Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Πάρτε πίσω το casus belli» η απάντηση στις προκλήσεις Ακάρ — Τον «χαβά» της η Άγκυρα

Σοβαρό φραστικό επεισόδιο προκλήθηκε ανάμεσα στον υπουργό Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας και αντιπροσωπεία Ελλήνων βουλευτών σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Χουλουσί Ακάρ έθεσε για μια ακόμη φορά το ζήτημα των χωρικών υδάτων και της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, ενώ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Τουρκίας.

«Στις 27 Απριλίου τα αεροσκάφη σας ελληνικά αεροσκάφη παραβίασαν τον τουρκικό εναέριο χώρο πάνω από το Νταλαμάν, Ντιντίμ, Ντότσα. Στις 27 Απριλίου. Μετά από αυτό τι περιμένατε να κάνουμε; Θα έρθετε από τόσα χιλιόμετρα, εκατοντάδες χιλιόμετρα από την ενδοχώρα της Ελλάδας στην τουρκική ενδοχώρα θα παραβιάζετε τον εναέριο χώρο μας και θα καθόμαστε να σας κοιτάμε; Όχι. Παραβιάσαμε τον εναέριο χώρο σας στις 28», είπε ο Ακάρ.

Οι Έλληνες βουλευτές Σπήλιος Λιβανός και Μανούσος Βολουδάκης άσκησαν κριτική στον Τούρκο υπουργό για υπερπτήσεις και Κυπριακό. Πρώτος πήρε το λόγο ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας:

«Λέτε ότι σέβεστε την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία των κρατών και καταδικάζετε τον αναθεωρητισμό της Ρωσίας στην Ουκρανία αλλά την ίδια ώρα, όχι εσείς, και όχι σήμερα, αλλά άλλοι Τούρκοι πολιτικοί αδιαλείπτως τις τελευταίες 15 με 20 μέρες και στο παρελθόν επίσης, αναφέρονται στην αναθεωρητική ιδέα της «Γαλάζιας Πατρίδας», επεσήμανε ο βουλευτής της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας κατηγόρησε την Ελλάδα ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία, ενώ επέμεινε στη γνωστή τουρκική θέση για την Κύπρο.

«Αν λέτε ότι το βόρειο τμήμα της Κύπρου είναι κατεχόμενο, σημαίνει ότι θέλετε να τσακωθούμε εξαρχής. Η Τουρκία δεν είναι χώρα κατοχής στα βόρεια της Κύπρου. Σφαγές και πραξικοπήματα έγιναν εκεί μέχρι το 1974. Οι ζωές ακόμα και των Ελλήνων ήταν σε κίνδυνο. Ξεκινήσαμε την Ειρηνευτική Επιχείρηση το 1974. Έκτοτε, τόσο ο νότος όσο και ο βορράς ζουν ειρηνικά», σημείωσε.

Ο Χουλουσί Ακάρ εκνευρισμένος, απαντούσε στις ερωτήσεις των Ελλήνων βουλευτών μιλώντας στην τουρκική γλώσσα, ενώ η αρχική του τοποθέτηση έγινε στα αγγλικά. Δεν δίστασαν μάλιστα να τον ρωτήσουν και για το casus belli.

«Θυμάστε ότι επί δεκαετίες είχατε εμάς συμμάχους, είμαστε όλοι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Και τώρα casus belli εναντίον μας; Ποτέ στον κόσμο και στην ιστορία ένας σύμμαχος απειλεί έναν άλλο σύμμαχο με πόλεμο (casus belli) επί δεκαετίες. Και έχουμε συνεχείς παραβιάσεις των χωρικών μας υδάτων, του εθνικού εναέριου χώρου μας και υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. Και αν αυτό δεν είναι αναντίστοιχο με αυτά που λέτε στην ομιλία σας και συμφωνούμε για σχέσεις καλής γειτονίας τότε νομίζω ότι πατάτε σε δύο βάρκες», τόνισε ο κ. Λιβανός.

