Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το παρασκήνιο του τετ-α-τετ Παναγιωτόπουλου-Ακάρ στη σύνοδο του ΝΑΤΟ — Η χειραψία Δένδια-Τσαβούσογλου

Με την διπλωματία και με επισημάνσεις προς τη γείτονα, η Αθήνα δείχνει τον τρόπο της διατήρησης του ανοιχτού διαύλου επικοινωνίας. Ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας έθεσε τρεις προϋποθέσεις ώστε να υφίσταται ο δίαυλος αυτός: προκειμένου να υπάρξει πρόοδος πρέπει να σταματήσει η ένταση, να κοπούν οι παραβιάσεις σε ουρανό και θάλασσα και να εκλείψουν οι λεκτικές επιθέσεις.
Αυτό άλλωστε τόνισε και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ, πριν αλλά και μετά την οικογενειακή φωτογραφία των υπουργών άμυνας της Συμμαχίας.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε βήματα μπροστά αν συνεχίσετε την ίδια πολιτική τόσο σε επίπεδο ρητορικής, όσο και στο πεδίο. Δεν μπορεί να λέτε κάθε μέρα τόσα και να κάνετε υπερπτήσεις και παραβιάσεις», είπε ο υπουργός Άμυνας.

Το τουρκικό υπουργείο άμυνας σε ανακοίνωσή του σημείωσε την ανάγκη διαύλων επικοινωνίας:

«Τονίστηκε η σημασία της διατήρησης ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας, με επίκεντρο τη θετική ατζέντα, η συμβολή της στις γειτονικές σχέσεις και η διμερής- περιφερειακή συνεργασία, καθώς και η σημασία της διατήρησης του διαλόγου για τη μείωση των εντάσεων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η συνομιλία Παναγιωτόπουλου–Ακάρ ήρθε μόλις λίγες ώρες μετά το αυστηρό μήνυμα της ΕΕ στην Τουρκία, με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν να καλεί την Άγκυρα σε αποκλιμάκωση.

«Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει όλες τις απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους {…} Διαφορετικά, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα αναγκάζονταν να εξετάσουν κατάλληλη απάντηση. Αυτό δηλώθηκε ξεκάθαρα δύο φορές πέρυσι από τους Ευρωπαίους ηγέτες και αυτή παραμένει η θέση μας μέχρι σήμερα», τόνισε ο Πίτερ Στάνο.

Μηνύματα σ’ όλους όσοι θέλουν να λειτουργήσουν αποσταθεροποιητικά στα Δυτικά Βαλκάνια έστειλε από την Αχρίδα ο Νίκος Δένδιας.

«Το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις ευρωπαϊκές αξίες, στον κοινό χώρο δικαίου και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και αυτό το οποίο πρέπει, με μεγάλη προσπάθεια να αποκρουστεί, είναι οι οποιεσδήποτε επιρροές παραγόντων που θα ήθελαν να οδηγήσουν αυτή την περιοχή προς μια άλλη, διαφορετική κατεύθυνση», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Η ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο συζητήθηκε και στο Βερολίνο και ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση που είχε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, με τους ομολόγους του από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Γαλλία, την Γερμανία και την Τουρκία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου:

«Συζητήθηκαν ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις του στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, η επερχόμενη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, ο κίνδυνος νέας αστάθειας στη Συρία και η ανάγκη για διάλογο και διπλωματία για την επίλυση των διαφωνιών στο Αιγαίο».

Σφοδρή ήταν η ενόχληση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών κατά Βερολίνου και Αθήνας, μετά την καταδίκη της τουρκικής παραβατικότητας στους ουρανούς του Αιγαίου από τη γερμανική διπλωματία.

«Είναι απαράδεκτο ο Γερμανός εκπρόσωπος να προβαίνει σε αβάσιμες κατηγορίες κατά της χώρας μας, παρόλο που η Ελλάδα είναι η πλευρά που παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Τουρκίας, πραγματοποιεί πτήσεις πάνω από την ηπειρωτική χώρα μας και παρενοχλεί τα αεροπλάνα μας», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Μετά την επίθεση του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών στην ελληνική αντιπροσωπεία των 4 βουλευτών, ο Σουλεϊμάν Σοϊλού συνέχισε δημοσίως την τουρκική προπαγάνδα κατά Αθήνας και Βρυξελλών για το μεταναστευτικό.

«45.000 άνθρωποι απωθήθηκαν. Κάποιων βύθισαν τις βάρκες, άλλους τους πυροβόλησαν με λαστιχένιες σφαίρες, άλλους τους έδεσαν με πλαστικές χειροπέδες και τους άφησαν στη μέση της θάλασσας, άλλους τους έκαψαν με οξέα, άλλους τους έριξαν βενζίνη», είπε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών.

