Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο τουρκικός αναθεωρητισμός στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ – Τι θα περιλαμβάνει το κείμενο συμπερασμάτων

H ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ευρώπη θα βρίσκεται στο επίκεντρο της διήμερης Συνόδου Κορυφής των 27 Ευρωπαίων ηγετών σήμερα Πέμπτη 23 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, με την ελληνική πλευρά να έχει παράλληλα εστιασμένο το βλέμμα της στην τουρκική παραβατικότητα καλώντας τους εταίρους μας να πάρουν θέση και να καταδικάσουν τη συμπεριφορά της Άγκυρας.

Στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεών του στην παγκόσμια κρίση της επισιτιστικής ασφάλειας, ενώ θα συζητηθεί η συνέχιση της στήριξης της ΕΕ προς την Ουκρανία, η οποία περιλαμβάνει οικονομική, στρατιωτική, πολιτική και ανθρωπιστική στήριξη.

Το θέμα του τουρκικού αναθεωρητισμού πρόκειται να θέσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στους ομολόγους του κατά τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, που αρχίζει σήμερα Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022 και η οποία αναμένεται να συμπεριλάβει στο κείμενο συμπερασμάτων καταδίκη για τη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Η τουρκική προκλητικότητα θα τεθεί και στο δείπνο των ηγετών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Αναστασιάδη να εστιάζουν τις προκλητικές ενέργειες και τη ρητορική της Άγκυρας.

Ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση που είχε με τον Ιταλό ομόλογό του Μάριο Ντράγκι, τον ενημέρωσε για την τουρκική προκλητικότητα.

Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ συνεχίζει να τηρεί την πολιτική των ίσως αποστάσεων και χαρακτηρίζει πολύτιμους συμμάχους Ελλάδα και Τουρκία, υπενθυμίζοντας την ετοιμότητα της Δύσης να αποτρέψει μια πιθανή ελληνο-τουρκική σύγκρουση.
“Το ΝΑΤΟ έχει δημιουργήσει έναν μηχανισμό αποφυγής σύγκρουσης, τον οποίο χρησιμοποιήσαμε το 2020 για να καθιερώσουμε περισσότερη διαφάνεια και να αποτρέψουμε τη δημιουργία ενός ανεξέλεγκτου σπιράλ εντάσεων. Είμαστε έτοιμοι να το ξανακάνουμε”, τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Με την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρωπαϊκή ήπειρο, η οποία απειλείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, να βρίσκεται στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής, οι «27» καλούν για μία ακόμα φορά την Αγκυρα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να προχωρήσει σε κινήσεις αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο, χωρίς όμως να θέτουν θέμα κυρώσεων.

Σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων, αποσπάσματα του οποίου δημοσιεύει το EURACTIV, οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να καταδικάσουν εκ νέου τη νέα κλιμάκωση της Τουρκίας κατά της Ελλάδας. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει τη βαθιά ανησυχία του για τις επαναλαμβανόμενες πρόσφατες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας. Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ», αναφέρεται στο προσχέδιο συμπερασμάτων.

Λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής κι ενώ ανώτατες πηγές της ελληνικής διπλωματίας εμφανίζονται ικανοποιημένες από την αυστηρή αναφορά κατά του τουρκικού αναθεωρητισμού που συμπεριλαμβάνεται στο σχέδιο συμπερασμάτων των “27”, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε ηχηρή απάντηση σε Τούρκο βουλευτή, ο οποίος αμφισβήτησε στο Συμβούλιο της Ευρώπης την προσήλωση της Ελλάδας στο Διεθνές Δίκαιο και το Δικαστήριο της Χάγης.

Στο ενεργό δίπολο της τουρκικής προκλητικότητας, αφενός δηλαδή στην αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας, αφετέρου στη νέα προσπάθεια εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού στάθηκε ο Νίκος Δένδιας, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να δρα ψύχραιμα και με πυξίδα το Διεθνές Δίκαιο.

Σε ευθυγράμμιση με την ευρωπαϊκή θέση ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, ανέδειξε την ανάγκη σεβασμού της εδαφικής κυριαρχίας όλων των μελών της Ένωσης. «Οι σημερινές προκλήσεις ασφαλείας υπογραμμίζουν την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών της Ευρώπης» δήλωσε ο Πίτερ Σιγιάρτο.

Απαράδεκτος ο τουρκικός επεκτατισμός κατά τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ καλώντας τους Ευρωπαίους σε εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας. “Είναι απαράδεκτο και προκλητικό η Άγκυρα να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο και να θέτει ζήτημα της κυριαρχίας της επί των νησιών της. Η στάση αυτή, θα έπρεπε να οδηγήσει τα κράτη-μέλη να συζητήσουν την επιλογή του εμπάργκο”, τόνισε ο κ. Βέμπερ.

Οι συμμαχίες και η αναβαθμισμένη γεωπολιτική θέση της, καθιστούν την Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με τον Μαργαρίτη Σχοινά. “Η Ελλάδα εξάγει σταθερότητα και ασφάλεια δεν καταναλώνει. Όχι απλώς δεν ανησυχώ, αλλά αντιθέτως θα πρέπει να κοιτάμε τους γείτονες με περισσότερη αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση”, υπογραμμίζει ο κ. Σχοινάς.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More