Η κόντρα συνεχίστηκε για 12-13 λεπτά με τον Χουλουσί Ακάρ να απομακρύνεται από την αίθουσα φανερά εκνευρισμένος, χωρίς να παρακολουθήσει τις τοποθετήσεις των άλλων Ελλήνων βουλευτών, Θεοδώρας Τζάκρη και Ανδρέα Λοβέρδου. Για το επεισόδιο μίλησαν στην ΕΡΤ:

«Όταν ήταν η σειρά μας να μιλήσουμε εγώ και ο Λοβερδος είπε ότι δεν μπορούν να μιλήσουν άλλοι βουλευτές τερματίζοντας απότομα τη διαδικασία […] Συνεχίσαμε μια αντιπαράθεση μέχρι που έφυγε […] Δεν μπορεί να εκτοξεύονται κατηγορίες για δήθεν υποχρέωση αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών, αυτές είναι απαράδεκτες όταν προέρχονται από μια χώρα που απειλεί τα ελληνικά νησιά», είπε κ. Τζάκρη.

«Μετέτρεψε την εισήγησή του σε εισήγηση επί των ελληνοτουρκικών και αναπαρήγαγε τη γνωστή ατζέντα των τελευταίων μηνών με τον πιο επιθετικό τρόπο […] Απάντησε με άκομψο και επιθετικό τρόπο και στη συνέχεια ενώ ήταν η σειρά μου να μιλήσω έφυγε από την αίθουσα … δεν ήταν η δέουσα υπουργική στάση, μπήκε στην αίθουσα για να προκαλέσει επεισόδιο», ανέφερε ο κ. Λοβέρδος.

ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή

Το «τερμάτισε» ο Μπαχτσελί

Την ώρα που η Άγκυρα εμμένει και προκαλεί την Αθήνα, τόσο στη ρητορική όσο και στο πεδίο, και καθώς ο μεγάλος εκβιασμός της Τουρκίας για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, αφού εξάρει τη γεωστρατηγική συμβολή της Ελλάδας, επιλέγει ξανά να τηρήσει ίσες αποστάσεις.

«Στο παρελθόν υπήρξαν ατυχήματα με ελληνικές και τουρκικές δυνάμεις. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε στη μείωση του κινδύνου τέτοιων ατυχημάτων. Προτρέπουμε την Ελλάδα και την Τουρκία να λύσουν τις διαφορές τους στο Αιγαίο με πνεύμα εμπιστοσύνης και συμμαχικής αλληλεγγύης. Αυτό σημαίνει αυτοσυγκράτηση, μετριοπάθεια και αποχή από κάθε ενέργεια ή ρητορική που θα μπορούσε να κλιμακώσει την κατάσταση», ανέφερε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η Δύση έχει καταδικάσει σύσσωμη την τουρκική προκλητικότητα απαντά η Αθήνα.

«Είναι γνωστή η στάση του ΝΑΤΟ σε ό,τι αφορά τα ζητήματα αυτά και συγκεκριμένα του Γενικού του Γραμματέα. Η Ελληνική Κυβέρνηση πάντοτε γνωστοποιεί τις θέσεις της στους συμμάχους, τους εταίρους, τη Διεθνή Κοινότητα. Βλέπουμε την ομόφωνη και ομόθυμη καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας σε όλα τα επίπεδα», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Δεν πρόκειται να δεχθούμε υποχωρήσεις εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντησή του με τον νέο πρέσβη των ΗΠΑ.

«Σε περίπτωση που προκειμένου να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ Φινλανδία και Σουηδία, υπάρξουν υποχωρήσεις εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων, όπως διαφαίνεται από τις δηλώσεις Στόλτεμπεργκ, η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μελλοντικής κυβέρνησης της χώρας, θα είναι αρνητική», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Στόλτεμπεργκ επιλέγει να δικαιολογήσει το αυταρχικό καθεστώς Ερντογάν. Δεν μπορεί να λειτουργεί και ως Πρέσβης του Ερντογάν και ως Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

«Πρόκειται για μια ακόμη απόδειξη ότι το ΝΑΤΟ ουσιαστικά δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε το ΚΚΕ.

«Ο Γενς Στόλτενμπεργκ θα έπρεπε ήδη να έχει αποπεμφθεί», τόνισε η Ελληνική Λύση.

