Πέμπτη, 1 Μαΐου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Άνοιξη και Καλοκαίρι με τη Thessaloniki Walking Tours»

Πολιτιστικές διαδρομές, εξορμήσεις σε συναρπαστικούς προορισμούς, ταξίδια σε εμβληματικές πόλεις του εξωτερικού, επιμορφωτικές διαλέξεις, βραδιές για τη λογοτεχνία περιλαμβάνει το πρόγραμμα της Thessaloniki Walking Tours το επόμενο διάστημα.

Αυτό είναι το νέο πρόγραμμα της Thessaloniki Walking Tours σύμφωνα με τους διοργανωτές:

Κυριακή 4 Μαΐου

«ΕΒΡΑΪΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ»

Συνδέουμε τόπους, χώρους, σημεία, δρόμους, κτήρια, πλατείες και αγορές με την εβραϊκή παρουσία στην πόλη. Αναζητώντας τα ορατά αλλά και τα αόρατα ίχνη ανθρώπινων ιστοριών, συνηθειών, λατρευτικών τελετουργιών, εθίμων, μεγάλων στιγμών αλλά και των οδυνηρών απωλειών του Ολοκαυτώματος, επιχειρούμε να αφηγηθούμε τη μεγάλη ιστορία των Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Η διαδρομή περνά από σημεία τα οποία έπαιξαν το δικό τους ρόλο στην μακραίωνη παρουσία τους στην πόλη, κουβαλώντας μεγάλα ιστορικά φορτία με έντονο αποτύπωμά στην σύνθετη ταυτότητα της Θεσσαλονίκης. Με τον Τάσο Παπαδόπουλο.  Ώρα: 10:00 π.μ.

Σάββατο 10 Μαΐου

«ΧΑΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΠΟΛΗ: μια flânerie»

Ανακαλύπτουμε μιαν άγνωστη και συναρπαστική Άνω Πόλη μέσα από μια σειρά οικείων συναντήσεων στο φως του δειλινού σε μια διαδρομή με έντονο το στοιχείο της αστικής εξερεύνησης. Ξεκινώντας από το ερεβώδες Γεντί Κουλέ, κινούμαστε στον χώρο και τον χρόνο της σχεδόν μυστικιστικής ατμόσφαιρας της Άνω Πόλης, με σκοπό να συνομιλήσουμε υπαινικτικά με ανθρώπους, τόπους και μνημεία. Κάθε στάση της διαδρομής αποτελεί αφορμή για μια ιδιαίτερη συνάντηση: Έρωτας, θάνατος, προσφυγιά, παραμυθία, μαύρη γη και ξενιτιά αποτελούν μερικές μόνο από τις ψηφίδες μιας πολιτιστικής περιπλάνησης με έντονα τα χαρακτηριστικά μιας flâneurie. Οι ιστορίες των ανθρώπων που ολίσθησαν μέσα στο χάσμα της λήθης επανέρχονται στο φως, προτρέποντας μας να δούμε γωνιές και όψεις της πόλης με μια λοξή ματιά, σε μια προσπάθεια να συνδεθούμε με το geniusloci της αινιγματικής “Μητέρας Θεσσαλονίκης”. Με τον Τάσο Παπαδόπουλο. Ώρα: 18:00

(Η διαδρομή έχει παρουσιαστεί στο παρελθόν με τον τίτλο “ΘΕΣΣΑΛΟΝ-ΟΙΚΕΙΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ).

Δευτέρα 12 Μαΐου

«Ο Β’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΜΙΞ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ»

Ο εικαστικός Χρήστος Κούντουρας παρουσιάζει αληθινά γεγονότα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου μέσα από σύντομες ιστορίες κόμικς που δημιούργησε στο διάστημα των τελευταίων δέκα χρόνων, πλαισιώνoντας την αφήγησή του με εικόνες, ντοκουμέντα και ιστορικές αναφορές. Σχεδιασμένες σε άσπρο – μαύρο, όπως θέλει η μεγάλη παράδοση των κόμικς που ασχολείται με τον Β’ ΠΠ, από τον HugoPratt και τον Giardino μέχρι τους σχεδιαστές των κόμικς Κράνος, Μάχη, Πόλεμος κ.λ.π. της παιδικής ηλικίας αρκετών από εμάς, οι ιστορίες αυτές τράβηξαν, για ένα σύνολο λόγων, την ιδιαίτερη προσοχή του δημιουργού. Την έρευνα που ο ίδιος ακολούθησε ώστε να τις σχεδιάσει, θα τη μοιραστεί αναλυτικά με το κοινό σχολιάζοντας τους ποικίλους συμβολισμούς που αναδύονται μέσα από τις παραπάνω, λιγότερο γνωστές, ιστορίες. Ώρα: 19:00

