Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αυστραλία: Ραγδαία μείωση κινεζικών επενδύσεων στη χώρα λόγω «ψυχροπολεμικού» κλίματος

Ανταπόκριση: Αλέκος Μάρκελλος

Με τις σχέσεις των δύο χωρών να έχουν περιέλθει τους προηγούμενους μήνες σε «ψυχροπολεμικό» κλίμα, τα στοιχεία που αφορούν στις κινεζικές επενδύσεις στην Αυστραλία δείχνουν μείωση που αγγίζει το 70% συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έκθεση που συνέταξαν η εταιρία Συμβούλων KPMG και το Πανεπιστήμιο του Σίδνει, το 2021 οι κινεζικές επενδύσεις περιορίστηκαν σε 778 εκατομμύρια δολάρια, έναντι 2,5 δις που επενδύθηκαν το 2020.

Οι κινεζικές επενδύσεις στην Αυστραλία ήταν προσανατολισμένες  σε συγκεκριμένους τομείς, ειδικά στα μεταλλεία άνθρακα και σπάνιων γαιών που η Αυστραλία διαθέτει σε σημαντικές ποσότητες, στο real estate και την αγορά γης, την ενέργεια και αλλού.

Το 2008 ήταν η χρονιά που εισέρευσαν τα περισσότερα κινεζικά κεφάλαια, φτάνοντας τα 16,2 δις δολάρια ΗΠΑ, ή 19,1 δις, με βάση την τότε ισοτιμία.

Αυτή η τάση μη-επένδυσης, δε συνοδεύεται παράλληλα με φυγή Κινεζικών κεφαλαίων, οι Κινέζοι διατηρούν την ισχυρή οικονομική παρουσία στη χώρα και μάλιστα σε σημαντικούς τομείς.

Ενδεικτικά, οι Κινέζοι, μεταξύ άλλων έχουν υπενοικιάσει το λιμάνι της μεγαλύτερης πόλης στο Βορρά, του Darwin για 99 χρόνια, όπως και το μεγαλύτερο λιμάνι εφοδιασμού των εμπορικών πλοίων με ορυκτό άνθρακα στον κόσμο, στην πόλη Newcastle, στα ανατολικά παράλια της Αυστραλίας λίγο πάνω από το Σίδνει.

Η Κίνα κατέχει το 1,5% των Αυστραλιανών εκμεταλλεύσιμων υδάτων και είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής σε καλλιεργήσιμη γη κατέχοντας το 2,5% της αγροτικής έκτασης της χώρας.

Έχει επίσης εξαγοράσει -το 2011 και το 2017- δύο από τους μεγαλύτερους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος στην Αυστραλία.

Η Κίνα άρχισε να περιορίζει τις νέες επενδύσεις στη χώρα από το 2016, λόγω της επιδείνωσης των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών με συνέπεια την αύξηση των ελέγχων και απαιτήσεων που επέβαλε η Αυστραλία, αλλά και στην επιθυμία της Κίνας να θέσει όρια και περιορισμούς στο πόσα κεφάλαια φεύγουν από τη χώρα.

«Την προηγούμενη δεκαετία η Κίνα αναζητούσε πρώτες ύλες για να στηρίξει την ανάπτυξη. Τώρα έχει στραφεί σε άλλες επιλογές, κυρίως στο τομέα της τεχνολογίας», δήλωσε σχετικά μιλώντας στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Αυστραλίας ABC, ο ειδικός οικονομικός αναλυτήςτης National Australia Bank.​

Η διπλωματική ένταση μεταξύ των δύο χωρών –κυρίως τα τελευταία δύο έτη- και η αμοιβαία καχυποψία αποτυπώνεται και στους αριθμούς, όμως, πολλοί αναλυτές βλέπουν μια ξεκάθαρη αλλαγή τόνου από την πλευρά της νεοεκλεγμένης κυβέρνησης των Εργατικών με πρωθυπουργό τον Άντονι Αλμπανίζι, που διαδέχθηκε την κυβέρνηση συνεργασίας Φιλελευθέρων – Εθνικών με πρωθυπουργό τον Σκότ Μόρισον και περιμένουν να δουν αν αυτή η αλλαγή θα εξελιχθεί και σε επαναφορά σημαντικών κινεζικών επενδύσεων στη χώρα.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More