Τρίτη, 8 Απριλίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Άγχος και κατάθλιψη «απειλούν» το 25% των νέων λόγω ανεξέλεγκτης χρήσης του ίντερνετ

internet

Τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η ανεξέλεγκτη χρήση του διαδικτύου στην ψυχική υγεία των νέων, βρέθηκε στο επίκεντρο συζήτησης, στο πλαίσιο εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια λειτουργίας του Κολλεγίου Αθηνών. Όπως τονίστηκε, ένα στα τέσσερα παιδιά κινδυνεύει να παρουσιάσει κλινικά συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης.

Η ανεξέλεγκτη χρήση του διαδικτύου συνδέεται άμεσα με ψυχικές διαταραχές. Άγχος και κατάθλιψη είναι τα κλινικά συμπτώματα και αφορούν το 25% των παιδιών.

Η Δώρα Κονιδάρη, μαθήτρια του Κολλεγίου Αθηνών, τόνισε πως: «Το διαδίκτυο μπορεί να αποδειχθεί είτε κατάρα είτε ευλογία. Το σημαντικό είναι η μέση οδός. Πώς εμείς θα το χρησιμοποιήσουμε προς όφελος μας».

Το χτίσιμο μιας ψηφιακής προσωπικότητας που να ανταποκρίνεται στην φυσική πραγματικότητα καθώς και ο αυτοέλεγχος, είναι δύο σημαντικές προϋποθέσεις για την ασφάλεια των παιδιών.

Η υφυπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, ανέφερε ότι: «Έχει σημασία να αναπτύξουν μια ισχυρή ταυτότητα, να μην τα καθορίζουν τα likes, η εναλλαγή των εικόνων. Να έχουν μια σταθερή εικόνα για τον εαυτό τους με εμπιστοσύνη σε αυτό που είναι και όχι σε αυτό που νομίζουν ότι είναι επειδή κάποιοι αντιδρούν με ένα συγκεκριμένο τρόπο σε ότι ανεβάζουν στο διαδίκτυο».

Η καθηγήτρια. Μηχανικών Πληροφοριακών & Επικοινωνιακών Συστημάτων, Λίλιαν Μήτρου σχολίασε πως: «Η απόσταση και η ανωνυμία δημιουργεί ένα κέλυφος ασφάλειας αλλά το αντίθετο συμβαίνει γιατί στο διαδίκτυο κανείς δεν ξέρει ότι είσαι σκύλος και ποτέ δεν ξέρεις με ποιον συζητάς».

Όταν ένα παιδί αισθανθεί άβολα στην χρήση του διαδικτύου πρέπει να μιλήσει στους γονείς του. Η ενεργητική ακρόαση είναι το κλειδί για μια αποτελεσματική επικοινωνία.

Από την πλευρά της η Dr. Αιμιλία Δουκέλη Αστυνόμος Α’, επισήμανε: «Να πούμε στα παιδιά να εμπιστεύονται τους γονείς τους. Μπορεί να μην είναι χάκερ αλλά γνωρίζουν πως να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα».

Ακολούθως η Ελπίδα Κοντομάρου Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, δήλωσε: «Θα πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας ότι μιλάμε. Το να ζητήσουμε βοήθεια είναι μια πράξη δύναμης όχι αδυναμίας».

Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο, σημαίνει μετρό, όρια και κανόνες.

«Διαθέτω κοινωνικά δίκτυα , προσπαθώ να μειώσω την χρήση τους ειδικά τώρα στη Γ’ Λυκείου», είπε ο Νικόλαος Σκεύης, πρόεδρος της μαθητικής κοινότητας του Κολλεγίου Αθηνών.

Ο καθηγητής Πανεπιστημίου Κώστας Συνολάκης, δήλωσε: «Ο χρόνος τον οποίον επιτρέπω είναι δύο ώρες την ημέρα αλλά υποψιάζομαι έχει βρει χακς και τον παραβιάζει».

Η συζήτηση έγινε στο πλαίσιο εορταστικών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια λειτουργίας του Κολλεγίου Αθηνών.

Από την πλευρά του ο Χρήστος Κωνσταντόπουλος, συνδιευθυντής του Κολλεγίου Αθηνών, ανέφερε ότι: «Έναν αιώνα μετά, το Κολλέγιο εξακολουθεί να έχει νεανικό σφρίγος και να αποτελεί φάρο παιδείας , ήθους και αριστείας και να συνδυάζει παράδοση και καινοτομία».

Ρεπορτάζ: Χαρά Γιαννοπούλου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More