Σάββατο 17 Μαΐου

«ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΟΛΗΣ ΙΙ: ΔΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ»

Με ένα σημειωματάριο ανά χείρας και οδηγό την παράδοση των παλαιότερων περιηγητών καθώς και τον στοχασμό νεώτερων διανοητών, το Σάββατο 17.05.25 επιχειρούμε το β΄ μέρος της διαδραστικής περιήγησης με τον τίτλο «Ημερολόγιο Πόλεως». Με την ξεναγό Χριστίνα Μαβίνη και με τη συνδρομή του εικαστικού Χρήστου Κούντουρα θα μετατραπούμε και πάλι σε σύγχρονους «πλάνητες» του 21ουαιώνα, ένα είδος μεταμοντέρνων νέο – flâneurs, οι οποίοι εκτός από τις καθημερινές περιηγήσεις τους στον ψηφιακό χώρο, τολμούν να χαθούν στο πλήθος της πόλης, να βηματίσουν σε αχαρτογράφητα στενά και ατραπούς, να σταθούν και να παρατηρήσουν, να καταγράψουν ενδιαφέρουσες οπτικές σχέσεις που αναδύονται στο βλέμμα τους και να αναζητήσουν τελικά το «πνεύμα του τόπου» στον οποίο κατοικούν. Φθορές και απολεπίσεις υλικών που παραπέμπουν στη σύγχρονη εικαστική δημιουργία, οπτικές φυγές, αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες, απολήξεις κτηρίων που εγγράφονται στον ορίζοντα, ενότητες θραυσμάτων και μοτίβα από αιώνες κρυμμένα μέσα στις τοιχοποιίες, δημιουργούν απρόβλεπτους οπτικούς διαλόγους, προσφέρονται για κάθε είδους σημείωση και λειτουργούν ως αφορμή ώστε να διαπραγματευτούμε με νέους όρους την οπτική και σωματική μας σχέση με την πόλη. Ώρα: 17:30

Προτείνεται οι συμμετέχοντες να έχουν μαζί τους ένα απλό σημειωματάριο με (κατά προτίμηση)λευκές σελίδες και 2-3 μολύβια, ξυλομπογιές ή άλλα μαρκαδοράκια της προτίμησής τους. Δεν απαιτείται καμία σχεδιαστική ικανότητα ή προηγούμενη εκπαίδευση στο σχέδιο.

Δευτέρα 19 Μαΐου

“Ο ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ: Η ΙΣΤΟΡΙΑΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΩΝ”

Μια διάλεξη με τον ιστορικό Θοδωρή Καραμάτσογλου 

Όταν στις 12 Οκτωβρίου του 1492, ο Κολόμβος και τα πληρώματα των 3 πλοίων του αντίκριζαν για πρώτη φορά τα νησιά της Καραϊβικής , κανένας δεν μπορούσε να διανοηθεί πως τίποτα δεν θα έμενε το ίδιο πλέον στην παγκόσμια ιστορία. Η ανακάλυψη της αμερικανικής ηπείρου η αλλιώς του «Νέου Κόσμου» , αποτελεί το εφαλτήριο της επέκτασης των ευρωπαϊκών δυνάμεων σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρώτα οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι και εν συνεχεία οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές δυνάμεις θα δημιουργήσουν αχανείς αποικιακές αυτοκρατορίες στα μήκη και τα πλάτη της υδρογείου και θα έρθουν σε επαφή με ιθαγενείς και πολιτισμούς τους οποίους θα καταστρέψουν με χαρακτηριστική βιαιότητα. Πώς όμως έγιναν δυνατές οι μεγάλες ανακαλύψεις και ποια τα αίτια τους ; Ποιοι ήταν οι πρωταγωνιστές της εποχής και πώς πολλοί ακμάζοντες πολιτισμοί της προκολομβιανής εποχής αφανίστηκαν κυριολεκτικά από προσώπου γης ; Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που γεννώνται από την μελέτη μιας περιόδου που αλλάζει τον ρου της παγκόσμιας ιστορίας.  Ώρα: 19:00

