Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ: Τα βήματα που αναμένεται να ακολουθήσουν

«Λευκός καπνός» σημειώθηκε στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, για την ένταξη της Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς επιτεύχθηκε συμβιβασμός με την Άγκυρα.

Τα καθοριστικά βήματα για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ 

Η διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ δεν έχει επισημοποιηθεί και τα βήματα μπορεί να διαφέρουν. Πρώτα όμως, πρέπει να υποβληθεί αίτημα συμμετοχής στη Συμμαχία. Συνήθως έρχεται με τη μορφή επιστολής από έναν υπουργό ή έναν ηγέτη.

Το ΝΑΤΟ στη συνέχεια αξιολογεί το αίτημα, σε συνεδρίαση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (NAC) των 30 χωρών – μελών, πιθανώς σε επίπεδο πρεσβευτών.

Το NAC αποφασίζει εάν θα δώσει πράσινο φως για να ξεκινήσει η ενταξιακή διαδικασία της υποψήφιας χώρας και ποια βήματα πρέπει να ληφθούν για να ολοκληρωθεί η ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Η απόφαση εξαρτάται από το πόσο ευθυγραμμισμένες είναι οι υποψήφιες χώρες με τα πολιτικά, στρατιωτικά και νομικά πρότυπα του ΝΑΤΟ και από το εάν συμβάλλουν στην ασφάλεια στην περιοχή του Βόρειου Ατλαντικού.

Εκτιμάται ότι τα κριτήρια αυτά δεν θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Πώς γίνονται οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Εάν το NAC δώσει πράσινο φως, διεξάγονται ενταξιακές συνομιλίες που είναι πιθανό να ολοκληρωθούν σε μία μόνο ημέρα. Τα βήματα είναι αρκετά απλά.

Η υποψήφια χώρα καλείται να δεσμευτεί να τηρήσει το Άρθρο 5 – τη ρήτρα συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ που εγγυάται ότι μια επίθεση σε οποιονδήποτε σύμμαχο θα αντιμετωπιζόταν με κοινή απάντηση από όλους. Θα πρέπει να δεσμευτεί για τις υποχρεώσεις δαπανών που αφορούν στον εσωτερικό προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ, ο οποίος ανέρχεται σε περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η υποψήφια χώρα ενημερώνεται για το ρόλο της στον αμυντικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ και για οποιεσδήποτε άλλες νομικές υποχρεώσεις ή υποχρεώσεις ασφαλείας που μπορεί να έχει, όπως ο χειρισμός διαβαθμισμένων πληροφοριών.

Στη συνέχεια, το προσωπικό του ΝΑΤΟ συντάσσει μια έκθεση που ενημερώνει τους συμμάχους για το αποτέλεσμα των συνομιλιών. Η έκθεση αναφέρει ποια θέματα τέθηκαν με τον εταίρο και ποιες δεσμεύσεις ανέλαβε. Ταυτόχρονα, η υποψήφια χώρα στέλνει επιστολή, συνήθως από υπουργό Εξωτερικών, με την οποία επιβεβαιώνει ότι αποδέχεται όλες αυτές τις δεσμεύσεις.

Πώς ξέρει μια υποψήφια χώρα αν γίνεται δεκτή στους κόλπους του ΝΑΤΟ;

Η έκθεση προσχώρησης και η επιστολή του υποψηφίου υποβάλλονται για άλλη μια φορά στο NAC για τελική απόφαση.

Το συμβούλιο – το οποίο μπορεί να συνεδριάζει σε επίπεδο πρεσβευτών, υπουργών ή ηγετών – εξετάζει την αίτηση και αποφασίζει εάν θα υπογράψει το πρωτόκολλο προσχώρησης με την υποψήφια χώρα.

Εάν ληφθεί θετική απόφαση, πραγματοποιείται μια μικρή τελετή δίνοντας μια συμβολική και νομική μορφή σε αυτό το μέρος της διαδικασίας ένταξης.

Το πρωτόκολλο αποστέλλεται στα κράτη – μέλη για επικύρωση, βάσει των εθνικών διαδικασιών των χωρών, ορισμένες από τις οποίες απαιτούν κοινοβουλευτική έγκριση.

Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, η υποψήφια χώρα επικυρώνει το πρωτόκολλο και το καταθέτει στην Ουάσιγκτον. Στη συνέχεια, γίνεται επίσημα μέλος του ΝΑΤΟ και η εθνική σημαία της υψώνεται έξω από το αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More