«Οι δηλώσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ καταδεικνύουν για άλλη μία φορά πως η στρατηγική του “ναι σε όλα” όχι απλώς δεν αποδίδει, αλλά υπονομεύει τα συμφέροντα της χώρας μας και των λαών της περιοχής», ανέφερε με ανάρτησή του στο twitter ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης.

Εκτός κάθε ορίου και πάλι ο εθνικιστής εταίρος του Ερντογάν απειλεί ευθέως με πόλεμο την Ελλάδα και ζητά τη συμπερίληψη τμήματος του Αιγαίου στην τουρκική επικράτεια.

«Όσοι ονειρεύονται να βομβαρδίσουν τις γέφυρες της Κωνσταντινούπολης θα δουν, αν χρειαστεί, να γκρεμίζεται η Αθήνα στα κεφάλια τους και θα δουν και πόσο δροσερά και βαθιά είναι τα νερά του Αιγαίου, πληρώνοντας βαρύ τίμημα», είπε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

«Με μυθεύματα και έωλους ισχυρισμούς δεν πλήττονται στο ελάχιστο τα ελληνικά δίκαια. Κανείς δεν αποδέχεται και δεν στηρίζει τους ανυπόστατους τουρκικούς ισχυρισμούς και την επιθετικότητα, η οποία οδηγεί τη γείτονα σε απομόνωση και περιθωριοποίηση», απάντησε ο Γιάννης Οικονόμου.

Τη στρατηγική της διεθνοποίησης του τουρκικού αναθεωρητισμού συνεχίζει η Αθήνα. Επόμενα διπλωματικά ραντεβού, στις 17 Ιουνίου η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κύπρο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 23-24 Ιουνίου και η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 29-30 Ιουνίου.

Τις προσχηματικές ανησυχίες της Τουρκίας για τη μουσουλμανική μειονότητα αναδεικνύουν διπλωματικές πηγές, σημειώνοντας ότι ενώ στη γείτονα οι μουφτήδες διορίζονται, η Άγκυρα θέλει στη Θράκη να εκλέγονται.

Επίθεση από Τούρκους χρήστες του Instagram κατά του λογαριασμού του Βασίλη Κικίλια.

«Δε σχολιάζω καν τις απειλές από ανώνυμα φερέφωνα ακραίων πολιτικών κύκλων. Τους αγνοώ όπως τους αγνοούν και οι χιλιάδες τουρίστες από την Τουρκία που επισκέπτονται ήδη τα νησιά μας», ανάρτησε στο twitter ο υπουργός Τουρισμού.

Με πραγματικά πυρά, από άρματα μάχης, πεζικό, πυροβολικό και φορητό οπλισμό και ρεαλιστικά σενάρια εκπαιδεύονται οι νέοι Ανθυπολοχαγοί στο πεδίο βολής της Ξάνθης.

ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

Η Τουρκία ίσως ζητήσει αναβολή διαδικασίας ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ για 1 χρόνο

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Κυκλοφορεί η πληροφορία ότι ενδεχομένως η Τουρκία να ζητήσει αναβολή της διαδικασίας ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ για 1 χρόνο.

Εξ άλλου, ο Εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν συμμετείχε σε συνάντηση στρογγυλής τραπέζης που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Γερμανίας, των ΗΠΑ, της Αγγλίας και της Γαλλίας.

Εκτός από τον Καλίν, συμμετείχε ο Σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Καγκελαρίας Jens Plötner, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Jake Sullivan, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου Stephen Lovegrove και ο Γενικός Διευθυντής Εξωτερικών υποθέσεων και ασφάλειας του Γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών Philippe Errera.

Στη συνάντηση, συζητήθηκαν η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη στις 29-30 Ιουνίου, οι διαδικασίες αίτησης ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας, οι εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας και η διαδικασία αποστολής σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα, θέματα Αιγαίου και Μεσογείου, καθώς και περιφερειακά ζητήματα όπως η Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράν.

ανταπόκριση από Κωνσταντινούπολη: Αριάνα Φερεντίνου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More