23 – 27 Μαΐου

“ΑΟΡΑΤΕΣ ΠΟΛΕΙΣ: ΜΟΝΑΧΟ”

Ταξιδεύουμε στο Μόναχο με τον Τάσο Παπαδόπουλο και τη σύμπραξη της Εύης Καρκίτη

Μια Αθήνα στον ποταμό Ίζαρ…

Αυτό οραματίστηκε για την πόλη του ο Λουδοβίκος Α΄ της Βαυαρίας και φαίνεται ότι τελικά το πέτυχε. Μια πόλη βόρεια των Άλπεων στην οποία το πνεύμα θα πορεύονταν χέρι-χέρι με την τέχνη, μια νεοκλασική κοσμόπολη εμπνευσμένη από τα ιδανικά της Αθήνας και της Ρώμης, ένα εργαστήρι τέχνης και αρχιτεκτονικής που συγκέντρωσε μερικά από τα καλύτερα μυαλά του καιρού του.

Από τα μνημειακά Προπύλαια έως την Παλαιά Πινακοθήκη και από τον Μονόπτερο ναό του Aγγλικού Kήπου μέχρι την περίφημη Γλυπτοθήκη, το Μόναχο διεκδίκησε εύγλωττα τον τίτλο της ευρωπαϊκής πρωτεύουσας του νεοκλασικισμού.

Οι συνδετικοί κρίκοι ανάμεσα στο Μόναχο και το νεότευκτο Βασίλειο των Ελλήνων είναι πολλοί. Οι σπουδές των πιο σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών του 19ου αι. στην βαυαρική Ακαδημία επιβεβαιώνουν με τον πιο απτό τρόπο αυτόν τον πάντα επίκαιρο διάλογο μεταξύ του γερμανικού βορρά και του ελληνικού νότου. Ο πρώτος βασιλιάς της Ελλάδας, ο Όθων, αναπαύεται φορώντας τη φουστανέλα του στην κρύπτη της Theatinerkirche στην καρδιά της πόλης του Μονάχου.

Στην Παλιά Πινακοθήκη θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά έργα των πιο σημαντικών δημιουργών της ευρωπαϊκής τέχνης. Μποτιτσέλι, Ντίρερ, Ραφαήλ, Γκρίνεβαλντ, Μπρέγκελ, Τισιανός, Ρούμπενς, καθώς και ο μοναδικός Λεονάρντο ντα Βίντσι που βρίσκεται σε γερμανικό έδαφος αποτελούν μερικούς μόνο από τους σταθμούς μας στο συναρπαστικό αυτό ταξίδι στην ιστορία της παγκόσμιας τέχνης. Στη ανακαινισμένη γλυπτοθήκη έχουμε τη δυνατότητα να στοχαστούμε μπροστά σε μερικά από τα πιο σπουδαία έργα του ελληνικού πολιτισμού, με σημαντικότερα τα εναέτια γλυπτά από τον ναό της Αφαίας στην Αίγινα. Στην ιδιαίτερη βίλα του Φραντς φον Στουκ γνωρίζουμε έναν παράδοξο Γερμανό συμβολιστή και θαυμάζουμε από κοντά μερικά από τα αριστουργήματα του.

Το Μόναχο όμως είναι διάσπαρτο και από τις σκοτεινές μνήμες που συνδέονται με τη γέννηση του κτήνους του ναζισμού. Μερικές γωνιές του θα ζωγραφίσει ένας άσημος αυστριακός καλλιτέχνης, δεκανέας του Μεγάλου Πολέμου, ο οποίος μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας θα περιφέρεται ψάχνοντας ένα ρόλο στις μεγάλες μπυραρίες της πόλης. Ο άνθρωπος αυτός θα ξεκινήσει την πολιτική του δράση εκεί με ένα αποτυχημένο πραξικόπημα και λίγο αργότερα ως καγκελάριος της Γερμανίας θα αιματοκυλήσει τον κόσμο οδηγώντας στον αφανισμό εκατομμύρια ψυχές.

Για τον Χίτλερ το Μόναχο ήταν η Ιερά Πόλη του Ναζισμού και η Πρωτεύουσα του κινήματος του. Ήταν η πόλη που τον ανάθρεψε και του έδωσε απλόχερα χώρο για να γεννηθεί το τέρας που δημιούργησε.

