Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνελήφθη Bρετανός ακτιβιστής στο Κατάρ που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+

Ο Βρετανός ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων Πίτερ Τάτσελ συνελήφθη σήμερα από την αστυνομία του Κατάρ επειδή διοργάνωσε δημόσια διαμαρτυρία για τα δικαιώματα των LOATKI+, 26 ημέρες πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022.
Η διαμαρτυρία ήταν «η πρώτη δημόσια διαμαρτυρία LGBT+ σε οποιοδήποτε κράτος του Κόλπου», σύμφωνα με εκπρόσωπο του βετεράνου διαδηλωτή. Δύο ένστολοι αστυνομικοί και τρεις υπάλληλοι με πολιτικά ρούχα έφτασαν στο σημείο έξω από το εθνικό μουσείο του Κατάρ. Η αστυνομία δίπλωσε το πλακάτ του και τράβηξε φωτογραφίες του διαβατηρίου και άλλων εγγράφων του Tatchell, καθώς και ενός άνδρα που τον συνόδευε.

Ο Tatchell, ωστόσο, ισχυρίστηκε ότι στη συνέχεια συνελήφθη για τη διεξαγωγή της διαδήλωσης προτού αφεθεί ελεύθερος. Μετά το περιστατικό, είπε ότι είχε «κρατηθεί στο πεζοδρόμιο για 49 λεπτά» και ότι οι αστυνομικοί διέγραψαν φωτογραφίες από το τηλέφωνο του συναδέλφου του.

Αξιωματούχοι του Κατάρ αρνήθηκαν ότι ο Tatchell συνελήφθη. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Κατάρ δήλωσε: «Οι φήμες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι εκπρόσωπος του Ιδρύματος Πίτερ Τάτσελ συνελήφθη στο Κατάρ είναι εντελώς ψευδείς και αβάσιμες. «Ένα άτομο που στεκόταν σε κυκλικό κόμβο κλήθηκε εγκάρδια και ευγενικά να φύγει από το πεζοδρόμιο, δεν έγιναν συλλήψεις», είπε ο αξιωματούχος.

Σε μια δήλωση μετά τη συνάντηση, ο Tatchell είπε: «Στάθηκα μπροστά από το Εθνικό Μουσείο του Κατάρ στον πολυσύχναστο κεντρικό δρόμο με το πλακάτ μου για 35 λεπτά πριν φτάσει η κρατική ασφάλεια, ακολουθούμενη από την αστυνομία. «Με συνέλαβαν και με κράτησαν στο πεζοδρόμιο για 49 λεπτά. Υπήρχαν συνολικά εννέα αξιωματικοί γύρω και με ανέκριναν για το από πού κατάγομαι, ποιος με βοηθούσε, πού έμενα και πότε έφευγα από το Κατάρ. «Οι αστυνομικοί συνέλαβαν επίσης τον συνάδελφό μου, Simon Harris, από το Ίδρυμα Peter Tatchell, ο οποίος με τραβούσε και με φωτογράφιζε. Η αστυνομία πήρε το τηλέφωνο του Σάιμον και διέγραψε όλες τις φωτογραφίες και τα βίντεό του». Ο Χάρις έστειλε τις εικόνες πίσω στο Λονδίνο προτού διαγραφούν, πρόσθεσε.

Ένας εκπρόσωπος του Ιδρύματος Πίτερ Τάτσελ, ο οποίος είπε ότι η σύλληψη είναι απόδειξη ότι η χώρα χρησιμοποιεί το Παγκόσμιο Κύπελλο ως «πλυντήριο» για να ξεπλύνει τη στάση της απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα και να ενισχύσει την εικόνα της στην παγκόσμια σκηνή.

Ο Tatchell, ο οποίος είχε διοργανώσει παρόμοια διαμαρτυρία ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018 στη Ρωσία, στάθηκε για περισσότερο από ώρα φορώντας ένα μπλουζάκι με το «#Qatarantigay» και κρατώντας ένα πλακάτ που έγραφε «Το Κατάρ συλλαμβάνει και υποβάλλει τους LGBT σε αλλαγή φύλου».

Τα γεγονότα έλαβαν χώρα την ίδια μέρα που ο εμίρης του Κατάρ οργίστηκε ενάντια σε αυτό που αποκάλεσε «πρωτοφανή εκστρατεία» κριτικής για τη διοργάνωση του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου στη χώρα του, λέγοντας ότι κανένα άλλο κράτος που φιλοξένησε Μουντιάλ δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ τον ίδιο έλεγχο και αμφισβήτηση.

Η FIFA ανέθεσε το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ το 2010 και έκτοτε έχει ξοδέψει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για την προετοιμασία ενόψει της διοργάνωσης που ξεκινά στις 20 Νοεμβρίου.
Ωστόσο, το πάμπλουτο κράτος του Κόλπου αντιμετωπίζει συνεχή έλεγχο σχετικά με τη μεταχείρισή του προς τους αλλοδαπούς εργάτες καθώς και το φτωχό του ιστορικό όσον αφορά τα LGBTQ και τα δικαιώματα των γυναικών.
Η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη στη συντηρητική μουσουλμανική χώρα και μπορεί να τιμωρηθεί με φυλάκιση έως και τριών ετών. Οι νόμοι της χώρας προβλέπουν επίσης για τους ομοφυλόφιλους μουσουλμάνους τιμωρία με θανατική ποινή, αν και δεν υπάρχουν γνωστές περιπτώσεις.

