Έρευνα ΕΡΤ για υιοθεσίες: Το όνειρο για την απόκτηση παιδιού και η λαχτάρα των ανήλικων για μια οικογένεια – Ζευγάρια σε λίστες αναμονής
Το όνειρο για την απόκτηση παιδιού περνά συχνά μέσα από δοκιμασίες κι έναν επίπονο αγώνα. Σήμερα, 1.265 παιδιά – στην πλειονότητά τους άνω των 14 ετών – ζουν σε 95 δομές σε όλη την επικράτεια, αναμένοντας την αναδοχή ή την υιοθεσία τους. Σε μια προσπάθεια να μπει τέλος στις ατέρμονες γραφειοκρατικές διαδικασίες και να μειωθεί ο χρόνος αναμονής, η Πολιτεία έχει προχωρήσει σε ψηφιοποίηση των διαδικασιών με σκοπό την ταχύτερη αποϊδρυματοποίηση και την παιδική προστασία. Στο ρεπορτάζ παρουσιάζονται το πλάνο ενίσχυσης της επαγγελματικής αναδοχής και της δημιουργίας στεγών διαβίωσης παιδιών 15 έως 26 ετών αλλά και τις σκέψεις ανθρώπων που έγιναν ανάδοχοι γονείς.
Μπορεί η αγάπη να υπερβαίνει το αίμα και αν ναι, πώς «χτίζει» την συγγένεια; Η λαχτάρα απόκτησης ενός παιδιού συμβαδίζει με έναν επίπονο αγώνα. Οι διαδικασίες αναδοχής και υιοθεσίας έχουν απλοποιηθεί ωστόσο υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα για να μπορεί ένα παιδί να βγει από το ίδρυμα και να καταλήξει στην αγκαλιά μιας οικογένειας. Η ΕΡΤ συνάντησε γονείς, κοινωνικούς λειτουργούς αλλά και εκπροσώπους της Πολιτείας και εξετάζει τις διαδικασίες που ακολουθούνται με κατεύθυνση την αποϊδρυματοποίηση και την παιδική προστασία.
Η κυρία Χαρά Γαλανού και ο σύζυγός της υιοθέτησαν ένα παιδί που ζούσε στο νοσοκομείο κατόπιν εισαγγελικής εντολής. Έγιναν πρώτα ανάδοχοι γονείς και έπειτα από 3 χρόνια υιοθέτησαν τον 8χρονο σήμερα Ανδρέα.
«Ο δεσμός είναι κάτι που δημιουργείτε από την αρχή. Ανεξάρτητα από την ηλικία του παιδιού. (…) Έχει αρκετά πισωγυρίσματα αλλά θέλει όλα αυτά τα συστατικά 01.04.00 δηλαδή θέλει να είσαι διαθέσιμος, να φροντίζεις, να δίνεις συναίσθημα. (…) Είναι παιδιά που δεν έχουν μνήμες από την προηγούμενή τους ζωή γιατί είναι πολύ μικρά οπότε εκεί είναι πιο εύκολο να χτίσεις τον δεσμό. Αυτό δεν σημαίνει ότι στη συνέχεια αυτός ο δεσμός δεν περιλαμβάνει το αφήγημα του τι γινόταν πριν ή του πώς έχει έρθει το παιδί στην οικογένεια. Δεν χτίζεις έναν δεσμό πάνω στο ψέμα. (…) Όταν ζεις με το παιδί, το παιδί σου φέρνει τα ερωτήματα. Αυτή η αγωνία που αισθάνονται πολλοί υποψήφιοι πώς θα του το πω και αν θα το τραυματίσω, το ίδιο το παιδί σου φέρνει τα βήματα μέσα από τα ερωτήματά του» αναφέρει η κ. Γαλανού.
Η κάμερα της ΕΡΤ βρέθηκε στην Παιδόπολη «Άγιος Ανδρέας» στον Άλιμο, μία από τις παλαιότερες δομές παιδικής προστασίας στην χώρα. Σήμερα φιλοξενεί 32 παιδιά από 7-17 ετών τα οποία βρίσκονται εκεί κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας και κάποια από αυτά προορίζονται για υιοθεσία.