Εκτός όμως από τις διαδρομές του ναζισμού θα διερευνήσουμε και τις διαδρομές της Αντίστασης, όπως αυτές ορίστηκαν από μια ομάδα νέων παιδιών που ύψωσαν το ανάστημα τους και την πράξη τους αυτή πλήρωσαν κυριολεκτικά με το κεφάλι τους. Το Λευκό Ρόδο και οι περίφημες προκηρύξεις τους θα αποτελέσουν έναν σημαντικό σταθμό της περιήγησης μας.

Λίγα χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο του Μονάχου βρίσκεται το μέρος που για πρώτη φορά γράφτηκε στις σιδερένιες πύλες του το απάνθρωπο σύνθημα Arbeit Macht Frei. Το διαβόητο Νταχάου, ο τόπος μαρτυρίου χιλιάδων ανθρώπων, το στρατόπεδο συγκέντρωσης που λειτούργησε σαν μοντέλο για όλα τα υπόλοιπα, το εγκληματικό εργαστήριο στο οποίο εκπαιδεύθηκαν οι διοικητές του Άουσβιτς, θα αποτελέσει ακόμα μία στάση στη διαδρομή μας.

Την τελευταία μέρα του ταξιδιού μας ταξιδεύουμε στη Βαυαρία για να φτάσουμε 150 χλμ. βόρεια του Μονάχου στη θρυλική Βαλχάλα, τον γερμανικό «Παρθενώνα» πάνω στον Δούναβη, ένα μοναδικό νεοκλασικό μνημείο που δημιουργήθηκε για να αποτελέσει το γερμανικό «Πάνθεον», ενώ η πολιτιστική μας περιήγηση θα ολοκληρωθεί με μία ξενάγηση στο μεσαιωνικό Ρέγκενσμπουργκ με τον εκπληκτικό γοτθικό καθεδρικό του ναό.

Ιστορία και τέχνη, ναζισμός και αντίσταση, μπυραρίες και τοπική κουζίνα, κοιμητήρια και μνημειώδης αρχιτεκτονική, λογοτεχνία και μουσική, φως και σκοτάδι, συνδέσεις και ασυνέχειες, ολοκληρωτισμός και απολύτρωση, αποτελούν κάποιους από τους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθούμε αναζητώντας την Αόρατη Πόλη του Μονάχου και τα φαντάσματα της σε μια προσπάθεια να σκάψουμε βαθιά κάτω από την επιφάνεια του ιδιαίτερου αυτού τόπου. Με τους Τάσο Παπαδόπουλο και Εύη Καρκίτη.

Πληροφορίες στο info@thessalonikiwalkingtours.com

Σάββατο 31 Μαΐου

“ΔΕΘ: ΜΙΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΕ ΕΝΑΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΑΣΤΙΚΟ ΧΩΡΟ

Σημείο αναφοράς αλλά και αέναα μεταβαλλόμενος ο αστικός χώρος της ΔΕΘ διακρίνεται για μια σειρά από μοναδικά χαρακτηριστικά με αποτέλεσμα να συνθέτει μια ετεροτοπία στο χώρο και χρόνο. Με πλούσιο αφηγηματικό παρελθόν διασώζει τα ορατά ίχνη και τις μνημονικές αντηχήσεις του ετήσια ανακατασκευζόμενου κτηριακού σύμπαντός του. Χώρος πολυσυζητημένος, ασφυκτικά γεμάτος από ετερόκλητα χαρακτηριστικά, παράδοξα αντικείμενα με εφήμερη χρήση και αλλοτινές αρχιτεκτονικές καινοτομίες, δίνει πάντα έναυσμα ώστε κανείς να διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο είδε η πόλη σε αυτόν τον εαυτό της σε συνδυασμό με τα προσωπικά μας βιώματα. Με τη Χριστίνα Μαβίνη.

Κυριακή 1 Ιουνίου

“ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ”

