Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Πράσινο φως» από την Κομισιόν — Υποψήφια προς ένταξη στην Ε.Ε. η Ουκρανία (video)

Το πράσινο φως για να λάβει η Ουκρανία το καθεστώς της υποψήφιας χώρας άναψε η Κομισιόν, μια μέρα μετά την επίσκεψη των τριών ισχυρότερων Ευρωπαίων ηγετών στο Κίεβο. Ο Μακρόν, πάντως, φρόντισε να προσγειώσει την υπέρμετρη αισιοδοξία των Ουκρανών, σημειώνοντας πως η διαδικασία ένταξης θα είναι μακρά και επίπονη. Την έντονη ενόχλησή του εξέφρασε το Κρεμλίνο.

Ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης έστειλε η Ευρώπη με την εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δοθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία, διευκρινίζοντας ότι η διαδικασία προϋποθέτει σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Η πρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Όπως όλοι γνωρίζουμε οι Ουκρανοί είναι έτοιμοι να πεθάνουν για την ευρωπαϊκή προοπτική. Θέλουμε να ζήσουν μαζί μας, το ευρωπαϊκό όνειρο».

Και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, έκανε λόγο για μακρύ δρόμο με πολλές προϋποθέσεις: «Αυτή η διαδικασία θα πάρει χρόνο, θα υπάρξουν προϋποθέσεις, θα υπάρξει ένας οδικός χάρτης, που θα ορίσει η επιτροπή για να εκπληρωθεί».

Για τον Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρόκειται για ιστορικό βήμα, που θα φέρει, όπως είπε, πιο κοντά την νίκη για την χώρα του, καθώς υποδεχόταν δεύτερη φορά τον Βρετανό Πρωθυπουργό στο Κίεβο.

«Είναι το πρώτο βήμα στην πορεία ένταξης στην Ε.Ε., που σίγουρα θα φέρει τη Νίκη μας πιο κοντά», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Αν και η πολιτική απόφαση θα ληφθεί στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής των Eυρωπαίων ηγετών, η Μόσχα δεν έκρυψε την ενόχλησή της. Έκανε λόγο για χειραγώγηση της Ουκρανίας από τις Βρυξέλλες που παρακάμπτουν τα ενταξιακά κριτήρια της προς χάριν της.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Νμίτρι Πεσκόφ: «Αυτό (το ζήτημα) απαιτεί σίγουρα τη μεγάλη μας προσοχή, γιατί εμείς όλοι γνωρίζουμε πώς έχει ενταθεί στην Ευρώπη η συζήτηση για τα αμυντικά θέματα της Ε.Ε. Γίνονται διάφορες αλλαγές, τις οποίες παρατηρούμε πολύ στενά».

Μάλιστα, ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, στην 73 λεπτών ομιλία του στο οικονομικό φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, προειδοποίησε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία αναδεικνύει την νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων από την οποία η Ρωσία θα αναδυθεί ισχυρή και κυρίαρχη. Συγκεκριμένα τόνισε πως: «Πιστεύουν ότι η κυριαρχία της Δύσης στην παγκόσμια πολιτική και οικονομία είναι μια αμετάβλητη, αιώνια αξία. Τίποτα δεν είναι αιώνιο!».

Για την ώρα ο πόλεμος βρίσκεται στον τέταρτο μήνα και οι μάχες μαίνονται με σφοδρότητα καθώς η Ρωσία μάχεται να καταλάβει Σεβεροντονέτσκ, Λισιτσάνσκ και Μικολάεφ. Η Ουκρανία ποντάρει στον δυτικό εξοπλισμό για να γείρει την πλάστιγγα υπέρ της, όπως έκανε με το Κίεβο. Μάλιστα ο Ουκρανός Υπουργός Άμυνας ισχυρίζεται ότι ο αρχικός στόχος της Μόσχας ήταν να καταλάβει την πρωτεύουσα σε 12 μόλις ώρες!

«Νόμιζαν ότι θα βρίσκονταν στο κέντρο του Κιέβου σε 12 ώρες από την εισβολή, από την έναρξη της εισβολής», σχολίασε ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ολεξίι Ρεσνίκοφ.

Ο Ρεσνίκωφ επικαλείται για τους ισχυρισμούς του έγγραφα που βρέθηκαν σε νεκρό Ρώσο αξιωματικό.

Ανταπόκριση από το Κίεβο

Τίποτε δεν άλλαξε, λοιπόν, στα μέτωπα του πολέμου, ωστόσο οι Ουκρανοί πανηγυρίζουν για την ανακοίνωση της Φον Ντερ Λάιεν και τερματίζουν τις μετακινήσεις Ρώσων χωρίς βίζα, όπως ίσχυαν μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας από τη Σοβιετική Ένωση το 1991.

Η Κομισιόν έδωσε το πράσινο φως για την υποψηφιότητα της Ουκρανίας στην Ε.Ε. Αναμένεται η ψηφοφορία στις 23 Ιουνίου.

Η Ουκρανία θεσπίζει καθεστώς βίζας για όσους έρχονται από τη Ρωσία. Επικαλείται “απειλή για την εθνική ασφάλεια”.

Δεν μπορεί να γίνει η Γιουροβίζιον στην Ουκρανία λέει η EBU. Αντίδραση από τον υπουργό πολιτισμού της Ουκρανίας που θεωρεί ότι πρέπει να συζητηθεί το θέμα περαιτέρω. Πιθανότερη χώρα διεξαγωγής η Μ. Βρετανία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μπόρις Τζόνσον ήρθε ξανά στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι μάχες στα ανατολικά και νότια της χώρας. Πυραυλικές επιθέσεις κατά του Μικολάγιεφ, δύο πολίτες νεκροί. Οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες λένε ότι εξάρθρωσαν ρωσικό κατασκοπευτικό δίκτυο 19 ατόμων. Εγκλωβισμένοι 568 άτομα, μεταξύ των οποίων 38 παιδιά, στο εργοστάσιο ΑΖΟΤ, στο Σεβεροντονέτσκ. Απειλή για επανάληψη του Αζοφστάλ – δεν μπορούν να τους απεγκλωβίσουν οι Ουκρανοί. Οι Ουκρανοί κατέστρεψαν ρωσικό πλοίο – ρυμουλκό που μετέφερε πυραυλικά συστήματα προς το Φιδονήσι. Για 33.000 Ρώσους στρατιώτες νεκρούς από την ημέρα της εισβολής κάνει λόγο η ουκρανική πλευρά.

Επιμέλεια: Άγις Μενούτης

Ανταπόκριση από το Κίεβο: Κώστας Ονισένκο

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More