Ορισμένοι αστέρες του ποδοσφαίρου έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τα δικαιώματα των οπαδών που ταξιδεύουν στο Κατάρ, ειδικά των LGBT+ ατόμων και γυναικών, των οποίων οι οργανώσεις δικαιωμάτων λένε ότι οι νόμοι του Κατάρ κάνουν διακρίσεις.

Οι διοργανωτές του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ, του πρώτου που θα διεξαχθεί σε χώρα της Μέσης Ανατολής, λένε ότι όλοι, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή το υπόβαθρό τους, είναι ευπρόσδεκτοι.
Ο Τάτσελ, 70 ετών, πραγματοποίησε την μονοπρόσωπη διαμαρτυρία του έξω από το Εθνικό Μουσείο του Κατάρ στη Ντόχα την Τρίτη, με φωτογραφίες που τον δείχνουν να κρατά ένα πλακάτ που υποστηρίζει τα LGBT άτομα του Κατάρ. Το πλακάτ έγραφε: «Το Κατάρ συλλαμβάνει, φυλακίζει και υποβάλλει τους LGBT σε «μετατροπή».
Πλάνα από τον ιστότοπο έδειξαν ότι ο Tatchell προσεγγίστηκε από έναν αστυνομικό του Κατάρ, ο οποίος φαινόταν να διαφωνεί με τα γραφόμενα στην πινακίδα.
Στη συνέχεια, ο αξιωματικός δίπλωσε το χάρτινο πλακάτ και το έδωσε πίσω στον Τάτσελ. Το βίντεο δεν δείχνει τη σύλληψη του Tatchell, κάτι που εικάζεται ότι συνέβη αργότερα.
«Δεν μπορεί να υπάρχουν κανονικές αθλητικές σχέσεις με ένα ανώμαλο καθεστώς όπως το Κατάρ. Είναι μια ομοφοβική, σεξιστική και ρατσιστική δικτατορία», ανέφερε η δήλωσή του.
«Δεν πρέπει να επιτραπεί στο Κατάρ να εξωραΐσει τη φήμη του. Χρησιμοποιεί το Παγκόσμιο Κύπελλο για να ενισχύσει τη διεθνή του εικόνα. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το τυραννικό καθεστώς στη Ντόχα δεν θα καταφέρει να κερδίσει τις εντυπώσεις.
Ο Tatchell είπε ότι «έκανε αυτή τη διαμαρτυρία για να ρίξει φως στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κατάρ κατά των LGBT+ ατόμων, των γυναικών, των μεταναστών εργαζομένων και των φιλελεύθερων Κατάρ. Υποστηρίζω τη γενναία μάχη τους ενάντια στην τυραννία ».
Επέκρινε επίσης τη FIFA, το παγκόσμιο κυβερνητικό όργανο του ποδοσφαίρου, επειδή έδωσε το 2010 στο Κατάρ την πολυπόθητη τιμή να φιλοξενήσει το τουρνουά.
«Παρά το γεγονός ότι η FIFA είπε ότι οι διακρίσεις δεν θα γίνουν ανεκτές, εάν ένας ποδοσφαιριστής του Κατάρ εμφανιζόταν ως ομοφυλόφιλος, θα ήταν πιο πιθανό να συλληφθεί και να φυλακιστεί παρά να επιλεγεί για την εθνική ομάδα. Αυτό είναι διάκριση και ενάντια στους κανόνες της FIFA», είπε.

«Η FIFA απέτυχε να εξασφαλίσει την αλλαγή νομοθεσίας στο Κατάρ. Δεν υπήρξαν νομοθετικές μεταρρυθμίσεις για τα LGBT+ ή τα δικαιώματα των γυναικών. Οι βελτιώσεις για τους μετανάστες εργάτες ήταν στην καλύτερη περίπτωση αποσπασματικές. Η FIFA επιτρέπει στο Κατάρ να αθετήσει πολλές από τις υποσχέσεις του όταν του χορηγήθηκε το δικαίωμα να διοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο», πρόσθεσε.

Ο Tatchell τόνισε επίσης θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων με το Κατάρ στην προπαρασκευασμένη δήλωσή του. Σημείωσε ότι «οι γυναίκες πρέπει να λάβουν άδεια από έναν άνδρα κηδεμόνα για να παντρευτούν, να εργαστούν σε πολλές κυβερνητικές θέσεις και να σπουδάσουν και να ταξιδέψουν στο εξωτερικό».
Επίσης, είπε, «πάνω από 6.500 μετανάστες εργάτες έχουν πεθάνει από τότε που δόθηκε το δικαίωμα στο Κατάρ να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο» και ότι «πολλές οικογένειες περιμένουν ακόμη αποζημίωση».
Σχετικά με τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, είπε ότι «διαμαρτύρονται για απλήρωτους μισθούς, υπεράριθμους ξενώνες παραγκουπόλεων και ότι τους αρνήθηκαν να αλλάξουν δουλειά».

Πηγή: Dailymail
Επιμέλεια-μετάφραση: Σπύρος Αμπελάκης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More