Ημερήσια εκδρομή στην Έδεσσα

Χτισμένη πάνω σε έναν ψηλό βράχο που επιβλέπει μια εύφορη πεδιάδα, δεσπόζει από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας η πόλη των νερών, η Έδεσσα. Σημαντική πόλη του μακεδονικού βασιλείου, βασικός σταθμός της αρχαίας Εγνατίας οδού, η Έδεσσα αποτελεί έναν προορισμό που συμπυκνώνει πολλά και διαφορετικά αφηγήματα. Επισκεπτόμαστε τον αρχαιολογικό χώρο του Λόγγου, όπου εξερευνούμε την αρχαία Έδεσσα, αλλά συζητάμε και για την ομώνυμη πόλη που ίδρυσε ο Σέλευκος χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά στη σημερινή νοτιανατολική Τουρκία. Ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα παράδοξο τροχαίο ατύχημα που έλαβε χώρα στην αρχαία Εγνατία και το πως αυτό αποτυπώθηκε στην τέχνη. Στην πόλη της Έδεσσας επισκεπτόμαστε το πιο σημαντικό βυζαντινό μνημείο της περιοχής, την Παλιά Μητρόπολη, η οποία αποκαταστάθηκε πρόσφατα από την αρχαιολογική υπηρεσία. Στο Βαρόσι συναντάμε εντυπωσιακά δείγματα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, ενώ ταυτόχρονα αναζητούμε τα ίχνη που άφησε στην πόλη η Στρατιά της Ανατολής κατά τον Α΄ Π.Π., καθώς και τις φρικαλεότητες που διέπραξαν στην περιοχή οι Ναζί κατά τον Β΄ Π.Π. Στους μοναδικούς καταρράκτες της πόλης μιλάμε για τη βιομηχανική ανάπτυξη που γνώρισε η Έδεσσα, καθώς και για την αποβιομηχανοποίηση και τη συνεπακόλουθη οικονομική παρακμή που αυτή προξένησε. Στον ιστορικό σιδηροδρομικό σταθμό συναντάμε έναν από τους πιο σημαντικούς λογοτέχνες της εποχής μας, τον Εδεσσαίο Μάρκο Μέσκο και συνδεόμαστε βαθύτερα με το πολυδιάστατο έργο που άφησε πίσω του. Η αρχαιολογία, η ιστορία και η λογοτεχνία αποτελούν τους βασικούς άξονες με τους οποίους θα προσεγγίσουμε την πόλη του νερού κατά την ημερήσια πολιτιστική μας εξόρμηση, προσπαθώντας πάντα να συνδεθούμε με το Πνεύμα του Τόπου της Έδεσσας. Με τον Τάσο Παπαδόπουλο. ‘Ωρα: 8:30π.μ.

Δευτέρα 2 Ιουνίου

“Η ΑΡΧΑΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ: ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΡΡΟΕΣ”

Μια διάλεξη με τον ιστορικό Θοδωρή Καραμάτσογλου 

Συχνά ο ρόλος της βυζαντινής αυτοκρατορίας στην μελέτη και τη διάσωση αρχαίων ελληνικών έργων παραμένει στην αφάνεια. Το Βυζάντιο στην πραγματικότητα αποτέλεσε μια σημαντικότατη χοάνη μελέτης και σχολιασμού των Ελλήνων συγγραφέων είτε μέσω της παιδείας είτε μέσω των ανώτατων πνευματικών κύκλων και των βιβλιοθηκών που δεν έπαψαν να βρίσκονται σε επαφή με την κληρονομιά της αρχαιότητας. Ποια ήταν όμως πραγματικά τα έργα και οι συγγραφείς που  έδειχνε προτίμηση ο βυζαντινός άνθρωπος ; Ποια ήταν η συνεισφορά του Βυζαντίου στην διάσωση της αρχαίας παιδείας και κυρίως το εύρος διάδοσης αυτών των έργων στην υπόλοιπη Ευρώπη από τον Μεσαίωνα μέχρι το κατώφλι της Αναγέννησης;  Ώρα: 19:00

Σάββατο 7 Ιουνίου

«ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ»

Αναζητούμε τα απτά και τα αόρατα ίχνη της Θεσσαλονίκης, όπως αυτά νοηματοδοτήθηκαν από τη λογοτεχνία. Από το 1912 μέχρι και τα μέσα του 20ου αιώνα οι ποιητές και οι πεζογράφοι που έζησαν και έγραψαν στη Θεσσαλονίκη, συνομιλώντας με ρεύματα και τάσεις του καιρού τους αλλά και σε μια διαρκή μεταξύ τους αλληλεπίδραση, διαμόρφωσαν ένα λογοτεχνικό τοπίο από το οποίο δεν απουσίαζε η πολυφωνία αλλά και η πρωτοπορία.

