Έλληνας στο ινστιτούτο της Καρλσρούης ερευνά την παραγωγή υδρογόνου από βιομάζα
Οι επιστήμονες σε αναζήτηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στράφηκαν στην βιομάζα, καθώς συνδέεται µε μηδενικές εκπομπές CO₂, από την χρήση της προκύπτουν σημαντικά οικονομικά οφέλη, λόγω της συνεχώς αυξανόμενης τιμής των ορυκτών καυσίμων και δίνει δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης της τεχνολογίας στο άμεσο µμέλλον.
Ο Θάνος Βαδαρλής, υποψήφιος Διδάκτωρ στο Ινστιτούτο τεχνολογίας Καρλσρούης, εξηγεί ότι η ανάγκη για υδρογόνο αυξάνεται συνεχώς. Με μεθόδους ηλεκτρόλυσης, αεριοποίησης, βιοφωτόλυσης, κ.α. της βιομάζας δηλ. ενός προϊόντος που προέρχεται από δασοκοµικά απόβλητα, φυλλώδη, ξυλώδη, γεωργικά κατάλοιπα και κτηνοτροφικά απόβλητα, αστικά και βιομηχανικά απορρίμματα, αντικαθίσταται η παραγωγή υδρογόνου, που γίνεται από το αργό πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο.
«Από την βιομάζα, την οποία θα μπορέσει να αξιοποιήσει η βιομηχανία θα υπάρξουν γενικότερα οφέλη για όλη την κοινωνία». Αρκεί η παραγωγή υδρογόνου να καταστεί οικονομικότερη από ότι είναι σήμερα με τούς γνωστούς υδρογονάνθρακες.
Η συνεργασία ανάμεσα στο ΑΠΘ και το Ινστιτούτο της Καρλσρούης είναι αναγκαία για να προχωρήσει η έρευνα. Όπως σημειώνει ο κ. Βαδαρλής, η πολύ σημαντική δουλειά που γίνεται στην Ελλάδα, χρειάζεται την διέξοδο των ξένων ινστιτούτων, όπου αναγνωρίζεται το υψηλό επίπεδο των ελληνικών ΑΕΙ.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More