Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έκθεση «Χαμένες Πατρίδες» στη Μελβούρνη, με έμπνευση από την Μικρασιατική Καταστροφή

Την έκθεση «Χαμένες Πατρίδες» παρουσίασε το περασμένο Σάββατο στο κοινό της Μελβούρνης ο Ελληνο-Αυστραλιανός Πολιτιστικός Σύνδεσμος (ΕΑΠΣ), τιμώντας με τον δικό του τρόπο την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.  

Στην έκθεση  συμμετέχουν 15 καλλιτέχνες και, συγκεκριμένα, οι Παύλος Ανδρόνικος, Γιώργος Αθανασίου, Ivy Cafici, Stephen Caldis, Ευφροσύνη Χανιώτη, Michael Christofas, Μαρία Φορούδη, Αφροδίτη Καραλή, Masonik, James Pasakos, Vasy Petros, Μαίρη Ραφαήλ, Heidi Serafimidou, Georgia Tsarouhas και Sophia Xeros-Constantinides. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, καθένας από τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν ερμηνεύει το θέμα «Χαμένες Πατρίδες» με τον δικό του/της τρόπο μέσα στα 23 έργα που παρουσιάζονται. Ειδικότερα, ο  χαμός της πατρίδας σχετίζεται με περιβαλλοντικές καταστροφές ή αναφέρεται στον ξενιτεμό των γονιών τους ή οι χαμένες πατρίδες φέρνουν ζωντανά στη μνήμη πολέμους και τον τρόμο και τον ξεριζωμό που αυτοί συνεπάγονται.

Τα έργα δείχνουν τη χρησιμοποίηση πληθώρας μέσων όπως λάδι σε μουσαμά ή σε σανίδι, ακρυλικά, κάρβουνο σε συνδυασμό με ακρυλικό, μονότυπη αποτύπωση, τρίπτυχο, collage, συνδυασμό εικόνας και χειρόγραφο, ψηφιακή τέχνη και φωτογραφία. Δίπλα σε κάθε έργο, υπάρχει και κείμενο με τις ιδέες και την έμπνευση του κάθε καλλιτέχνη. 

Εγκαινιάζοντας την έκθεση,  ο ιστορικός Δρ Αντώνης Πιπέρογλου του Πανεπιστημίου Μελβούρνης, αναφέρθηκε στις έννοιες «σπίτι», «γη» και «πατρίδα» και στις απεικονίσεις της δύναμης της φωτιάς, της αντοχής των ξεριζωμένων, στα τραύματα της εξορίας, στην ελπίδα των ξεριζωμένων να επιζήσουν και στη διατήρηση της ανάμνησης αγαπημένων προσώπων που χάθηκαν.

Την επόμενη ημέρα, Κυριακή, 6 Νοεμβρίου, στον ίδιο χώρο της έκθεσης, έλαβε χώρα ποιητικό απόγευμα που είχε το ίδιο θέμα με την έκθεση. Οι οκτώ ποιητές και ποιήτριες που παρουσίασαν έργα τους ήταν οι Νίκος Νομικός, Petr Malapanis, Κωνσταντίνος Καλυμνιός, Ελένη Καλυμνιού, Angela Costi, Παύλος Ανδρόνικος, Κωνσταντίνα Ντούνη και Alex Skovron. Κάθε ποιητής και ποιήτρια έδωσαν μια σύντομη αναφορά στο ιστορικό υπόβαθρο και στις προσωπικές τους εμπειρίες που τους ενέπνευσαν.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή έως την Κυριακή, 13 Νοεμβρίου, ενώ την τελευταία ημέρα το απόγευμα στον χώρο της έκθεσης, θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του δίγλωσσου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού 2022 και οι συγγραφείς που βραβεύτηκαν θα διαβάσουν αποσπάσματα από τα βραβευμένα έργα τους που πήραν το Πρώτο Βραβείο σε κάθε κατηγορία και γλώσσα.

(Επιμέλεια Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη, πηγή Νέος Κόσμος)

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More