Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παγιδευμένοι στρατιώτες και άμαχοι στο Σεβεροντονέσκ (video)

Σε ανελέητο σφυροκόπημα επιδίδονται οι Ρώσοι στο Σεβεροντονέσκ έχοντας καταστρέψει όλες τις γέφυρες που συνδέουν την πόλη με τα ελεύθερα ουκρανικά εδάφη, κάνοντας αδύνατη τη διαφυγή αμάχων και στρατιωτών. Την ίδια ώρα, ο Ουκρανός πρόεδρος κάνει έκκληση στη Δύση για επιπλέον στρατιωτική ενίσχυση, ενώ ζητεί επιτακτικά από το Βερολίνο ξεκάθαρη θέση, αποδίδοντάς του δισταγμό.

Εν μέσω ρωσικών πυρών και εκρήξεων αστυνομικοί στην πόλη Πριβίλια του Λουγκάνσκ προσπαθούν να απομακρύνουν εγκλωβισμένους αμάχους.

Σήμερα δεν υπάρχουν άλλες επιλογές. Τα λεωφορεία εκκένωσης δε μπορούν να φτάσουν στην πόλη γιατί σφυροκοπείται συνεχώς. Οι αστυνομικοί απομακρύνουν τους κατοίκους μόνοι τους.

Η Πριβίλια βρίσκεται 20 χιλιόμετρα από το ρημαγμένο Σεβεροντονέτσκ όπου οι μάχες εξακολουθούν να μαίνονται ενώ οι Ρώσοι κατέχουν πλέον το 70% της πόλης. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει και την τελευταία γέφυρα που συνδέει το Σεβεροντονέτσκ με τις γειτονικές πόλεις Λισιτσάνσκ και Ρουμπίζνε παγιδεύοντας Ουκρανούς στρατιώτες και αμάχους. Εκατοντάδες έχουν καταφύγει στο εργοστάσιο χημικών του Αζότ και η Ρωσία τους έδωσε προθεσμία παράδοσης μέχρι το πρωί της Τετάρτης.

«Οι ουκρανικές στρατιωτικές μονάδες θα παραμείνουν εκεί (στο Σεβεροντονιέτσκ) για πάντα. Έχουν δύο επιλογές: είτε να ακολουθήσουν το παράδειγμα των συναδέλφων τους και να παραδοθούν, ή να πεθάνουν,  δήλωσε ο Έντουαρντ Μπασούριν, επικεφαλής της Πολιτοφυλακής του Ντονιέτσκ.

Κι ενώ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοινώνει ότι χτύπησε ουκρανικές αποθήκες όπλων για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, το Κίεβο ζητά περισσότερα όπλα από τη Δύση και ο πρόεδρος Ζελένσκι ζητά πιο ξεκάθαρη υποστήριξη από το Βερολίνο, λέγοντας: «Χρειαζόμαστε από τον Καγκελάριο Σολτς την ασφάλεια και την εγγύηση ότι η Γερμανία υποστηρίζει την Ουκρανία. Εκείνος και η κυβέρνησή του πρέπει να πάρουν μια απόφαση. Δεν πρέπει να προσπαθούν να ισορροπήσουν μεταξύ της Ουκρανίας και των σχέσεών τους με τη Ρωσία».

Λίγο προτού αναχωρήσει για τη Ρουμανία κι ενώ αναμένεται να επισκεφτεί και το Κίεβο, ο Εμανουέλ Μακρόν μίλησε στους Γάλλους πολίτες για την παγκόσμια αναταραχή που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, αναφέροντας πως: «Αναταραχή ακόμη και στην καθημερινή σας ζωή γιατί παρά τα ειδικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, πληρώνετε ήδη περισσότερα για το αέριο, τα καύσιμα, για τα τρόφιμα. Και οι ερχόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι».

Σε αναζήτηση τρόπων ενεργειακής απεξάρτησης από τη Ρωσία, η Ευρωπαϊκή Ένωση στρέφεται και στο Ισραήλ. Σε ομιλία της στο Πανεπιστήμιο Μπεν Γκουριόν η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, έκανε ειδική αναφορά στα σχέδια ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου, τονίζοντας ότι: «Έχουμε δρομολογήσει δύο μεγάλα σχέδια: το ένα είναι το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που θα συνδέει Ισραήλ, Κύπρο και Ελλάδα».

Την ίδια ώρα η ρωσική Γκάζπρομ ανακοίνωσε περιορισμό της παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 λόγω καθυστέρησης στην επισκευή εξαρτημάτων που είχε αναλάβει η γερμανική Siemens. Καθυστερήσεις που σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα συνδέονται και με τις διεθνείς κυρώσεις εναντίον της Μόσχας.

Στο Κίεβο

Σε μήνυμα του ο Ουκρανός πρόεδρος Β. Ζελένσκι αναφέρει ότι «θα πολεμούμε μέχρι να ανακτήσουμε όλα τα εδάφη μας» και κάνει έκκληση για παροχή πολεμικού υλικού στον ουκρανικό στρατό. Σύμφωνα με πληροφορίες επίσκεψη στο Κίεβο θα κάνουν ξένοι ηγέτες, όπως οι Ντράγκι, Μακρόν και Σολτς.

Επιμέλεια: Λήδα Παπαδοπούλου

Ανταπόκριση από το Κίεβο: Κώστας Ονισένκο

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More