«Από τα 32 παιδιά μας τα 13 είναι στο Μητρώο Υιοθεσίας και ενώ υπάρχουν πάρα πολλές αιτήσεις υιοθεσίας στο σύστημα το ηλεκτρονικό, πολλοί λίγοι επιθυμούν παιδί μεγαλύτερης ηλικίας. (…) Αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 100 αναδοχές που παρακολουθούμε από τη δομή. (…) έχουν επιστρέψει παιδιά στους βιολογικούς τους γονείς; Έχουν επιστρέψει όταν οι συνθήκες ευνοούν. (…) έχουμε αρκετές επιστροφές σε βιολογικές οικογένειες και με εποπτεία μετά γιατί θεωρούμε ότι η οικογένεια είναι μία, η βιολογική και όταν μπορούμε να την στηρίξουμε είναι το καλύτερο για το παιδί» τονίζει ο υπεύθυνος της Παιδόπολης, Ανδρέας Κασκανιώτης.
Σήμερα, 1265 παιδιά ζουν σε 95 δομές σε όλη την επικράτεια. Προς υιοθεσία είναι 110 παιδιά με ατομικό σχέδιο οικογενειακής αποκατάστασης και 477 προς αναδοχή. Στην πλειονότητα τους πρόκειται για παιδιά ανω των 14 ετών και αυτό διότι το ενδιαφέρον των υποψηφίων θετών γονέων εκδηλώνεται κυρίως για βρέφη και παιδιά έως 3 ετών. Με τον νέο νόμο για την αναδοχή και την υιοθεσία και το ψηφιακό σύστημα καταγραφής anynet έχουν απλοποιηθεί σημαντικά οι διαδικασίες με σκοπό να μειωθεί ο χρόνος αναμονής ενός υποψήφιου αναδόχου ή θετού γονέα.
Το 2022 πραγματοποιήθηκαν 170 υιοθεσίες και 52 αναδοχές ενώ το 2023, 194 υιοθεσίες και 94 αναδοχές. Παρατηρείται αύξηση κατά 14% υιοθεσίες και 80% στις αναδοχές. Στόχος της κυβέρνησης είναι να βγούνε όλα τα παιδιά από τα ιδρύματα και να ενταχθούν σε λειτουργικές οικογένειες.
Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρία Ζαχαράκη σημειώνει: «Έχουμε και άλλα να κάνουμε κυρίως ως προς την επαγγελματική αναδοχή μην ξεχνάμε ότι ένα σημαντικό ποσό θα δίνεται προς τον επαγγελματία ανάδοχο κάθε μήνα συνδεδεμένο με το Ταμείο Ανάκαμψης και μηνιαίες αποδοχές που φτάνουν τα 1800 ευρώ.(…) Το δεύτερο και πολύ σημαντικό κομμάτι για να βγουν τα παιδιά από τα ιδρύματα, είναι το κομμάτι των στεγών έτσι ώστε να μένουν τα παιδιά σε πολύ μικρότερα σχήματα. Τέσσερα παιδιά με το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό ένα μάλιστα διόλου ευκαταφρόνητο πόσο από το Υπουργείο που φτάνει τα 13 εκατομμύρια πάλι συνδεδεμένο με το Ταμείο Ανάκαμψης. (…) Αυτό ουσιαστικά καλύπτει τα παιδιά μας από τα 15 έως τα 26 και στοχεύουμε στα παιδιά με αναπηρία, γιατι και εκεί πρεπει να γίνει η σημαντική δουλειά της αυτονομίας αλλά και της ένταξης τους μέσα στην κοινότητα».
Εκτός από τα ιδρύματα, δεκάδες παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας ζούνε σε παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας τα οποία πρέπει να μεταφερθούν σε δομές.
«Αυτή την στιγμή γνωρίζουμε ότι βρίσκονται 47 παιδιά στα νοσοκομεία, υπάρχουν κάποια νοσοκομεία που έχουμε έλλειψη καταγραφής και υπάρχει παρότρυνση να τα καταγράφουν αμέσως και εκεί ο στόχος είναι πρώτα να επιστρέψουν στη βιολογική οικογένεια όπου είναι εφικτό, αλλιώς πάλι εκπονούνται τα ατομικά σχέδια οικογενειακής αποκατάστασης» επιβεβαιώνει η γενική γραμματέας Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής, Μαρίνα Στέφου.
Τα παιδιά αποτελούν μέλη οικογένειας και η θέση τους είναι μόνο εκεί. Τα θεμέλια για να οικοδομηθεί η ασφάλεια για το παιδί θα πρέπει να είναι και η ενδυνάμωση της φυσικής οικογενειας. Εργαλεία φαίνεται ότι υπάρχουν, αρκεί να χρησιμοποιηθούν σωστά.
Ρεπορτάζ: Κατερίνα Φάκα | ΕΡΤ
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More