Οι ζωές και το έργο των ποιητών και των πεζογράφων, οι λογοτεχνικές συντροφιές που δημιούργησαν αλλά και οι σφοδρές αντιπαλότητες, τα σπίτια και τα στέκια τους στην πόλη, η ανάμνηση των παλαιών βιβλιοπωλείων και εκδόσεων, άγνωστες γωνιές και σημεία στην πόλη, τροφοδοτούν με ιστορίες μια διαδρομή, από τις παλαιότερες της Thessaloniki Walking Tours, που όμως παρουσιάζεται ανανεωμένη.

Με την κριτική της ματιά η Εύη Καρκίτη αναζητά τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις στη θεματολογία και τη γραφή των λογοτεχνών, τη διαδρομή τους και την αντοχή τους μέσα στο χρόνο αλλά και το αποτύπωμα που άφησαν στην ταυτότητα της πόλης. Με την Εύη Καρκίτη.  Ώρα: 19:00

Κυριακή 8 Ιουνίου

«Η ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ»

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως μέσα στην πολυτάραχη ιστορία της πόλης, η πιο σκοτεινή και τραυματική περίοδος είναι αυτή της γερμανικής κατοχής. Οι συνθήκες ζωής, η αντίσταση, το Ολοκαύτωμα, τα βασανιστήρια καθώς και οι ταγματασφαλίτες και οι δωσίλογοι συνεργάτες των Ναζί που αποτέλεσαν πραγματική μάστιγα για την κοινωνία της πόλης αποτελούν μερικά μόνο από τα αφηγήματα που επιχειρούμε να ανασυνθέσουμε από μια περίοδο που μέχρι και σήμερα διατηρεί πολλές ορατές και αόρατες πληγές στην ταυτότητα και την μορφή της Θεσσαλονίκης. Με τον Θοδωρή Καραμάτσογλου. Ώρα: 10:30π.μ.

10 – 15 Ιουνίου

«ΑΟΡΑΤΕΣ ΠΟΛΕΙΣ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ»

με τον Τάσο Παπαδόπουλο

Σε μία ακόμη εξόρμηση εκτός συνόρων, ταξιδεύουμε σε μια από τις σημαντικότερες πόλεις ολόκληρου του κόσμου και προσεγγίζουμε μερικές από τις γνωστές αλλά και άγνωστες γωνιές της.

Στο πενθήμερο οδικό ταξίδι μας με ξεναγό τον Τάσο Παπαδόπουλο, αλλά και τη συμβολή εξαιρετικού και έμπειρου τοπικού ξεναγού, επισκεπτόμαστε μια σειρά από μνημεία, σημεία και τόπους που άφησαν το δικό τους ξεχωριστό αποτύπωμα μέσα στον χρόνο.

Στη Μονή της Χώρας προσεγγίζουμε την Παλαιολόγεια Αναγέννηση και γνωρίζουμε έναν ιδιαίτερο βυζαντινό λόγιο. Τα ψηφιδωτά και οι τοιχογραφίες του 14ου αι. με το Ήθος και το Πάθος που τα διέπουν αποτελούν σιωπηλούς μάρτυρες της τέχνης της πρωτεύουσας μιας χαμένης αυτοκρατορίας. Στην κατάδυση μας στην Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη επισκεπτόμαστε ακόμα την Κινστέρνα του Φιλόξενου, ένα «άγνωστο» αλλά εξίσου σπουδαίο μνημείο, όπως και τον πρώιμο βυζαντινό ναό των Αγίων Σέργιου & Βάκχου (Küçük Ayasofya Camii).
Ανιχνεύουμε την  περιπόθητη πόλη των Οθωμανών και τον χρυσό 16ο αιώνα του Σουλεϊμάν. Επισκεπτόμαστε το επιβλητικό Süleymaniye Τζαμί, έργο του σπουδαίου αρχιτέκτονα Μιμάρ Σινάν και το Ρουστέμ Πασά Τζαμί με τα θαυμάσια γαλάζια πλακίδια από τη Νίκαια.

Ξεκουραζόμαστε στο Πιέρ Λοτί Καφέ, αφού πρώτα πάρουμε το τελεφερίκ,  πίνουμε τον καφέ μας με τη θαυμάσια θέα στον Κεράτιο ενώ μιλάμε για έναν συγγραφέα που χαρακτήρισε το κίνημα του ευρωπαϊκού οριενταλισμού. Από εκεί κατεβαίνουμε δίπλα στη θάλασσα περιδιαβαίνοντας το μεγαλύτερο κοιμητήριο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, το Εγιούπ.

