«Έξυπνοι» μετρητές ηλεκτρικού ρεύματος: Πώς λειτουργούν και ποια τα οφέλη για τους καταναλωτές
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων πρόκειται να χρηματοδοτήσει – όπως είπε πρόσφατα ο πρόεδρός της Βέρνερ Χόγιερ – ένα δάνειο για την απόκτηση έξυπνων μετρητών ηλεκτρικού ρεύματος.
Μόνο που καθυστερήσαμε λίγο. Η κοινοτική οδηγία έχει ξεκινήσει από το 2013 και υπήρχε χρονικός περιορισμός, έπρεπε μέχρι το 2020 το 80% των συμβατικών μετρητών να αντικατασταθούν από τους έξυπνους μετρητές, είπε στην ΕΡΤ ο ενεργειακός επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης.
Στη βόρεια Ευρώπη, 6 στους δέκα καταναλωτές έχουν πλέον έξυπνους ψηφιακούς έξυπνους μετρητές, είπε.
Ο ψηφιακός μετρητής είναι μια ηλεκτρονική συσκευή η οποία καταγράφει σε πραγματικό χρόνο την αναλισκόμενη ηλεκτρική ενέργεια, δηλαδή ανά πάσα στιγμή ο καταναλωτής ξέρει τι καταναλώνει.
Με τις συσκευές αυτές τελειώνουν και τα έναντι στους λογαριασμούς και οι ρευματοκλοπές.
Οι έξυπνοι μετρητές μπορούν κατά τη διάρκεια της ημέρας για κάθε μία ώρα να υπολογίζουν και το κόστος, τη χρέωση της κιλοβατώρας.
Το κόστος κάθε τέτοιας συσκευής εκτίμησε ότι θα κυμαίνεται γύρω στα 350 ευρώ.
Το κίνητρο για την τοποθέτησή του είναι ότι ανά πάσα στιγμή μπορώ να κάνω εξοικονόμηση ενέργειας, διότι θα μου λέει την τάδε ώρα, την τάδε περίοδο έχεις πολύ υψηλή κατανάλωση, άρα κλείσε κάποιες συσκευές να μην λειτουργούν και βάλε τις κάποιες άλλες ώρες.
Οι έξυπνοι μετρητές ρεύματος μπορούν μέσω της τηλεμετρίας να μεταφέρουν τα δεδομένα τους στον ΔΕΔΔΗΕ, για να γίνεται η σχετική χρέωση, ενώ ταυτόχρονα ο καταναλωτής βλέπει σε πραγματικό χρόνο πόσο ρεύμα καταναλώνει και πόσο αυτό του κοστίζει, είπε στην ΕΡΤ ο ενεργειακός επιθεωρητής Πάνος Βαγγέλης.
Την ευθύνη για την τοποθέτηση τους έχει ο ΔΕΔΔΗΕ. Υπολογίζεται ότι θα αλλαχθούν περίπου 7 εκατ. μετρητές, είπε.
Την μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος κάνει ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας, ακολουθούν ο φούρνος και οι εστίες μαγειρέματος και τρίτο στη σειρά είναι τα κλιματιστικά ιδιαίτερα τα παλαιάς τεχνολογίας είπε.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More