Έγινε αιωνόβιος και συνεχίζει ο Ορφέας Ελευθερούπολης με έτος ίδρυσης το 1925
Έναν αιώνα ζωής έκλεισε ο Ορφέας Ελευθερούπολης, επιτελώντας ένα σπουδαίο αθλητικό και κοινωνικό έργο στην περιοχή του Δήμου Παγγαίου, του νομού Καβάλας.
Από παλιά από τότε που η περιοχή ονομάζονταν Πράβι από το λατινικό pro via ή para via, δηλαδή επάνω ή δίπλα στο δρόμο, είχε έντονη αθλητική κίνηση, όπως προκύπτει από τον Τύπο της Μεσοπολεμικής περιόδου, ειδικά στα δημοφιλή αθλήματα της εποχής το αναπτυσσόμενο εκείνα τα χρόνια ποδόσφαιρο και τον στίβο που έβλεπε να χάνει τα σκήπτρα του από την «εισβολή» του νέου ομαδικού αθλήματος.

Δείγμα της αθλητικής – πολιτιστικής κουλτούρας της εποχής ήταν ο πλήρης τίτλος με τον οποίο ιδρύθηκε ο σύλλογος και ήταν «Μουσικογυμναστικός Σύλλογος Ορφέας Ελευθερούπολης», άλλωστε και η λύρα στο σήμα του συλλόγου παραπέμπει στο συγκεκριμένο συμβολισμό.
Επικοινωνήσαμε με τους εκπροσώπους της ομάδας, τον πρόεδρο Χρυσόστομο Μανωλαρά και τον δημοσιογράφο Τάσο Πατσίδη, που μας έδωσαν τα στοιχεία που συνθέτουν το προφίλ της ομάδας, η οποία αγωνίζεται στην Α’ κατηγορία του πρωταθλήματος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Καβάλας, η οποία ιδρύθηκε το 1930, συνεπώς ο Ορφέας ήταν από τους πρώτους σκαπανείς του αθλήματος και έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην οργάνωσή του στο νομό.
-Πότε και από ποιους ιδρύθηκε ο σύλλογος
-«Ο Ορφέας ιδρύθηκε το 1925. Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο της ομάδας ήταν: Πρόεδρος: Π. Παρίσης, Μέλη: Ν. Νικηφόρος, Ευριπίδης Υφαντόπουλος, Γιώργος Ρουσόπουλος και Βασίλης Σακελλαρίδης».
-Εξέφραζε στην πρώτη περίοδο της ζωής της, κάποια συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα;
-«Κυρίως οι παραπάνω ήταν επαγγελματίες του Πραβίου (τότε ονομαζόταν Πράβι και αργότερα Ελευθερούπολη)».

-Σε ποιους χώρους και με ποιες ομάδες αγωνίζονταν τα χρόνια από την ίδρυσή της μέχρι το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο;
-«Μέχρι το Β` Παγκόσμιο Πόλεμο διατηρούσε Μουσικό Τμήμα αλλά και Τμήμα Κλασσικού Αθλητισμού εκτός από το ποδόσφαιρο. Βασικός χώρος ήταν το Στρατιωτικό Γήπεδο Ελευθερούπολης. Συμμετείχε στο ποδόσφαιρο έχοντας αντιπάλους από το νομό Καβάλας αλλά και Δράμας εκείνη την εποχή».
-Πότε έγινε η επανεκκίνηση της ομάδας μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο;
-«Μετά την απελευθέρωση είχε παίξει φιλικό παιχνίδι με ομάδα Άγγλων στρατιωτών. Αυτό έγινε μετά τη Βουλγαρική κατοχή. Το 1945 έγινε η επανεκκίνηση του συλλόγου».

-Ποιες ήταν οι πιο σημαντικές στιγμές στην αγωνιστική ιστορία του συλλόγου;
-«Η δεκαετία του 1960 ήταν η χρυσή δεκαετία του συλλόγου. Πολλοί τίτλοι στα τοπικά πρωταθλήματα ενώ δυο φορές έφτασε πολύ κοντά στην άνοδο στη Β` Εθνική. Επίσης συμμετείχε για 10 συνεχόμενα χρόνια στη Δ` και Γ` Εθνική από το 2005 έως και το 2015».
-Υπήρξαν αθλητές που αναδείχθηκαν από την ομάδα και συνέχισαν σε συλλόγους μεγαλύτερων κατηγοριών;

-«Ο Χρήστος Τερζανίδης ήταν ο σπουδαιότερος παίκτης που ανέδειξε ο Ορφέας με μεγάλη παρουσία σε ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό και Εθνική Ελλάδας. Ακόμη μεγάλοι παίκτες που ανέδειξε ο Ορφέας ήταν οι: Στέλιος Κατρακυλάκης, Στάθης Τριανταφυλλίδης, Αλέκος Μοσχοφίδης, Γιάννης Αντωνιάδης, Χάρης Παππάς, Χρήστος Μίνγκας, Φώτης Δουμάνης, Αργύρης Μπαρέττας.
Αυτοί όλοι αγωνίστηκαν στην Α` Εθνική κατηγορία. Ο Κατρακυλάκης και ο Παππάς ακόμη έπαιξαν και σε συλλόγους του εξωτερικού».
-Πόσα τμήματα και αθλήματα έχει στη σημερινή εποχή και πόσα ενεργά δελτία αθλητών;
-«Συνολικά πάνω από120 δελτία ανήκουν στο σύλλογο. Φυσικά και υπάρχουν άλλες δραστηριότητες όπως κάθε χρόνο μια λαμπρή γιορτή με βραβεύσεις ανθρώπων που έχουν προσφέρει στην ιστορία της ομάδας».

-Υπάρχουν και μη αθλητικές δραστηριότητες, όπως ομιλίες, ημερίδες, κοινωνικές δράσεις που υλοποιεί ή συμμετέχει ο σύλλογος;
-«Υπάρχουν ημερίδες που αφορούν τη διατροφή και την υγεία των αθλητών. Παράλληλα ο σύλλογος συμμετέχει σε κοινωνικές δραστηριότητες, βοηθώντας συμπολίτες που έχουν άμεση ανάγκη από βοήθεια σε συνεργασία με το σύλλογο Παλαιμάχων του συλλόγου. Ο Ορφέας χρησιμοποιεί ως έδρα απο το 1994 και μετά το υπερσύγχρονο Δημοτικό Στάδιο Ελευθερούπολης (κερκίδα σκεπαστή, ταρτάν 8 διαδρομών, αίθουσα με βάρη, αποδυτήρια σύγχρονα και 2 ακόμη βοηθητικά στάδια στον ίδιο χώρο)».

Μπαίνοντας στη δεύτερη εκατονταετία της ζωής του ο Ορφέας, είναι βέβαιο ότι με τη μεγάλη ιστορία που κουβαλάει στις πλάτες του, θα συνεχίσει να προσφέρει στην τοπική κοινωνία και τον αθλητισμό, άλλωστε όπως έχουν πει πολλοί και για πολλές και διαφορετικές καταστάσεις, «τα πρώτα εκατό χρόνια είναι τα δύσκολα».
Έρευνα: Νάσος Μπράτσος
Πηγή φωτο: Ορφέας Ελευθερούπολης
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More