Επισκεπτόμαστε το ιστορικό κοιμητήριο του Σισλί, ένα σημαντικό μνημείο της Ρωμιοσύνης. Διανοούμενοι, τραπεζίτες, αστοί, έμποροι, ευεργέτες και ένας τυχοδιώκτης που προσπάθησε να γίνει πατριάρχης στη θέση του πατριάρχη, μας αφηγούνται τις ιστορίες τους μέσα από τα επιβλητικά ταφικά τους μνημεία. Ακόμα, θα εξερευνήσουμε για πρώτη φορά το Ντονμέ νεκροταφείο στην ασιατική πλευρά της Πόλης, ένα πραγματικά κρυφό διαμάντι στον τεράστιο αστικό ιστό της Πόλης, όπου οι ιστορίες πίσω από τους τάφους αποκαλύπτουν μεγάλα αφηγήματα ακόμα και για την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Παίρνουμε το καράβι μας από το λιμάνι της Πόλης και διασχίζουμε τον Βόσπορο. Στο σημείο που το μέγα αυτό ρεύμα συναντά την Μαύρη Θάλασσα, βρίσκεται το μη τουριστικό ψαροχώρι του Ρούμελι Φενερί. Εκεί επισκεπτόμαστε τον παλιό γαλλικό φάρο και τα ερείπια του επιβλητικού φρουρίου.  Θαυμάζουμε την αχανή απεραντοσύνη της Μαύρης Θάλασσας και τα δεκάδες βαπόρια που περιμένουν το σήμα για να διαβούν τον Βόσπορο.
Επισκεπτόμαστε το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι και τα ιερά κειμήλιά του. Η Μεγάλη του Γένους Σχολή και ο Άγιος Στέφανος των Βουλγάρων αποτελούν τους τελευταίους σταθμούς πριν την επιστροφή μας στη Θεσσαλονίκη.
Συνταξιδιώτες μας, όπως πάντα, είναι  Έλληνες και ξένοι συγγραφείς, ποιητές και λογοτέχνες, αιρετικοί και αυτοκράτορες, σουλτάνοι, πόρνες και αχθοφόροι.

Οι μνήμες των ανθρώπων που έφυγαν και οι πόθοι των ανθρώπων που ήρθαν στο μεγάλο χωνευτήρι της Πόλης του Βοσπόρου αναδύονται μέσα από ειδικά σχεδιασμένες περιηγήσεις σε έναν τόπο όπου η πραγματικότητα και ο μύθος δεν σταμάτησαν ποτέ να συμβαδίζουν.

Πληροφορίες στο info@thessalonikiwalkingtours.com

Κυριακή 22 Ιουνίου

“100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΜΙΑΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ, ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ”

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα μεγάλο ορόσημο για την ιστορία της πόλης κατά τον ταραχώδη 20ο αιώνα, με πλούσια κληρονομιά που εκτείνεται μέχρι τις μέρες μας. Η ίδρυση του, το 1925, σηματοδότησε την έναρξη μιας νέας εποχής για την Θεσσαλονίκη. Μέσα από την περιπλάνηση στον πανεπιστημιακό χώρο, αναδεικνύουμε ιστορίες και πρόσωπα που άφησαν ανεξίτηλα σημάδια στη πολιτιστική ταυτότητα της πόλης. Σπουδαίοι καθηγητές αλλά και φοιτητές-ήρωες, πράξεις αντίστασης και αμφισβήτησης απέναντι σε κατακτητές και φασιστικά καθεστώτα και μια τεράστια συνεισφορά στον επιστημονικό και πολιτιστικό χώρο είναι μερικές μόνο από τις πτυχές που θα εξετάσουμε μέσα από την περιήγησή μας σ’ ένα σημείο που χτυπάει έντονα η καρδιά της πόλης και των ανθρώπων της. Με τους ιστορικούς Θοδωρή Καραμάτσογλου και Γιώργος Κατσιά  Ωρα: 10:30π.μ.

