Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πόσο η κρίση και η COVID-19 άλλαξαν τη ματιά των Ελλήνων στην Ευρώπη τα τελευταία 14 χρόνια ― Ευρωβαρόμετρο

Μια άκρως ενδιαφέρουσα και χρήσιμη σύγκριση των απόψεων των Ελλήνων για τη λειτουργία των μηχανισμών της Ευρώπης, σε βάθος της τελευταίας 14ετίας (2007 έως Δκέμβριος 2021, ήτοι προ και εν μέσω οικονομικής κρίσης – προ, εν μέσω και μετά την πανδημία του κορονοϊού) με τις αντίστοιχες γνώμες του μέσου όρου των Ευρωπαίων, καταγράφει το συγκεντρωτικό Ευρωβαρόμετρο στην όγδοή του έκδοση, η οποια μόλις προ ημερών δόθηκε στη δημοσιότητα.

Οι κοινωνικοδημογραφικές τάσεις αποτυπώνονται με έξι ερωτήσεις που τίθενται σε μόνιμη βάση στις έρευνες του Ευρωβαρόμετρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σημειώνεται ότι οι έρευνες διεξάγονται και παρουσιάζονται ανά εξάμηνο, ήτοι δύο ανά έτος.

Ακολουθούν κάποια ευρήματα από τις απαντήσεις μερικών από αυτές:

Μετράει η φωνή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Με μια πρώτη ματιά διακρίνεται ότι μετά από τα πρώτα χρόνια από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το ποσοστό των ελλήνων ερωτηθέντων που πίστεψαν περισσότερο στο ότι η φωνή τους εισακούγεται στην Ευρώπη, ολοένα και αυξανόταν, κατά τη διάρκειά της, συγκριτικά με τον αντίστοιχο μέσο όρο των Ευρωπαίων.

Ωστόσο, μια μικρή κάμψη του παραπάνω εμφανίστηκε με το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει δε και το ότι, οι νέοι 15-24 ετών κατά βάση, σε συγκεκριμένες κρίσιμες χρονικά περιόδους (ξέσπασμα οικονομικής κρίσης, διαπραγματεύσεις για το χρέος, ξέσπασμα και πορεία πανδημίας κορονοϊού), εκτιμούσαν σε μεγάλο ποσοστό ότι η φωνή τους είχε αντίκρισμα στα ευρωπαϊκά πράγματα.

Εν ολίγοις, καταγράφεται ότι πολλοί έφηβοι και φοιτητές επιχειρούσαν να αποτανθούν στην Ευρώπη, κάτι που άλλωστε κατεγράφη και με την συμμετοχή πολλών πολιτών της Ευρώπης στην πρόσφατη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, που επίσης μαγνήτισε το ενδιαφέρον.

Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Μια «απογοήτευση», αν και αναμενόμενη, των ελλήνων, συγκριτικά πάντα με τον μέσο όρο των χωρών – μελών της ΕΕ, καταγράφεται ποσοστιαία το 2009, με την οικονομική κρίση ήδη να «δείχνει τα δόντια της», στο ερώτημα αν ήταν καλή κίνηση η ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

Αντίθετα, αύξηση του ποσοστού θετικής γνώμης για την συμμετοχή στην «ευρωπαϊκή οικογένεια» καταγράφεται με το ξέσπασμα της πανδημίας, προφανώς λόγω των κοινών πολιτικών που ασκηθηκαν ανά την ΕΕ για την αντιμετώπισή της.

Επωφεληθήκαμε από την ένταξη στην ΕΕ;

Ουσιαστικά οφελημένοι, σε πολύ μικρότερο ποσοστό, δήλωναν οι έλληνες συγκριτικά με άλλους ευρωπαίους, από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης έως την έναρξη της εποπτείας αλλά και την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το χρέος, περί τα τρία έτη μετά.

Ωστόσο, έκτοτε – και σε σταθερή άνοδο έως και το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, οι φωνές των ελλήνων που δήλωναν ωφελημένοι από την συμμετοχή της χώρας τους στην ΕΕ, αύξαναν τα ποσοστά τους.

Ενδεικτικά, στο ερώτημα «ποιοι οι βασικοί λόγοι της επωφελούς συμμετοχής της χώρας στην ΕΕ», καταγράφηκαν από τους έλληνες πολλά ζητήματα και προβληματισμοί γύρω από την οικονομική ανάπτυξη και την εθνική ασφάλεια.

*Στην συγκεντρωτική και τις επιμέρους έρευνες, οι 27 ενημερώσεις των κρατών – μελών συγκρίνονται με τα δεδομένα του μέσου όρου της ΕΕ και τα αποτελέσματα αναλύονται με βασικές παραμέτρους το φύλο και την ηλικία. Σε κάθε μια από τις επιμέρους έρευνες μετείχαν περί τους 1.000 ερωτηθέντες, ηλικίας από 15 ετών και άνω. 

*Δείτε εδώ ολόκληρη την συγκριτική έρευνα*

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More