Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΔΟΑΕ: Το Ιράν συνεχίζει να εμπλουτίζει ουράνιο και ο διάλογος έχει σταματήσει

Δύο εμπιστευτικές εκθέσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας έδειξαν σήμερα ότι το Ιράν συνεχίζει να εμπλουτίζει ουράνιο σε επίπεδο κοντά στην ποιότητα των όπλων, ενώ οι συζητήσεις για τη βελτίωση της συνεργασίας του με τον οργανισμό του ΟΗΕ παραπαίουν.

Μία από τις δύο τριμηνιαίες εκθέσεις του οργανισμού ανέφερε ότι «καμία πρόοδος δεν μπορούσε να σημειωθεί πέρυσι ως προς την εφαρμογή της κοινής δήλωσης που εκδόθηκε στις 4 Μαρτίου 2023».

Ο Γενικός Διευθυντής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι ανανεώνει την έκκλησή του προς τη νέα ιρανική κυβέρνηση και την ετοιμότητά του να συνεχίσει τον υψηλού επιπέδου διάλογο και τις επακόλουθες τεχνικές συζητήσεις που ξεκίνησαν στις 6 και 7 Μαΐου 2024».

Ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας επισκέφθηκε το Ιράν αυτόν τον μήνα για να έχει συνομιλίες με Ιρανούς αξιωματούχους με στόχο τη βελτίωση της συνεργασίας και την ικανότητα της υπηρεσίας να εκτελεί αποστολές επιτήρησης στο Ιράν.

Ωστόσο, οι συνομιλίες σταμάτησαν μετά τον θάνατο του Ιρανού Προέδρου Ebrahim Raisi σε συντριβή ελικοπτέρου αυτόν τον μήνα.

Έχουν περάσει 18 μήνες από τότε που το Συμβούλιο των Διοικητών του ΔΟΑΕ, το οποίο αποτελείται από 35 κράτη μέλη, εξέδωσε ψήφισμα απαιτώντας από το Ιράν να συνεργαστεί επειγόντως με την έρευνα που διεξάγει ο οργανισμός εδώ και χρόνια σχετικά με σωματίδια ουρανίου που βρέθηκαν σε τρεις αδήλωτες τοποθεσίες.

Ενώ ο αριθμός των τοποθεσιών έχει μειωθεί έκτοτε σε δύο. Το Ιράν δεν έχει ακόμη εξηγήσει πώς έφτασαν εκεί τα ίχνη αυτών των υλικών.

Η πρώτη έκθεση ανέφερε, «Ο Γενικός Διευθυντής λυπάται που τα εκκρεμή ζητήματα διασφαλίσεων δεν έχουν επιλυθεί», αναφερόμενος σε αυτές τις επιπτώσεις.

Η δεύτερη έκθεση ανέφερε ότι το απόθεμα ουρανίου του Ιράν εμπλουτισμένου σε καθαρότητα έως και 60 τοις εκατό, που είναι κοντά στην καθαρότητα όπλων του 90 τοις εκατό, αυξήθηκε κατά 20,6 κιλά κατά τους τελευταίους τρεις μήνες σε 142,1 κιλά.

Από τις 11 Μαΐου, πριν Το Ιράν μείωσε 5,9 κιλά για να μειώσει το επίπεδο εμπλουτισμού.

Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More