Η Ελλάδα φυλάει τα σύνορά της και διασώζει ανθρώπινες ζωές, απαντά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η Κυβέρνηση εφαρμόζει μια μεταναστευτική πολιτική που σέβεται απολύτως τους διεθνείς κανόνες και αναδεικνύει ότι η Ελλάδα είναι ένα Κράτος Δικαίου σε όλες τις διαστάσεις. Κάνουμε μια πολιτική ανάσχεσης στα σύνορά μας, όπως έχουμε υποχρέωση απέναντι στους Έλληνες πολίτες, φυλάσσουμε σωστά τα σύνορά μας», δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου.

Η ένταση ευνοεί την προθυμία απόδρασης από την κυβέρνηση, σημειώνει ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Μια υπεύθυνη κυβέρνηση δεν το κάνει και η απάντησή μου είναι ότι μια ανεύθυνη κυβέρνηση όπως αυτή μπορεί να εκμεταλλευτεί την ρητορική αυτή του Ερντογάν για να έχει ένα πρόσθετο επιχείρημα», επεσήμανε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική αποτροπής και όχι κατευνασμού της Τουρκίας ζητά ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Η απάντηση πρέπει να είναι σαφής και ευρωπαϊκή. Εμπάργκο όπλων. Όποιος προμηθεύει με όπλα την Τουρκία», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

«Η εμπλοκή (της Ελλάδας) στο πλευρό των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ δεν μας θωρακίζει απέναντι στην επιθετικότητα της άρχουσας τάξης της Τουρκίας», υπογράμμισε ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Ο πρωθυπουργός λέει ότι νομοτελειακά κάποτε θα συναντηθώ με τον Ερντογάν. Εμείς λέμε ότι με κράτος φασίστα δεν κάνεις διάλογο», σχολίασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

«Εμείς πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και να αποκτήσουμε μακροπρόθεσμη πολιτική απέναντι στην Άγκυρα», ανέφερε ο ΓΓ του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Οι διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας δεν σταματούν, με τον πρωθυπουργό να βρίσκεται την Παρασκευή στη Λευκωσία, ενώ στις 22 του μηνός θα ταξιδέψει στη Ρώμη που θα έχει τετ α τετ με τον Μάριο Ντράγκι και αμέσως μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάρει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες όπου θ’ αναπτύξει τις Ελληνικές θέσεις.

Η συνομιλία Παναγιωτόπουλου-Ακάρ και το μήνυμα της Αθήνας στην Άγκυρα

Ως θετικό αποτιμάται το γεγονός ότι υπάρχει ένας δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία. Είναι αυτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας που πριν από λίγες μέρες ο πρόεδρος Ερντογάν ήθελε να αποκόψει πλήρως. Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ Παναγιωτόπουλου-Ακάρ υπήρχε ανέκαθεν το πλέον ενεργό κανάλι συνομιλιών, αν εξαιρέσει κανείς το δίδυμο της κ. Σουρανή με τον Ιμπραήμ Καλίν, με την πρέσβη βέβαια να έχει αποχωρήσει εδώ και αρκετό καιρό από τη θέση της επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού.

Όπως μαθαίνουμε από ανώτατους διπλωματικούς υπαλλήλους, η σύνδεση της αποστρατιωτικοποίησης νησιών με την κυριαρχία, είναι μια στρατηγική της Τουρκίας. Δεν είναι ένας απλός τακτικισμός. Έρχεται από παλιά και δυστυχώς θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή των τουρκικών προκλήσεων ακόμα για πολύ καιρό. Θεωρούν οι Τούρκοι ότι οι εν λόγω παράνομες αιτιάσεις τους θα μπορούσαν να βρουν ευήκοα ώτα σε διεθνές επίπεδο. Έτσι λοιπόν, η Αθήνα είναι έτοιμη ν’ απαντήσει σε οποιαδήποτε σχετική, νέα διπλωματική κίνηση της Άγκυρας. Τέτοια θα μπορούσε να είναι μια νέα επιστολή στον ΟΗΕ ή ακόμα και μια επίσημη ενημέρωση για το θέμα προς τις χώρες που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη της Λωζάννης. Το μεγάλο ζητούμενο είναι να μην επιχειρηθεί η επιβολή σχετικών τετελεσμένων στο πεδίο, με τις Ένοπλες Δυνάμεις πάντως να παραμένουν σε εγρήγορση για κάθε ενδεχόμενο.

Τα μηνύματα είναι όλο και αυστηρότερα και νομίζω ότι έτσι θα φτάσουμε έως τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο τέλος Ιουνίου. Κανείς δεν διαφωνεί ότι η Τουρκία παραμένει ένας σημαντικός εταίρος για τη Δύση, αλλά όλα έχουν κι ένα όριο, ειδικά όσο βλέπουμε τον πόλεμο στην Ουκρανία να μακροημερεύει.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης, Πιέρρος Τζανετάκος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More