Το Τσέρνομπιλ μετά την εισβολή των Ρώσων: Οδοιπορικό της ΕΡΤ ως το ραδιενεργό «κόκκινο δάσος»
Αποκλειστικές εικόνες από το στοιχειωμένο εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ και την εγκαταλελειμένη πόλη Πριπυάτ, εξασφάλισε το συνεργείο της ΕΡΤ και η Κάτια Αντωνιάδη περνώντας τη ζώνη αποκλεισμού. Βανδαλισμούς και λεηλασίες άφησαν τα ρωσικά στρατεύματα που εισήλθαν στην περιοχή στις 25 Φεβρουαρίου, 36 χρόνια μετά το δυστύχημα του Τσερνόμπιλ στον τέταρτο αντιδραστήρα του πυρηνικού εργοστασίου.
Με οδηγό τον Bespaliy Mykola Vasyliovych, διευθυντή του κέντρου μετρήσεων ραδιενέργειας DSP Ecocenter, η κάμερα της ΕΡΤ εισήλθε στο επιχειρησιακό κέντρο eco center, ζώνη όπου υπάρχει αυτόματο σύστημα ελέγχου της ραδιενέργειας με 39 αισθητήρες Γ’ και 19 στατικούς σταθμούς οι οποίοι παίρνουν δείγμα του αέρα και κάνουν ανάλυση.
Το ραδιοχημικό εργαστήριο παραδόθηκε σε απόλυτο χάος, αλλά σήμερα πάλι δουλεύει.
«Μας κλέψανε τους σκληρούς δίσκους από τους υπολογιστές, μας έκλεψαν τις κάρτες μνήμης και τις οθόνες, κάποια αναλώσιμα τα οποία χρησιμοποιούσαμε για να μετρήσουμε τη ραδιενέργεια, αλλά το πιο μεγάλο πρόβλημα το γεγονός ότι εφόσον έκλεψαν τις κάρτες και τους σκληρούς, έκλεψαν και το πρόγραμμα ασφαλείας για αυτόν τον εξοπλισμό», δήλωσε ο διευθυντής του κέντρου.
Το Τσερνόμπιλ βρίσκεται στη συντομότερη διαδρομή από τη Λευκορωσία προς το Κίεβο. Οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στη ζώνη αποκλεισμού, καταστρέφοντας σημαντικές υποδομές. Οι Ρώσοι κράτησαν ομήρους τους εργαζομένους του εργοστασίου, αναγκάζοντας τους να δουλεύουν επί 35 μέρες, να κοιμούνται και να τρώνε ελάχιστα, χωρίς επικοινωνία με τον έξω κόσμο.
Στο έδαφος ενός από τα πιο ραδιενεργά μέρη του κόσμου, οι Ρώσοι στρατιώτες έσκαβαν χαρακώματα. Οι ειδικοί ανησυχούν ότι στην πραγματικότητα έσκαβαν τους δικούς τους τάφους.
«Η περιοχή είναι ήδη επικίνδυνη. Αλλά η περιοχή με υψηλή ραδιενέργεια, η περιοχή του κόκκινου δάσους, είναι ακόμα πιο επικίνδυνη. Συμπτώματα θα αφήσει, αυτό είναι θέμα χρόνου», δηλώνει ο ειδικός.
Χιλιάδες άρματα μάχης και στρατεύματα εισέβαλαν στη δασώδη ζώνη αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ τις πρώτες ώρες της εισβολής της Ρωσίας, ανακατεύοντας το ραδιενεργό έδαφος από τον τόπο του ατυχήματος του 1986.
Έρημα ξενοδοχεία, εγκαταλειμμένα σπίτια, σκόρπια υπάρχοντα, είναι τα μόνα που έχουν απομείνει από την κάποτε ακμάζουσα σοβιετική Πρίπιατ, που “χτυπήθηκε” από τη ραδιενέργεια.
Οι πόλεις και όλα τα χωριά σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων είναι άδεια. Μερικές χιλιάδες εργαζόμενοι πηγαινοέρχονται στην περιοχή. Κατά την ρωσική εισβολή είχαν παραμείνει ελάχιστοι.
«Βλέπαμε επί τρείς ημέρες ρωσικά άρματα. Στην ερώτησή σας γιατί έμεινα εδώ, γιατί απλώς δεν είχα πού να πάω.Πήρα τηλέφωνο σπίτι μου και μου είπαν «γιε μου μην έρχεσαι εδώ γιατί εδώ βομβαρδίζουν και δεν θα σε αφήσουν να έρθεις» , λέει ο Αλεξάντερ Σκρίτα, μηχανικός στη Ζώνη Αποκλεισμού, που επί 35 ημέρες ήταν σε ομηρία.
«Ξυπνήσαμε ένα πρωί και υπήρχε ησυχία. Ησυχία, κανένας πυροβολισμός και σαν να τελείωσαν όλα. Σαν να ήταν ένα ειρηνικό πρωινό», λέει.
Την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τον πυρηνικό σταθμό ανακοίνωσε επίσημα η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας στις 31 Μαρτίου.
Αποστολή: Κάτια Αντωνιάδη
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More