Σάββατο 28 Ιουνίου

“ΒΡΑΔΙΝΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΝΤΕΠΩ”

Περπατάμε στην περιοχή του Ντεπώ με φόντο το φωτισμένο αστικό τοπίο. Στην διαδρομή συναντάμε την αποθήκη των τραμ και διάσημα εκλεκτικιστικά κτήρια με την υπογραφή τριών διαφορετικών αρχιτεκτόνων που κρύβουν συναρπαστικές ιστορίες. Διασχίζουμε μια συνοικία που δεν έχασε ως σήμερα τον χαρακτήρα της και στεκόμαστε μπροστά από ένα σπίτι με παράξενους θορύβους και φώτα που αναβοσβήνουν μέσα στην νύχτα. Μοιραζόμαστε ιστορίες για κάποια λουτρά, χειμερινά και θερινά σινεμά που δεν υπάρχουν πια και προπολεμικά καταστήματα που υπάρχουν ακόμη. Επίσης συναντάμε τον ποιητή Γιώργο Βαφόπουλο, τον Γιώργο Ιωάννου, τον Νίκο Μπακόλα, για μια στιγμή τον Γάλλο μηχανικό Ζοζέφ Πλεϋμπέρ και ένα ζευγάρι που κάποτε ένωσε ένας παράφορος έρωτας.

18:30  με τους Τάσο Παπαδόπουλο, Εύη Καρκίτη και Λάζαρο Κατσιά

Κυριακή 29 Ιουνίου

«A’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ- ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΗ ΔΟΪΡΑΝΗ»

Ταξιδεύουμε σε τόπους και σημεία που σχετίζονται με τον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο. Από την λίμνη της Δοϊράνης μέχρι το Κολόνιαλ Χιλ, το βρετανικό και το ελληνικό κοιμητήριο της περιοχής, απτά ίχνη, γλυπτά και άλλα τοπόσημα αφηγούνται ένα άγνωστο κομμάτι του Α Παγκοσμίου Πολέμου. Με τον Τάσο Παπαδόπουλο. Ώρα: 8:30 π.μ.

9-14 Ιουλίου

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

Προσεγγίζουμε ένα τόπο που ενέπνευσε τον Αντουάν Βαττώ για να ζωγραφίσει τον ίσως πιο εμβληματικό πίνακα του, τον δαιμονικό Κάρολο Μπωντλαίρ για να γράψει ένα από τα πιο σκοτεινά του ποιήματα αλλά και τον Θόδωρο Αγγελόπουλο για να σκηνοθετήσει μια από τις πιο χαρακτηριστικές του ταινίες. Τα Κύθηρα, ένας τόπος που έχει περάσει στο φαντασιακό του ευρωπαϊκού συλλογικού θυμικού ως ένα νησί του πόθου αλλά και του θανάτου, ένας τόπος ουτοπικός, δυστοπικός ή απλά ένας μη-τόπος. Ασυνέχεια και παράδοση, μύθος και αναζήτηση, εμφανές και αφανέρωτο.

Στον Μυστρά και το Γεράκι αναζητούμε τα ίχνη των Γάλλων ιπποτών του Πριγκηπάτου της Αχαϊας και κοινωνούμε το μυστήριο της παλαιολόγειας αναγέννησης. Περιδιαβαίνουμε την ερειπωμένη καστροπολιτεία και αποκωδικοποιούμε τις σύνθετες τοιχογραφικές αποτυπώσεις που άφησε πίσω της η αυτοκρατορία πριν δύσει για πάντα μέσα στο έρεβος της ιστορίας.

Στη Μονεμβασιά συναντάμε του Βενετούς και τους βυζαντινούς ανταπαιτητές τους και αντιλαμβανόμαστε τη σημασία του «ελληνικού Γιβραλτάρ» για τους ναυσιπλόους της ανατολικής Μεσογείου.

Στην Τεγέα επισκεπτόμαστε το βραβευμένο από την ευρωπαϊκή ένωση ολοκαίνουριο μουσείο και περιδιαβαίνουμε τα ερείπια του αρχαίου ναού.

Στη Σπάρτη συναντάμε τον Λεωνίδα και μιλάμε για τις ιδιαιτερότητες της σπαρτιατικής κοινωνίας σε σχέση με τις άλλες πόλεις κράτη της αρχαίας Ελλάδας. Επισκεπτόμαστε ένα από τα παλαιότερα μουσεία της χώρας και προσπαθούμε να προσεγγίσουμε τον αρχαίο Σπαρτιάτη μέσα από τα λιγοστά –λακωνικά- κατάλοιπα που άφησε πίσω του πριν γίνει κόμικ από τον Frank Miller και κατακτήσει το Hollywood. Με τον Τάσο Παπαδόπουλο. Πληροφορίες – κρατήσεις στο info@thessalonikiwalkingtours.com

Κρατήσεις και πληροφορίες για όλες τις δράσεις στο info@thessalonikiwalkingtours.com

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More