 49,4 χιλ. ταξιδιώτες και αυτή από τις ΗΠΑ κατά 136,5% σε 49,4 χιλ. ταξιδιώτες. Τέλος, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Ρωσία αυξήθηκε κατά 76,1% και διαμορφώθηκε σε 2,5 χιλ. ταξιδιώτες.
Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2023, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 74,7% και διαμορφώθηκε σε 1.874,2 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 1.072,7 εκατ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση μέσω αεροδρομίων αυξήθηκε κατά 64,6%, ενώ αυτή μέσω οδικών σταθμών κατά 104,7%. Κατά την επισκοπούμενη περίοδο, η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ-27 διαμορφώθηκε σε 898,7 χιλ. ταξιδιώτες, παρουσιάζοντας άνοδο κατά 51,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, ενώ η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες εκτός της ΕΕ-27 αυξήθηκε κατά 103,0% και διαμορφώθηκε σε 975,5 χιλ. ταξιδιώτες. Η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ζώνης του ευρώ αυξήθηκε κατά 40,2%, ενώ η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του ευρώ αυξήθηκε κατά 80,4%.
Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία παρουσίασε αύξηση κατά 4,4% και διαμορφώθηκε σε 158,0 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ αυτή από τη Γαλλία αυξήθηκε κατά 72,7% και διαμορφώθηκε σε 92,8 χιλ. ταξιδιώτες. Αναφορικά με τις χώρες εκτός της ΕΕ‑27, η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 61,9% και διαμορφώθηκε σε 148,3 χιλ. ταξιδιώτες και αυτή από τις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 129,6% σε 86,5 χιλ. ταξιδιώτες. Τέλος, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Ρωσία μειώθηκε κατά 48,4% και διαμορφώθηκε σε 4,5 χιλ. ταξιδιώτες.
Η «επέλαση» των Αμερικανών τουριστών
Αυτό το φαινόμενο αντανακλάται και στην υπόλοιπη Ευρώπη, αφού οι Αμερικάνοι τουρίστες δείχνουν να προτιμούν ευρωπαϊκούς προορισμούς ιδιαίτερα φέτος, καθώς αναμένεται αύξηση επισκεπτών κατά 55% σε σχέση με το 2022, με την Ελλάδα να είναι σημαντικός πόλος έλξης.
Προορισμοί όπως Ιταλία και Ισπανία παρουσιάζουν ήδη υψηλή επισκεψιμότητα, με ταξιδιωτικά πακέτα να έχουν αγοραστεί μήνες πριν. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN, ταξιδιωτικά γραφεία που συνήθως πουλούσαν το 80% των θέσεών τους για πακέτα στην Ευρώπη κάθε χρόνο, έχουν καταφέρει να αγγίξουν το 96%, μόλις στα μισά του έτους 2023. Η περίπτωση να φτάσουν 100% πληρότητα είναι σχεδόν σίγουρη.
Η European Travel Commission (ETC) προβλέπει πως αυτή η υψηλή ζήτηση για ευρωπαϊκούς προορισμούς θα αγγίξει τουλάχιστον το 80% των εσόδων του 2019. Συνολικά, οι προορισμοί της νότιας Μεσογείου σημείωσαν την ταχύτερη ανάκαμψη. Οι υψηλές τιμές τόνωσαν την ελκυστικότητα των πιο προσιτών προορισμών, με τους παραθεριστές να συρρέουν στην Τουρκία (-2%) για να επωφεληθούν από την ασθενέστερη λίρα. Το Λουξεμβούργο (-4%), η Σερβία (-6%), η Ελλάδα (-6%) και η Πορτογαλία (-7%) προσεγγίζουν επίσης τα επίπεδα του 2019.
Αντίστοιχα και στους πολιτισμικούς χώρους των εκάστοτε χωρών υπάρχει μεγάλη κοσμοσυρροή, με τους ενδιαφερόμενους να πρέπει να κλείσουν τα εισιτήριά τους εβδομάδες νωρίτερα, ή να περιμένουν ώρες σε ουρές αναμονής. Μάλιστα, σημειώνονται περιπτώσεις ανθρώπων να περιμένουν έξω από το Κολοσσαίο της Ρώμης από τα μεσάνυκτα για μια ευκαιρία να το επισκεφθούν.
Εκτός από τα αεροπορικά εισιτήρια, οι τιμές των ξενοδοχείων έχουν επίσης εκτοξευθεί. Σύμφωνα με την American Express Global Business Travel, το Παρίσι (αύξηση 10% σε ετήσια βάση), η Στοκχόλμη (9%) και το Δουβλίνο (8,5%) είναι μεταξύ των προορισμών που η AEGBT προβλέπει ότι θα σημειώσουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις.
Συμπερασματικά, το 2023 φαίνεται πως θα είναι ιδιαίτερα κερδοφόρο στον τομέα του τουρισμού τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, με την πιθανότητα να σπάσει το ρεκόρ του 2019 αρκετά πιθανή.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More